Akaryakıt bayileri 1 cent daha bekliyor

01.07.2003 - 14:33 | Son Güncelleme :

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol veGaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci, akaryakıt sektöründe bayi ve akaryakıt şirketleri lehine yapılan 2 cent´lik düzenlemenin ardından kendilerine 1 cent´lik iyileştirme dahayapılacağı sözü verildiğini belirterek, ´´Bakanımızın 1 cent´lik ilavevaadi için kulağımız kirişte beklediğimizi duyurmak isteriz´´ dedi.

Ketenci, düzenlediği basın toplantısında, akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu sorunlar göz önüne alındığında verilen 2 cent´lik katkının ´´kızılca kıyamet koparmasının´´ nedenini anlamadıklarını ifade etti.

Ses sanatçısı Adnan Şenses´in akaryakıt işinde zarar ettiği için sesini duyurmaya çalıştığını anlatan Ketenci, ´´Ülkemizin en büyük gazetelerinin, en ünlü köşe yazarlarının konuyu hiç anlamayıp, dinlemeden yazıp çizmeleri ardındaki niyetleri 59. Hükümeti karalamaksa lütfen canıyla uğraşan bayileri alet etmesinler. Kendini ifade etmeye çalışan akaryakıt bayi ile uğraşmasınlar´´ diye konuştu.

Sektörü disipline edeceği, keyfi zam ve sübvansiyonlara son verileceği gerekçesiyle 1 Temmuz 1998´de çıkarılan Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması´nın (OFM) bayilerin otomatik ölüm fermanı olduğunu savunan Ketenci, sektörün kaçak akaryakıtla da mücadele ettiğini, geçen yıl kaçak akaryakıtın ekonomide 2 milyar dolarlık zarara neden olduğu söyledi. Ketenci, siyasi risk alınarak akaryakıt fiyatlarının indirilmesiyl piyasaların nefes alacağını ve kaçak oranının düşeceğini dile getirerek, kredi kartlı alışverişlerde yüzde 4 takas komisyonunun ödenmesinin de haksızlık olduğunu ifade etti.

Petrol Yasası´nın bir an önce TBMM´den çıkarılarak fiyatların piyasa koşulları içinde çözülmesini isteyen Ketenci, ´´Bir taraftan can çekişirken, petrolcü deyip Arabistan´ın petrol şeyhleriyle bizi karıştıran zihniyetten bıktık´´ dedi.

´´5 CENT İSTEMİŞTİK´´
17 Haziran´da akaryakıt sektöründe yapılan 2 centlik iyileştirmeden bayilerin sadece 1.1´ini alabildiğini, bu iyileştirmenin önemli bir bölümünün de 24 Haziran´da geri alındığını ifade eden Ketenci, doların düşüşünün sürmesi halinde önümüzdeki günlerde kötü gidişatın devam edeceğine dikkat çekti.

KULAĞIMIZ KİRİŞTE
Ketenci, ´´Oransal bağlamda yüzde 1´lik iyileştirme sağlayan baştaBaşbakanımız olmak üzere Enerji Bakanımıza şükranlarımızı sunarız. Lakin bununla sektörümüzün sorunlarının çözülmediğini, sayın Bakanımızın 1 cent´lik ilave vaadi için kulağımız kirişte beklediğimizi duyurmak isteriz´´ diye konuştu.´´ Atıf Ketenci, gazetecilerin 2 cent´lik iyileştirmenin ardından 1 cent´lik taleplerine ilişkin soruları üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´ndan sektör için 5 cent´lik iyileştirme yapılmasını istediklerini ancak bunun olumlu karşılanmadığını anlatarak, şunları kaydetti: ´´Bütün pazarlıklar sonucunda 9 Haziran´ı 10 Haziran´a bağlayan bütün gece boyunca sayın Bakan ile saatlerce yaptığımız toplantılar sonucunda, Bakan (2 centi şimdi verelim. Ülkemizin ekonomik göstergeleri iyi olduğunda, bu bir ay olur iki ay olur, kesinlikle ilave 1 centi de vereceğiz) dedi. İnşallah ekonomik göstergeler iyi olur ve o 1 centi de alırız.´´ Ketenci, ´´2 centi verdiklerinde kıyamet koptu. Bu kez daha büyük kıyamet kopmaz mı?´´ sorusuna ise, ´´Kopan kıyamet yanlış olduktan sonra varsın kopsun´´ yanıtını verdi.

´´2 MİLYAR DOLARLIK KAÇAK ZARARI VAR´´
Benzin ve motorin piyasasının parasal değerinin 20 milyar dolar, hacminin ise 30 milyon ton olduğuna işaret eden Ketenci, ´´Bir akaryakıt istasyonunun kuruluşu 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. Kazanılan paranın neredeyse yarısı devlete vergi olarak gidiyor. Kayıtlı sermaye bu nedenle kayıtdışı, illegal ortama itiliyor. Bir tarafta kıyamet koparılan 280 trilyon lira, diğer tarafta ise 2 milyar dolarlık kaçak zararı var. Sorunları ancak zararıönlersek çözeriz ´´şeklinde konuştu. TABGİS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rasih Arbay da sektörde yapılan 2 cent´lik iyileştirmenin ancak yüzde 53´ünün akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından bayilere verildiğini belirterek, ´´Yapılan gürültü bu nedenle amacını aşmıştır´´ dedi. Arbay, 1 litre benzinin rafineriden çıkış fiyatının 309 bin lira olduğuna ve bunun dağıtım payları ile deniz ve kara nakliye ücretleri eklendiğinde 476 bin liraya çıktığını bildirerek, ´´476 bin liraya 1 milyon 63 bin lira ÖTV ile 277 bin lira KDV ekleniyor ve İstanbul´da benzin 1 milyon 817 bin liraya satılıyor. Yani tarafların alacakları çıkarıldığında bu fiyatın içinde yaklaşık yüzde 400 civarında bir vergi söz konusu´´ diye konuştu. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.