ABD Hazine Müsteşarı Taylor İstanbul`da

30.01.2002 - 09:10 | Son Güncelleme :

ABD`nin, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Hazine Müsteşarı John Taylor, İstanbul`daki temaslarına başladı.

Taylor, kaldığı Four Seasons Oteli`nde, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ile biraraya geldi. Saat 11.40 sıralarında otele gelen Akışık, soruları yanıtsız bıraktı.

ABD Hazine Müsteşarı Taylor, Akışık`tan önce Citibank Müdürler Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sebastian Paredes ve HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika ile ayrı ayrı görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeler sırasında, basın mensupları otelin kapısına dahi yaklaştırılmadılar.

Taylor, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, AB ile ilişkilerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cem Duna ve Yönetim Kurulu Üyesi, Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Ersin Özince ile Çırağan Sarayı`nda öğle yemeği yedi.

TAYLOR TÜRKİYE İÇİN OLUMLU İFADELER KULLANDI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri, ABD Hazine Müsteşarı John Taylor ile görüşmeden memnun ayrıldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede daha çok dinlemekle yetinen Taylor`ın, Türkiye için olumlu ifadeler kullandığı bildirilirken, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, yaşanan krizlerde verdiği destekten ötürü Amerikan hükümetine teşekkür ettiklerini söyledi.

Taylor, TÜSİAD`ın onuruna verdiği öğle yemeğinin ardından herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldı.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ise John Taylor`a reel sektörün ve özel sektörün sıkıntılarını ortaya koyduklarını söyledi.

2001 sonuçlarını en az bizim kadar onların da bildiklerine işaret eden Özilhan, Amerikan hükümetine teşekkür ettik. Hakikaten her iki krizde hem Amerikan hükümeti, hem IMF çok önemli destek verdi. Bu programların uygulanması için ellerinden gelen her türlü dinamiği ortaya koydular diye konuştu.

Yemekte, reel sektörün 2002 yılındaki muhtemel sıkıntılarını da ortaya koyduklarına işaret eden Özilhan, Taylor, daha çok dinledi. Çok faydalı bir toplantıydı. Ankara için çok önemli bilgi oldu. İnşallah Türkiye için faydalı bir netice çıkacak dedi.

TÜSİAD Başkanı, Serbest ticaret bölgesinden söz ediyorsunuz. Bu konuda somut bir gelişme var mı? sorusunu da şöyle yanıtladı:

Ben şahsen bekliyorum. ABD seyahatinin neticesinde bu komisyonun oluşturulması ile Türkiye-ABD ticaretinde önemli adımlar atılacaktır. Ama, tabii bu tür pazarlıklar zaman alır. Çok güçlü bir başkan tayin etmeleri, Türk tarafının iyi hazırlanması buradan önemli bir imkan çıkmasına sebep olacaktır.

Kendi dertlerinin üretim, istihdam ve ihracat olduğunu vurgulayan Özilhan, Dolayısıyla ekonomi biraz dengeye geldi mi, özel sektör, TÜSİAD her türlü dinamizmi sağlayacaktır. Yeter ki, önüne güvenilir bir ortam çıksın dedi.

EKONOMİNİN RESMİ ÇİZİLDİ

Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, Çok güzel fikir alışverişi oldu demekle yetinirken, TÜSİAD eski Başkanı Erkut Yücaoğlu, Taylor`a Türk ekonomisinin bir resmini sunduklarını kaydetti.

Bu toplantı Türkiye-ABD Ortak Ekonomik İşbirliği Komitesi ile ilgili ön görüşme miydi? sorusu üzerine ise Yücaoğlu, Muhakkak ki o komite için temel hazırlayıcı çalışmalar da yapacak dedi.

Taylor`ın Türk ekonomisinin özel sektör açısından nasıl göründüğünü kendilerinden dinlediğini belirten Yücaoğlu, ayrıca TÜSİAD`ın bankacı üyelerinin de bankacılık reformlarını anlattıklarını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, Türkiye`de yapılan reformlardan, önümüzdeki günlere ilişkin beklentilerine kadar değişik konularda daha çok kendilerinin konuştuklarını bildirdi.

Özince, Bay Taylor`dan, genelde olumlu ifadeler işittik dedi.

Yemekte, ekonomik program ile ilgili değerlendirmeleri de paylaştıklarını ifade eden Özince, bu ziyaretin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir soruya da, Benim yorumum, bunun çok net bir destek, olumlu bir mesaj şeklinde algılanmasıdır. Sayın Başbakan`ın ziyaretinin hemen ardından çok hoş bir nezaket ziyareti diye konuştu.



Yarın Ankara`ya geçecek olan Taylor`ın, Hazine ve Maliye yetkilileriyle biraraya gelerek, reform programı ve terörist örgütlerinin finansal kaynaklarının dondurulmasına ilişkin konularda görüşeceği belirtiliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: -0,37% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,2747 Değişim: -0,64%
Düşük 32,2534 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,6235 Değişim: -0,53%
Düşük 34,5553 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8064
2.415,49 Değişim: -0,30%
Düşük 2.413,82 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.