3 milyar dolarlık mektup

25.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ankara - IMF`nin Türkiye`ye vereceği ikinci kredi dilimi açısından önem taşıyan Ek Niyet Mektubu`nun yazımının tamamlandığı öğrenildi. 17 maddeden oluşan Ek Niyet Mektubu, gelecek hafta, IMF Başkanı Horst Köhler`e gönderilecek.

Mayıs ayında IMF ile varılan anlaşmanın esasını oluşturan asıl Niyet Mektubu prensipleri çerçevesinde hazırlanan Ek Niyet Mektubu`nda, Mayıs ayından bu yana meydana gelen ekonomik gelişmeler anlatılırken, ``ekonominin güçlü bir toparlanma içinde olduğu`` belirtiliyor. Ek Niyet Mektubu`nda, 8.gözden geçirme kriterlerinin de yerine getirilmeye başlandığı ifade ediliyor, kamu mali yönetiminden, bankacılık, şeffaflık, borç yönetimi ve diğer yapısal önlemlere kadar yapılan çalışmalar anlatılıyor. Ek Niyet Mektubu, IMF yönetiminin incelemesinin ardından, İcra Direktörleri toplantısında da ele alınacak.

Öte yandan, alınan bilgiye göre, yerine getirilmesi gereken tüm taahhütlerin, Ek Niyet Mektubu`nda yazılı olarak yer alması zorunluluğu bulunmuyor. Ekonomi yetkililerinin, İcra Direktörleri toplantısı öncesinde, bazı taahhütleri, sözlü olarak da IMF yönetimine bildirebileceği (mektupta yer alması gereken şartlardan birinin, İcra Direktörleri toplantısına kadar yetiştirilememesi durumunda, bu şartın yerine getirileceği, sözlü olarak da taahhüt edilebilecek) kaydediliyor.

15 gün içinde gelecek
IMF İcra Direktörlerinin, 3 Temmuz`da yapması beklenen toplantıda, Türkiye`nin 8. gözden geçirmenin şartlarını tamamladığını onaylaması halinde, Türkiye, IMF ve Dünya Bankası`ndan, yaklaşık 15 gün içinde, 3 milyar dolar düzeyinde kredi alacak. Türkiye, 8. gözden geçirme koşulları kapsamında yerine getirilmesi gerekenlerin (Türk Telekom`a profesyonel bir üst yönetimin atanması haricinde) önemli bir bölümünü gerçekleştirmiş bulunuyor.

Maliye ve bankacılık alanlarındaki tedbirlerin yanı sıra yapısal alanda tamamlanan mevzuata ilişkin konular arasında bulunan 2001 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile bağlı cetvellerinde değişiklik yapılmasına dair tasarı, 14 Haziran`da TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, görev zararları, bazı fonların tasfiyesi ile vergi yasalarında değişiklikler öngören tasarı da 19 Haziran`da TBMM Genel Kurulu`ndan geçti. Tekel`in yeniden yapılandırılmasını, tütün ve alkollü içecekler piyasasına yeni düzenlemeler getirilmesini öngören tasarı ise 20 Haziran`da TBMM`de kabul edildi.

Bankacılık işlemlerinde müşterilerin vergi kimlik numarası tespiti ve kullanımı ile ilgili uygulamanın 1 Eylül 2001 tarihinden itibaren başlamasına yönelik Vergi Kimlik Genel Tebliği 19 Haziran`da Resmi Gazete`de yayımlandı. Ayrıca, Doğrudan Gelir Desteği yapılması ve bu amaçla oluşturulacak çiftçi kayıt sistemine ilişkin uygulamaya yönelik tebliğ de 21 Haziran`da çıkartıldı.

DB`den 1.5 milyar dolar
Bu arada, Dünya Bankası da, gerekli koşulların yerine getirilmesi durumunda, Türkiye`ye yaklaşık 1.5 milyar dolarlık kredi kullandıracak. Dünya Bankası`nın İcra Direktörleri toplantısını, 5 Temmuz`da yapması bekleniyor. Bankanın kredi dilimini serbest bırakmak için, öncelikle IMF`nin, 8. gözden geçirmeyi onaylamasını bekleyeceği ifade ediliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.941 Değişim: 2,31% Hacim : 85.621 Mio.TL Son veri saati : 16:25
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.942
Açılış: 9.763
32,4483 Değişim: -0,12%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7938 Değişim: -0,51%
Düşük 34,7575 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.446,33 Değişim: 0,41%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.