2.5 katrilyonluk güven testi

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Önceki hafta Merkez Bankası`nın satış ihaleleri ile müdahale etmesine rağmen yüzde 6 oranında değerlenen dolar, bu haftaya da hızlı başladı. Başarılı bulunan takas ihalesi gibi FP`nin seçim gerektirmeyecek şekilde kapatılmasının da gevşetemediği dolar, haftanın ilk günü 23 bin lira birden yükselerek 1 milyon 300 bin sınırına dayandı. Merkez Bankası`nın belirlediği 1 milyon 299 bin liralık kur, resmi olarak ulaşılan en yüksek seviye oldu. Dolar 21 Şubat tarihinden bu yana yüzde 88.7 değer kazanırken, marktaki artış yüzde 77.5 oldu. Bankalar arası piyasada bugün vadeli en iyi alış kotasyonu 1 milyon 303 bin lire ile ABN Amro ile tarafından girildi. Bugün düzenlenecek olan Hazine ihalesinin yarattığı tedirginliğin yanı sıra döviz piyasasındaki hareketlilikten de etkilenen hisse senedi piyasası 314 puan gerilerken, faizler de yaklaşık 1 puan arttı.

Dolarda spekülatif alımlar
Merkez Bankası dışında sadece bir - iki yerli bankanın satıcı konumda olduğu döviz piyasasında sendikasyon kredilerinin geri ödemesinin yanı sıra spekülatif alımlar da tedirginlik yaratıyor. Tüm yabancı bankaların alıcı konumda olduğu ve Merkez Bankası`nın geçen hafta yaptığı 846 milyon dolarlık satışa rağmen tansiyonu düşüremediği döviz piyasasında itfa sonrası kalacak paranın bir kısmının bile dolara yönelebileceği beklentisi talebin devam etmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta Net Uluslararası Rezervler (NUR) kriterine göre önemli bir miktarda satış yapan Merkez Bankası, piyasaya dün müdahale etmezken dolar kapanış kurunu ise 1 milyon 299 bin lira olarak açıkladı. Buna göre lira dolar karşısında bir günde yüzde 1.8 oranında değer kaybederken, 21 Şubat`a göre değer kaybı da yüzde 47`ye ulaştı.

`Alıcı çok, satıcı yok`
Sendikasyon geri ödemeleri ve dönem sonu ihtiyaçlarının da piyasada devam eden bir talep kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, itfanın da etkisiyle dövizde hafta boyunca dalgalı bir seyirini olabileceğini ifade ettiler. İçlerinde büyük bir yerli bankanın da yer aldığı bir grubun pozisyon almadan sadece piyasayı yükseltmeye çalıştığını belirten Garanti Bankası Hazine Müdürü Sinan Akıman, Alıcı çok, satıcı yok. Satmaya niyeti olan da zirveden satmak istiyor ve elinde bekletiyor. Bir de spekülatif olarak döviz alan bir grup banka var ve bu seviyeden yeni pozisyon yapmıyorlar. Sadece piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar dedi. Yabancı bankaların hepsinin alış pozisyonunda olduğuna değinen Akıman, dolardaki bu yükselişte spekülatif alımların da büyük bir etkisi olduğunu vurguladı. Zorunlu olarak döviz alması gereken bankalar var ve bunlar fiyat ne olursa olsun almak zorunda. Türk bankaları arasında alıcı tek bir büyük banka var. Bu nedenle Merkez Bankası`nın satışları da yetmiyor diyen Akıman, Telekom atamaları da yapıldığında Meclis`ten geçirilmesi gereken yasa kalmayacağını hatırlatarak, itfa sonrası dövize giden paranın son Türk lirası olduğunun altını çizdi. Sendikasyon ödemelerinin temmuzun ikinci yarısına kadar tamamlanacağını vurgulayan Akıman, Dolayısıyla temmuzun ikinci yarısından itibaren sendikasyondan kaynaklanan döviz talebi duracak diye konuştu.

Borsada düşüş sürüyor
Öte yandan geçtiğimiz hafta yüzde 6 oranında değer kaybeden ve FP`nin seçim gerektirmeyecek kapatılma kararını olumlu karşılaması beklenen borsa, Hazine ihalesi, Telekom yönetiminin atanması, siyasette oluşacak yeni dengenin yanı sıra döviz piyasasındaki hareketlik nedeniyle haftanın ilk gününü tedirgin geçirdi. Haziran ayı enflasyon rakamları ile IMF açıklamalarının da beklendiği borsada endeks günü 314 puanlık kayıpla 10.805 seviyesinden kapattı. hisse senetleri ortalama yüzde 2.8 oranında değer kaybederken, işlem hacmi 161 trilyon lira oldu. Bono piyasasında ise faizler ihale öncesinde dar bir alanda hareket etti. Piyasada en aktif kağıt olan 6 Mart 2002 vadeli bono haftaya bir puanlık yükselişle girdi ve bileşik faizi 82.33 oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.267 Değişim: -0,10% Hacim : 103.322 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.326
Açılış: 10.282
32,2610 Değişim: -0,24%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,7817 Değişim: -0,08%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.411,95 Değişim: 0,77%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.419,34
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.