"2019 için beklentilerimiz oldukça olumlu"

21.03.2019 - 15:44 | Son Güncelleme :
"2019 için beklentilerimiz oldukça olumlu" | Ekonomi Haberleri

TÜROB Başkanı Bayındır, "Açıkça belirtebilirim ki 2019 için beklentilerimiz oldukça olumlu. Hem doluluklarda hem ortalama oda fiyatlarımızda yüzde 10-12'lerde artış bekliyoruz" dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, TÜROB'un 23. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, 48 yıl önce kurulan birliği, Türk turizmine kayıtsız şartsız hizmet eden güçlü bir sektör olarak bugünlere taşımanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi.

Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getirmek için çalışan paydaşlardan biri olarak şu an 14 temsilcilikleri ile faaliyet gösterdiklerini aktaran Bayındır, Türk turizminin rekabet gücünü artırmak ve bu gücü sürdürülebilir hale getirmek için çalıştıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Bayındır, "Açıkça belirtebilirim ki 2019 için beklentilerimiz oldukça olumlu. Hem doluluklarda hem ortalama oda fiyatlarımızda yüzde 10-12'lerde artış bekliyoruz." diye konuştu.

##$HABER_1453720$##

Ancak her zaman ısrarla üzerinde durdukları gibi, mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı ve gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorunda olduklarını vurgulayan Bayındır, turist sayısındaki artıştan daha çok, fiyatlarda yükselme sağlamaya odaklanılması gerektiğine işaret etti.

"TURİZM SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM BİR MİLYONA YAKLAŞTI"

Bayındır, turizmin, Türkiye'nin en önemli ihracatçısı konumunda ekonominin ana bileşen sektörlerden olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Turizm sektöründe, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri ve seyahat acenteliği faaliyetlerini kapsayan üç alanda toplam istihdam 2018 yılı itibarıyla yaklaşık 1 milyon kişi. Sosyal, ekonomik, uluslararası ilişkiler ve ekonomik olarak etki alanı ile birlikte düşünüldüğünde, turizmin katma değerini başka bir sektörle kıyaslamamız hayli zor."

Haberin Devamı

Bayındır, son yıllarda yaşanan terör olayları ve darbe girişimine rağmen birlik olarak tüm konsantrasyonlarını yaşanan sıkıntılı dönemi en az hasarla atlatmanın üzerine yoğunlaştırdıklarını aktardı.

Geçen yılla birlikte rakamlarda da hissedilen toparlanma ile artık yeniden yükseliş dönemine geçtiklerini aktaran Bayındır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki en önemli kazanım; pazar, ürün ve strateji çeşitliliği ile turizmin anlık yönetim ve koordinasyon gerektiren bir sektör olduğunun anlaşılmasıdır. Sektörün ülke ekonomisine ne kadar önemli bir katkı sağladığı, yaşanan gerileme ile derinden hissedilmiştir. Böylelikle, turizm sadece turizmcileri ilgilendiren bir sektör değil, tüm ülke sathında en önemli döviz kazandırıcı ihracatçı bir sektör olarak yerini almıştır. TÜROB olarak inancımız tamdır ki turizm sektörü yakın gelecekte, ülkemizin dünyada rekabet üstünlüğü açısından ve ekonomik açıdan ilk sırada yer alan sektörü olacaktır."

" AVRUPA EKONOMİSİNE 460 MİLYAR AVRO KATKI"

Avrupa Oteller, Restoranlar ve Kafeler Birliği (HOTREC) Başkanı Jens Zimmer Christensen ise sektörün Avrupa ekonomisi ve istihdamı için öneminden bahsederek, bazı istatistikleri paylaştı.

Sektörün Avrupa ekonomisine 460 milyar avro katkı sağladığını dile getiren Christensen, "Yaklaşık 70 milyar avrosu KDV ödemesi olmak üzere devlet hazinelerine yaklaşık 126 milyar avroluk katkı sunuyor. Turizm, özellikle Türkiye de dahil olmak üzere tüm bölgede, iş hayatı ve büyüme için büyük bir itici güç." dedi.

Christensen, Brexit'in turizm sektörüne olumsuz etkilerinin olabileceğine değinerek, Türkiye'nin, Avrupa'nın geri kalanında olduğu gibi Brexit konusunda yeni zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini, ancak zorlukların fırsatlar da getirdiğini söyledi.

THY'DEN YENİ YURT DIŞI HATLAR

THY Yurt İçi Satış Başkanı Emre Menevşe, THY'nin son yıllardaki büyüme serüveninden bahsederek, Türkiye'deki hemen hemen her havaalanına sefer icra ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin hava yolcusu sayısında 2003'ten 2019'a kadar yıllık ortalama yüzde 9,6 büyüdüğünü dile getiren Menevşe, Türkiye'nin dünya yolcu sayısında 17. sırada yer aldığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Menevşe, THY'nin dünya ortalamasından 3 kat fazla büyüdüğünü kaydederek, yeni uçak ve destinasyonlar ile bunu daha da artıracaklarını bildirdi.

Avrupa'nın ikinci büyük kargo şirketi olduklarını aktaran Menevşe, 23 kargo uçaklarının bulunduğunu ve kargoda 85 noktaya uçtuklarını söyledi.

Menevşe, "Dünyada en fazla ülkeye uçak havayolu şirketiyiz. 124 ülkeye, 306 şehre, 310 noktaya uçuyoruz. Yeni açılacak yurt dışı hatlarımız var. Bunlardan bazıları; Birleşik Arap Emirlikleri (Sharjah), Fas (Marakeş), Nijerya, Endonezya, Kongo, Meksika, Mısır ve Finlandiya." diye konuştu.

Genel kurulun ikinci bölümünde TÜROB'un 2016-2019 dönemine ilişkin faaliyet sunumu gerçekleştirilecek, devamında yeni başkan seçilecek. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4528 Değişim: -0,10%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7485 Değişim: -0,64%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.436,19 Değişim: 0,00%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.