VİOP Konferansında “Türkiye’de Risk Yönetimi” Tartışıldı

24.11.2015 - 11:54 | Son Güncelleme :
VİOP Konferansında “Türkiye’de Risk Yönetimi” Tartışıldı | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafından düzenlenen II. VİOP Risk Yönetimi Konferansında, bankacılıktan reel sektöre, önde gelen profesyoneller ve akademisyenler 17 Kasım’da biraraya gelerek Türkiye’de risk yönetimi pratiğine ilişkin tartışmalar yaptı.

İlki 4 Haziran 2014’te düzenlenen konferansın ikincisi, Türkiye İş Bankası sponsorluğunda 17 Kasım 2015 Salı günü Borsa İstanbul Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

300’den fazla katılımcının kayıt yaptırarak yoğun ilgi gösterdiği konferansta “Risk nedir?”, “Bankacılık Sektöründe Risk Yönetimi”, “Finansal Kuruluşlar ve Kurumsal Yatırımcılar Açısından Risk Yönetimi”, “İslami Ürünlerle Risk Yönetimi”, “Enerji ve Demir Çelik Sektörlerinde Risk Yönetimi” ve “Reel Sektör Şirketleri Özelinde Döviz Riski Yönetimi” başlıklı 6 farklı oturumla, finans sektöründen ve reel sektörden üst düzey yöneticilerle akademi dünyasından risk yönetimi uzmanları görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

Konferansın açılışında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç konuşmasında son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler ve krizlerin ardından risk yönetimine ilişkin düzenlemelerin, risk yönetimi pratiğinin evrilişine; reel sektör şirketlerinin taşıdığı risklere ve risk yönetimine duydukları ihtiyaca, dışa açık biçimde büyüyen dinamik Türkiye ekonomisi için risk yönetiminin önemine ve Borsa İstanbul VİOP’un sunduğu risk yönetimi enstrümanlarına değindi. Dinç konuşmasının devamında “Risk hayatımızın her alanında karşımızda çıkıyor.

2000’lerin başında özellikle ABD’de ortaya çıkan şirket skandalları ve 2008 yılında yaşanan küresel finansal krizden sonra şirketlerin riske bakışında köklü değişiklikler yaşandı. Basel kriterleri gibi küresel etki yaratan düzenlemeler ve ülkelerin yerel mevzuatları bu dönemde risk algısında yaşanan dönüşümü yansıtacak şekilde değişti. Günümüzde şirketlerin karşılaştıkları risklerin çeşitleri artıyor ancak finansal risk her zamanki gibi yine önemini koruyor. Finansal risklerin iyi yönetilmesi için türev ürünler piyasasında doğru pozisyon alınması önemli.

Haberin Devamı

VİOP bu anlamda geniş bir türev ürün portföyü sunuyor ve bu ürünler yalnızca Borsa İstanbul’da değil başka piyasalarda da işlem görüyor. Eylül ayında, Londra Borsası’nda BİST30 endeksine dayalı türev ürünler işlem görmeye başladı. Finansal okuryazarlığın artması finansal risklerin etkin yönetimi ve ülke ekonomimizin daha sağlıklı biçimde büyümesi için büyük önem taşıyor, bu tür konferansları bu açıdan çok önemli görüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise konuşmasında, risk yönetimi kültürünün şirketlerin sürdürülebilir bir yönetim biçimi geliştirebilmeleri için taşıdığı öneme, şirketlerin ihtiyaç duyduğu risk yönetimi enstrümanlarının temininde Borsa İstanbul VİOP ve diğer finansal kuruluşlar taşıdıkları rollere değindi.

Dönmez, “Sağlam temellere sahip köklü şirketler ülke ekonomisinin de daha güçlü temellere sahip olmasını sağlayacaktır. Sürdürülebilir şekilde yönetilen şirketler ancak risk yönetim kültürünün oturmasıyla mümkündür ki bizim de öncelikli amacımız budur. VİOP ve tezgah üstü piyasalar kendilerine düşen görevleri yerine getirerek risk yönetimi için gerekli enstrümanların teminini sağlayacaktır” dedi.

2-viop-risk-yonetimi-3Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır, Konferans başlangıcında, VİOP’un risk yönetiminin daha etkin yapılabilmesi için işleme açmış olduğu yeni ürünleri tanıtan ve VİOP’un hızla artan işlem hacmi performansı, açık pozisyon sayısı ve kırmış olduğu rekorları içeren kısa bir sunum yaptı. Çakır konuşmasında, “Riski yönetmek riski sıfırlatmak demek değildir. VİOP olarak da sunduğumuz ürünlerle risk yönetimi için gerekli araçları piyasaya sağlamayı hedefliyor. Sadece finansal kuruluşlar değil, reel sektör şirketleri de taşıdıkları riskleri VİOP’un sunduğu ürünlerle yönetebilmektedir.

VİOP sektörün ihtiyacına cevap vermek için yeni sözleşmeler geliştirmekte, bu sözleşmelere ihtiyaç duydukları likiditeyi kazandırabilmek için piyasa yapıcılık programları uygulamakta, yabancı yatırımcıların piyasamıza erişimini kolaylaştıracak çözümler geliştirmektedir” dedi.

Haberin Devamı

“Risk Nedir” başlıklı ilk oturumda, endüstri ve kamu tecrübelerine de sahip akademisyenler Prof. Dr. Vedat Akgiray (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Burak Saltoğlu (Boğaziçi Üniversitesi) ve  Doç. Dr. Coşkun Küçüközmen (İzmir Ekonomi Üniversitesi) konuşmalar yaptı. Risk yönetiminde yaşanan noksanlıklar nedeniyle ekonomilerin ve şirketlerin yaşadığı acı tecrübeler, risk yönetimi metodlarının sürekli güncellenmeye ihtiyaç duyan dinamik yapısı ve risk yönetimi uygulamalarının başarıyı yakalaması için risk kültürünün yaygınlaşmasının önemi oturumda öne çıkan başlıklar oldu.

Konuşmacılar tarafından, firmaların risk yönetimine bütüncül şekilde yaklaşmasını sağlayacak bir risk kültürüne sahip olmasına ve finans dünyasının risk yönetimi konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyinde olmasının önemine vurgu yapıldı.

“Bankacılık Sektöründe Risk Yönetimi” başlıklı oturum Vatan Gazetesi köşe yazarı Ali Ağaoğlu moderatörlüğünde gerçekleşirken, oturumda Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mert Yazıcıoğlu’nun da katılımıyla, Türk bankacılığının, özellikle 2000’li yıllardaki risk yönetimi tecrübesinin dönüşümü ele alındı. Tartışmada, 2001 krizi öncesinde bankacılık sektörünün tabi olduğu riskler, bu risklerin yönetilme biçimi ve krizin risk yönetimi konusunda öğrettikleri;  günümüzde risk yönetiminin bankaların organizasyonundaki yeri ve risk yönetiminin bankaların karlılığına etkisi gibi konulara değinildi. Konuşmacılar tarafından, bankacılıkta risk yönetiminin ve maliyetlerinin karlılığın önünde bir engel olmaktan çok sürdürülebilir karlılık için bir gereklilik olduğuna vurgu yapıldı.

Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Sezai Bekgöz, Konferans’ta, merkezi karşı taraf rolünün anlam ve önemine, bu rolü Borsa İstanbul için üstlenmiş olan Takasbank’ın pratiklerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Bekgöz sunumunda, merkezi karşı taraf kuruluşunun, piyasaya güvenin ve dolayısıyla likiditenin temini konusunda taşıdığı öneme vurgu yaptı.

“Finansal Kuruluşlar ve Kurumsal Yatırımcılar Açısından Risk Yönetimi” başlıklı oturumda sektörün tecrübeli 2-viop-risk-yonetimi-7isimlerinden İş Portföy Bölüm Müdürü Mehmet Horasanlı, AZ Notus Portföy Kurucu Ortağı Murat Sağman ve Akportföy Genel Müdür Yardımcısı Ertunç Tümen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç’un moderatörlüğünde sektörün risk yönetim pratiklerinin ele alındığı verimli bir tartışma gerçekleştirdi.

Ayrıca, portföy şirketlerinin portföy riski yönetim metotları, 2008 krizinden sonra dünyada ve Türkiye’de finansal piyasaların regülasyonunda yaşanan değişmelerin portföy şirketlerinin risk yönetim biçimlerine etkisi ve portföy yönetim şirketlerinin risk yönetim pratiklerinde türev ürünlerin yeri oturumda tartışılan başlıca konular oldu.

“İslami Ürünlerle Risk Yönetimi” başlıklı oturumda konuşmacılar Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Bayram Uçar ve Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan’ın moderatörlüğünde İslami finans enstrümanları kullanan ve sunan katılım bankalarının taşıdığı riskleri ve bu risklerin yönetiminde ürettikleri pratikleri ele aldılar.

“Enerji ve Demir Çelik Sektörlerinde Risk Yönetimi” başlıklı oturumun konuşmacıları Enerjisa Grup Müdürü İsak De Eskinazis, İçdaş Dış Satın Alma Müdürü Abdullah Hoşdir, Ak Enerji Grup Müdürü Özge Özen ve Trafigura Metal Trader’i Hasan Rumani, Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır’ın moderatörlüğünde enerji ve demir çelik sektörlerinde risk yönetiminin önemine, sektördeki risk yönetimi pratiğine ve VİOP’un bu konudaki önemine ışık tutan bir tartışma gerçekleştirdi.

VİOP’un sunduğu elektrik ve hurda çelik sözleşmelerinin likiditelerinin artması yönünde son dönemde yaşanan gelişmeler, bu sözleşmelerin tezgah üstü piyasalarda bulunan türev ürünlerden artıları ve VİOP ile tezgah üstü piyasaların enerji ve demir-çelik sektörlerinin risk yönetim pratiklerinde birbirlerini nasıl tamamlayabileceği oturumda öne çıkan noktalar oldu.

Konuşmacılar, Türkiye’nin hem demir-çelik sektöründe hem de enerji sektöründe dünyanın önde gelen ülkeler arasında yer almakta olduğuna, demir-çelik sektörünün türev ürünlere fiyat riski yönetiminde yaşadığı güçlüklere, elektriğin kendine özgün yapısının doğurduğu risklere ve bunun sektörün risk yönetim yöntemlerine yansımalarına vurgu yaptı.

Türk Hava Yolları CFO’su Coşkun Kılıç’ın moderatörlüğü yaptığı “Reel Sektör Şirketleri Özelinde Döviz Riski Yönetimi” başlıklı oturumda, konuşmacılar İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Arıkök, Dalfin Kurucu Ortağı Mustafa Aşkın ve Zorlu Holding Kurumsal Risk Yöneticisi Murat Gençer’in katkılarıyla, reel sektör şirketlerinin taşıdığı riskler, bu risklerin yönetiminin taşıdığı önem ve bunu maliyeti, finansal kuruluşların bu konuda sunduğu hizmet ve ürünler gibi konulara bütüncül bir bakış açısıyla ışık tutuldu.  

Konuşmacılar, reel sektör şirketlerinde risk yönetim kültürü gelişiminin gerekliliğine, karlılığı artırmak için risk almak gerekli olsa da alınan riskler konusunda seçici davranmanın önemine, döviz açık pozisyonu taşıyan reel sektör şirketlerinin izledikleri korunma yöntemlerine ve kullandıkları araçlara, döviz riski yönetiminde VİOP’un sunduğu ürünlerin kullanımının nasıl daha fazla yaygınlaşabileceğine değindi.

Konferans’ta ayrıca, 3-30 Nisan 2015 ve 5-30 Ekim 2015 tarihlerinde düzenlenen VİOP Sanal Portföy yarışmalarının kazananlarına ödülleri takdim edildi.

II. VİOP Risk Yönetimi Konferansında yapılan sunumlara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Borsa İstanbul VİOP, geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların ve şirketlerin her türlü risklerinin yönetilmesinde, merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen risk yönetim platformu olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.
Borsa İstanbul VİOP, bu yıl yoğun ilgiyle ikincisini gerçekleştirdiği VİOP Risk Yönetimi konferansının üçüncüsünü gelecek sene daha geniş kapsamla yapmayı planlıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4507 Değişim: -0,11%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7472 Değişim: -0,64%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.436,24 Değişim: 0,00%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.