VİOP’a yeni bir vadeli işlem sözleşmesi

03.04.2015 - 20:04 | Son Güncelleme :
VİOP’a yeni bir vadeli işlem sözleşmesi | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), emtia üzerine türev sözleşmelerine bir yenisini daha ekledi. Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmeleri 2 Nisan 2015 tarihinde Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni ile işlem görmeye başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların yükseldiği ve reel sektör için belirsizliklerin arttığı bir dönemde çelik sektörüne fiyat riskini yönetme imkânı sunmaya başladı.

Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, 2 Nisan 2015 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcıları Çetin Ali Dönmez ile Mustafa Kemal Yılmaz, The Steel Index Yönetici Direktörü Steven Randall ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Dalbeler'in katılımıyla Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni ile VİOP’ta işleme açıldı.

Haberin Devamı

Çetin Ali Dönmez: “Bu kontratta piyasa yapıcı olmak isteyen yerli ya da yabancı kuruluşların başvurularına açığız”

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünya demir çelik piyasasının en önemli aktörlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin işleme açılmasıyla birlikte sektörün ve ülke ekonomisinin risk yönetim ihtiyacına önemli ölçüde cevap verilebileceğini sektörün global ölçekte rekabet gücüne pozitif katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Elbette kontratın likidite açısından istenen seviyeye gelmesi biraz zaman alacak, ancak biz Türkiye demir çelik sektörünün önde gelen kuruluşlarının, çelik ticareti ile iştigal eden yabancı kuruluşlar ile yerli banka ve aracı kurumlarımızın da katkısıyla kontratı işlevsel hale getireceğimize inanıyoruz.  Bu kontratta piyasa yapıcı olmak isteyen yerli ya da yabancı kuruluşların başvurularına açığız, zaten bu konuyla ilgili görüşmelerimiz de bir taraftan devam ediyor.”

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Yılmaz: “Bu türev sözleşme ile Türkiye’de bir metal piyasasının ilk adımını da atmış oluyoruz”

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz da, çelik sektörünün, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki konumu açısından en stratejik sektörlerden birisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Borsa İstanbul olarak tüm sektör katılımcılarının hammaddeden mamule kadar tüm çelik ürünlerindeki faaliyetleri nedeniyle taşıdıkları riskleri yönetebilecekleri bir platform sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu türev sözleşme ile Türkiye’de bir metal piyasasının ilk adımını da atmış oluyoruz. Bu piyasayı reel sektörün ihtiyaçlarını dikkate alarak diğer metal ürünlere dayalı türev ürünlerle geliştireceğiz. Borsa İstanbul olarak sermaye piyasaları ile reel sektör arasındaki açılan mesafenin kapanması ve entegrasyonun sağlanması konusunda öncü rolü oynamaya devam edeceğiz.”

The Steel Index Yönetici Direktörü Steven Randall da konuşmasına “Böyle bir ana şahitlik etmekten büyük onur duyuyorum. Neredeyse 10 yıldır İstanbul’a gidip geliyorum ve bu şehre aşığım” diyerek başladı. Steven Randall, şunları dile getirdi:

“Borsa İstanbul, finans adına bugün önemli bir adım atıyor. Bu adım sayesinde ilk kez Borsa İstanbul ve The Steel Index, birlikte çalışma fırsatı buluyor. Türkiye, bugün itibarıyla hurda çelik fiyatının belirlenmesi adına önem arz eden ülkelerden biri. Çeliğin ham maddesi hurdanın dünyadaki yıllık ticaret hacmi yaklaşık 600 milyon ton. Türkiye de bu hacim içinde yıllık 20 milyon ton kapasitesiyle en büyük ithalatçılardan biri. Ulaşılan bu kapasite, küresel anlamda da fiyatları belirlemek adına yeterli oluyor. Bugün herhangi bir İngiliz’e Türkiye’yi sorsanız size Türk Lokumu cevabını verecektir ancak çelik pazarında çalışan bir İngiliz’e Türkiye’yi sorsanız küresel hurda fiyatının belirleyicilerin biri diyecektir. Türkiye’de çelik hurdasına dayalı sözleşmeler adına ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyelin de hem Borsa İstanbul hem de The Steel Index için gelecek iş birlikleri adına olumlu adımlara zemin hazırlayacağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Uğur Dalbeler: ”Çelik Sektörünün Önünde Ciddi İmkan Yaratacak”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Dalbeler de, 30 yıllık sektör geçmişi bulunan bir kişi olarak çok mutlu olduğunu belirterek, çelik grubundaki vadeli işlem sözleşmeleri arkasında kararı olan herkese teşekkürlerini iletti.

Çeliğin dünyada en fazla ticareti yapılan emtia olduğunu ancak diğer emtialarla kıyaslandığında maalesef çok ciddi bir eksikliği bulunduğunu anlatan Dalbeler, “O da vadeli işlem anlamında bir yaygın enstrümanının dünya üzerinde olmaması. Bunun da yokluğunu çok hissettik” dedi.

Bu başlangıcın Türkiye'de çelik sektörü için önemli bir adım olması temennisinde bulunan Dalbeler, "Türkiye çelik sektörü son 20 yıl içinde çok ciddi bir aşama kaydetti. Ülkemiz çelik sektörü, Çin, Kore gibi ülkelerle birlikte en iyi performans gösteren 3 ülke arasına girdi. Son 2 yılda büyüme biraz negatif yönde gelişmeye başladı. Önümüzdeki dönem de oldukça sıkıntılı bir resim çizmekte. O anlamda bugün itibarıyla başlayacak vadeli işlem sözleşmeleri bence çelik sektörünün önünde ciddi imkan yaratacaktır" diye konuştu.

Türkiye, dünyanın en önemli çelik hurda pazarı

Türkiye, dünya çelik hurdası ithalatının beşte birini tek başına gerçekleştiren, çelik üretiminde büyük oranda hurda kullanan, dünyanın en önemli hurda pazarı niteliğine sahip bir ülke… Türkiye tarafından ithal edilen hurda fiyatları dünya çapında çelik sektörü katılımcılarının birçoğu tarafından referans fiyat olarak takip ediliyor. Ülkemizin hurda ticaretindeki bu önemli konumu Türkiye hurdasına dayalı türev sözleşmelerin geliştirilmesini de kaçınılmaz kılıyor.

Fiyat risklerini yönetebilme imkânı sunacak

Bu gereksinim üzerine oluşturulan çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin, çelik üreticisi ve kullanıcılarının girdi, yarı mamul ve mamul fiyat risklerini yönetebilme imkânı sunarak üretim ve tüketim kararları almalarını kolaylaştırması bekleniyor. Çelik hurdasına dayalı sözleşmelerin sermaye piyasaları için yeni bir enstrüman olması ise finansal yatırımcılar için oldukça önemli bir portföy çeşitlendirmesi fırsatı sunuyor.

Sözleşmeler, Amerikan doları üzerinden işlem görecek

The Steel Index’in Türkiye ithal çelik hurdası fiyat endeksini dayanak olarak alan vadeli işlem sözleşmeleri vade sonunda bu endeksin aylık ortalama fiyatı referans alınarak Takasbank merkezi karşı taraf güvencesi altında nakdi uzlaşı ile sonlanacak. Amerikan Doları üzerinden işlem görecek olan sözleşmelerin büyüklüğü 10 ton olup, vade ayları içinde bulunulan ay dâhil en yakın 2 ay ve en yakın 2 döngü ayı olarak belirlenmiştir.

VİOP Metal Vadeli İşlem Pazarlarında işlem görmeye başlayan Çelik Hurda Vadeli İşlem Sözleşmelerinde ilk işlemi gerçekleştiren VİOP üyeleri Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. oldu.

Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların ve şirketlerin her türlü risklerinin yönetilmesinde merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen platformu olma yolunda ilerliyor.

Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin olarak detaylı bilgi için viop (a) borsaistanbul.com adresine başvurulabilir veya www.borsaistanbul.com/viop adresi ziyaret edilebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.232 Değişim: -0,44% Hacim : 36.946 Mio.TL Son veri saati : 11:37
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.282
Açılış: 10.282
32,2911 Değişim: -0,14%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,8008 Değişim: -0,03%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.409,12 Değişim: 0,65%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.