Kurumsallaşma şirketlere de yatırımcılara da kazandırıyor

13.11.2014 - 14:38 | Son Güncelleme :

Tasarruf sahipleri unutulmadı...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber5.jpg">

2009 yılında kurulan BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nin bugün itibarıyla yüzde 192 artış kaydetmesi, şirketlerin şeffaflık, sosyal sorumluluk ve hesap verebilirlik gibi iyi yönetim unsurlarını bünyelerinde barındırmasının hem kendilerine hem de yatırımcılarına kazandırdığını ortaya çıkardı.

Kurumsal yönetim ilkelerine uyan şirketlerin hem faaliyet, hem de hisse senedi performansı, diğer şirketlerden ortalama daha yüksek değer görüyor. Bu kapsamda beş yıl önce BIST Kurumsal Yönetim Endeksi yüzde 192 artış kaydetti. 2009 yılından bu yana kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen firmaların ortalama getirisi yüzde 23 daha fazla artış kaydetti. Şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerini benimsemesi, yatırımcıların karlarını artırma olasılığını da yükseltiyor.

Not belirleniyor

BIST Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY), Kurumsal Yönetim Ilkeleri’ni uygulayan şirketlerin dahil edildigi endeks. BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nin amacı, payları Borsa İstanbul pazarlarında (Gözaltı Pazarı ve C Listesi hariç) işlem gören ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum notu 10 üzerinden en az 7, her bir ana başlık itibarıyla 10 üzerinden en az 6,5 olan şirketlerin fiyat ve getiri performansının ölçülmesi. Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum notu, SPK tarafından belirlenmiş derecelendirme Kuruluşları listesinde bulunan derecelendirme Kuruluşlarınca, şirketin tüm kurumsal yönetim ilkelerine uyumuna ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda veriliyor. Hesaplanmasına 31 Ağustos 2008 tarihinde başlanan endeksin başlangıç değeri 48.082,17.

Mevzuatlara kurumsal ayar

Dünyada da kurumsal yönetim alanında belirli bir çerçeve oluşturmaya yönelik olarak yapılan çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu konuda Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve bu iki örgütün özel sektör temsilcilerinin katılımı ile birlikte oluşturduğu Global Kurumsal Yönetim Forumu (GCGF) öncü olarak faaliyette. Bunun yanında gelişmiş ekonomiler da dahil olmak üzere pek çok ülke, mevcut düzenlemelerini gözden geçiriyor. Bir çok ülke yürürlükte olan mevzuatını, en iyi kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yeniden sekillendirerek yayınlıyor.

Tarafların görüşleri alındı

Dünyadaki uygulamalara paralel olarak, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, kurumsal yönetim ilkeleri oluşturdu. Bu amaçla Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kurulan komiteye Sermaye Piyasası Kurulu’nun, Borsa İstanbul’un ve Türkiye Kurumsal Yönetim Forumu’nun uzmanları ve temsilcileri istirak ederken, birçok akademisyen, özel sektör temsilcisi, kamu Kuruluşları ve çeşitli meslek örgütlerinin de görüş ve önerileri alınarak bu ilkeler oluşturuldu.

SPK’dan 4 ilke

Bu görüşlerin sonunda belirlenen ilkeler, pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri, yönetim kurulu olmak üzere dört ana bölümden oluşturuldu. İlk bölümde, pay sahiplerinin hakları ve eşit işleme tabi olmaları konusundaki prensipler yer aldı. Bu bölümde, pay sahiplerinin bilgi alma ve inceleme hakkına, genel kurula katılım ve oy verme hakkına, kar payı alma hakkına ve azınlık haklarına ayrıntılı olarak yer veriliyor. Ayrıca pay sahipligine ilişkin kayıtların sağlıklı olarak tutulması ve payların serbestçe devri ve satısı konuları ile ay sahiplerine eşit işlem ilkesi ele alınıyor.

Standarda bağlandı

İlkelerin ikinci bölümde ise kamunun aydınlatılması ve şeffaflık kavramları ile ilgili prensipler yer alıyor. Bu çerçevede, şirketlerin pay sahiplerine yönelik olarak bilgilendirme politikası kuralları oluşturmaları ve bu kurallar bütününe sadık kalarak kamuyu aydınlatmalarına yönelik prensipler belirlendi. Ayrıca periyodik mali tablo ve raporlarda yer alacak bilgiler bir standarda bağlanmış ve islevsellik ön planda tutularak ayrıntılandırıldı.

Tasarruf sahipleri
unutulmadı

Üçüncü bölüm ilkeleri ise menfaat sahipleriyle ilgili. Şirketle ilgili menfaat sahipleri pay sahipleri ile birlikte çalışanları, alacaklıları, müşterileri, tedarikçileri, sendikaları, çeşitli sivil toplum kuruluşlarını, devleti ve hatta şirkete yatırım yapmayı düşünebilecek potansiyel tasarruf sahiplerini de içeriyor. Bu bölümde şirket ile menfaat sahipleri arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yönelik prensipler yer alıyor. Dördüncü bölümde ise, 
yönetim kurulunun fonksiyonu, görev ve sorumlulukları, faaliyetleri, oluşumu ile yönetim kuruluna sağlanan mali haklar ve yönetim kurulunun faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere kurulacak komitelere ve yöneticilere ilişkin prensipler yer alıyor.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tablo_112.png">

KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİNE DAHİL ŞİRKETLER


·        
Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.

·         Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş.

·         Arçelik A.Ş.

·         Asya Katılım Bankası A.Ş.

·         Aygaz A.Ş.

·         Coca Cola İçecek A.Ş.

·         Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş.

·         Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.

·         Doğan Yayın Holding A.Ş.

·         Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş.

·         Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.

·         İhlas Ev Aletleri İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

·         İhlas Holding A.Ş.

·         İş Finansal Kiralama A.Ş.

·         Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.

·         Mensa Sınai Ticari Mali Yatırımlar A.Ş.

·         Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş.

·         Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Tic. A.Ş.

·         Petkim Petrokimya Holding A.Ş.

·         Şekerbank T.A.Ş.

·         T. Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.

·         TAV Havalimanları Holding A.Ş.

·         TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

·         Turcas Petrol A.Ş.

·         Tüpraş-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

·         Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş.

·         Türk Telekomünikasyon A.Ş.

·         Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.

·         Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

·          Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

·         Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

·         Yazıcılar Holding A.Ş.

·         Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,1814 Değişim: 0,06%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2532
Açılış: 32,1637
35,0999 Değişim: 0,02%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.465,06 Değişim: -0,11%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.