“Kurumsallaşma, Kolay Finansman ve İtibar”

13.11.2014 - 14:54 | Son Güncelleme :

Pagasus Genel Müdürü Sertaç Haybat ile yapılan röportaj...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/pegasus_11.jpg">

Pagasus Genel Müdürü Sertaç Haybat ile yapılan röportaj...

1. Halka arz gerçekleştirmek ve Borsa İstanbul’da işlem görmek konusunda sizleri motive eden faktörler neler oldu? Diğer bir ifade ile şirketler paylarını neden halka arz etmeliler, halka arzın şirketlere faydaları nelerdir?

Halka arz, şirketler için zor ve karmaşık bir süreçtir. Halka arza karar vermeden önce  şirketlerin kendi kendilerini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Pegasus Ailesi olarak buna hazırdık. Zamanlamamızı doğru yaptık, doğru iş ortaklarını seçtik. Tüm bunlar bir araya geldiğinde başarı da beraberinde geliyor zaten. 

Pegasus’un halka arz kararının ardında yatan temel nedenler olarak sürdürülebilir büyümenin finansmanı için kaynak sağlamak ve şirketimizi global bir platforma taşımak olarak sıralayabiliriz.

Halka arzın faydalarını çok daha uzatabiliriz ancak sonuç olarak değerlendirirsek en büyük kazanımların kurumsallaşma, kolay finansman ve itibar olduğunu söyleyebiliriz.

Halka arz şirketlere pek çok önemli getiri ve fayda ile dönebiliyor. Elbette bu faydalar belli sorumluluklarla birlikte geliyor ama bu sorumlulukların çoğu da sürdürülebilirlik anlamında zaten şirketlerimizin uyması gereken kurallar. Tabi olunan mevzuat bir anlamda çerçeveyi daha disiplinli bir şekilde tanımlamış oluyor.

2. Finansman temini yöntemlerinden biri olarak halka arz hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz faydaların yanı sıra şirket aktiflerinin finansmanında borç finansmanının tersine uzun vadeli ve bir faiz yükü getirmeyen bir kaynaktır. Halka arz geliri ile şirket ucuz bir kaynak ile büyüme ve gelişimine hız verebilir.  Bununla beraber halka açık  bir şirkete yatırım yapan tasarruf sahipleri ve yatırımcılara da şirket hisse değerinin artması ile de geri dönüş sağlayabilir.
 
3. Halka arzdan sağladığınız fonları hangi alanlarda değerlendirdiniz?

Önümüzdeki döneme baktığımızda halka arzdan elde ettiğimiz fon ile likidite durumumuzu geliştirmeyi, markamızın, filomuzun ve yeni açılacak hatlarımızın gelişimi için finansal kaynak sağlamayı hedefliyoruz.

4. Halka arzın ve Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin kurumsallaşma düzeyine olan etkileri hakkındaki görüşleriniz nelerdir, şirketinizin sonraki nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılması hususunda halka arzın önemli bir araç olduğu fikrine katılıyor musunuz?

Şirketlerin paylarını halka arz etmeleri ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamaları bir hazırlık dâhilinde gerçekleşiyor ve bu hazırlık kapsamında şirketin, organizasyonel ve yönetsel yapısında kurumsallaşmaya katkı sağlayacak değişiklikler gerçekleştiriliyor. Biz Pegasus Ailesi olarak halka açılmadan öncede iç yapımızı halk açık bir şirket gibi yönetiyorduk. Bağımsız üyelerimiz ve Denetim Komitemiz zaten mevcut idi. Halka arzımızdan 8 ay gibi kısa bir süre sonra kurumsal yönetim derecelendirmemizi de alarak kurumsal yönetim anlamında şirketimizi açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik vizyonu ile daha da ileriye taşıdık.  

5. Halka arzın şirket ortaklarına faydaları nelerdir?

Daha Güçlü Mali Yapı, Likidite Sağlanması, Prestij / İtibar Artışı, Kredibilite Artışı, Nitelikli İnsan Kaynağına Erişim, Kurumsallaşma, Değer Artışı olarak özetleyebiliriz.

6. Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin tanınırlığı ve kredibilitesine olumlu etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?

Halka arz ile birlikte şirket oldukça yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor. Şirket, finansal medyanın yanı sıra analistler ve yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor. Aynı zamanda hisse senetlerinin bir çok bireysel ve kurumsal yatırımcıya dağılması sonucu şirketin sağladığı ürün ya da hizmetler ile ilgili kamunun farkındalığı da artabiliyor. Müşteriler ve tedarikçiler açısından şirketin halka açık olması mali ilişkileri bakımından bir güven ortamı yaratabiliyor.

7. Halka açık olmanın iş süreçleriniz ve karar alma mekanizmalarınız üzerinde olumsuz etkileri oldu mu?

Tam tersine aslında bizleri disipline ettiği için son derece olumlu etkileri oldu diyebiliriz.

8. Halka arzı ve Borsa İstanbul’da işlem görmeyi düşünebilecek şirketlere bu konuda neler söylemek istersiniz? Şirketler halka arz karar vermeleri durumunda, halka arza nasıl hazırlanmaları gerekir?

Halka arzdan önce şirketlerin kendi kendilerini değerlendirmeleri ve test etmeleri gerekir. Halka arzdan belirli bir süre önce sanki halka açık bir şirket gibi kendi iç düzenlemelerini ve organizasyonlarını bu şekilde oluşturmalarında fayda görüyoruz. Tabii ki zamanlama ve halka arz sürecinde beraber çalışacakları iş ortaklarını doğru seçmenin de büyük önemi olduğunu düşünüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.243 Değişim: 0,83% Hacim : 15.794 Mio.TL Son veri saati : 10:30
Düşük 10.182 16.05.2024 Yüksek 10.247
Açılış: 10.189
32,2216 Değişim: 0,18%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2507
Açılış: 32,1637
35,1394 Değişim: 0,14%
Düşük 34,9709 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.475,37 Değişim: 0,31%
Düşük 2.463,16 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.