İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu düzenlendi

02.03.2016 - 22:56 | Son Güncelleme :
İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu düzenlendi | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul ve Tahran Borsası arasında ikili ilişkilerin ve iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında “İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu”nun ilki 29 Şubat Pazartesi günü Tahran’da düzenlendi.

Borsa İstanbul ve Tahran Borsası arasında geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın ardından, iki borsa arasındaki ikili ilişkilerin ve iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar başladı. İki Borsa tarafından ortaklaşa düzenlenen “İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu”nun ilki 29 Şubat Pazartesi günü Tahran’da gerçekleştirildi.

İş birliğinin en önemli ayağını iki borsa arasındaki çifte kotasyon çalışmaları oluşturuyor. Tahran’da düzenlenen İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu ile, Borsa İstanbul ve Türkiye sermaye piyasalarının İran ile iş birliği yapma hedefine yönelik ilk önemli adım atılıyor.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç liderliğindeki heyetin Tahran programına Türkiye’den; Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, aracı kurumlar, yatırım bankaları, hukuk büroları, portföy yönetim şirketleri temsilcileri katıldı. 150’yi aşkın katılımcının yer aldığı Forum’a İran aracı kurumları, yatırım bankaları ve danışmanlık şirketleri de büyük ilgi gösterdi.

İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu ile iki ülke sermaye piyasaları arasında somut iş birliği alanları belirlenerek, bunlar için gereken altyapının hazırlanması çalışmaları başlatıldı. İran sermaye piyasaları aktörleri ile İranlı şirketlere, Borsa İstanbul’da halka arz ve işlem görme süreçleri ile ilgili bilgi aktarıldı. Bunun yanı sıra İslami finansal enstrümanlar, vadeli işlemler gibi konularda da ortak çalışmalar yapılması planlanıyor.

Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç yaptığı konuşmada; “İlişkilerimizi bir sonraki seviyeye taşımak için mükemmel bir zamanlama oldu çünkü İran ve Türkiye ekonomileri, önümüzdeki yıllarda dünya ekonomilerinin çoğundan önemli ölçüde ayrışacak. Bu iki büyük ekonomi; genç nüfus, güçlü yerel talep ve temel eknomik verileri sayesinde bölgeye hakim olacaklar. Bir başka katalizör daha var: İran ekonomisinin dünyaya açılması Türkiye dahil olmak üzere tüm Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomilerinin gelişimine katkıda bulunacak. Böyle bir eknonomik büyüme, elbette ki sermaye piyasası gelişmeden olamaz. Ekonomik hedeflerimize ulaşmak için daha fazla sermayeye ihtiyacımız var. Ekonomilerimizi destekleyecek daha fazla halka açık şirkete ihtiyacımız var. Şirketlerimize yatırım yapacak daha fazla yerli ve yabancı yatırımcıya ihtiyacımız var. Önümüzdeki büyük çaplı projeleri gerçekleştirmek için yüksek meblağda fona ihtiyacımız var. Türkiye ile İran, toplam 1,2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ve yüksek dış ticaret hacmine sahip, yakın ilişki içinde olan komşu ülkelerdir. İki ülke, yüzlerce yıllık bir barış tarihini paylaşmaktadır. Dolayısıyla, iki borsa olarak, iki ülkenin ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak ve iki ülke arasındaki güçlü bağların bir parçası olabilmek için birlikte çalışabiliriz. Potansiyel iş birliği alanlarımız arasında türev ürünler, veri satışı, işlem sonrası işlemler ve benzeri çok sayıda konu var. Bu iki günde ve sonrasında, ekiplerimiz bu konulara eğilecekler.” dedi.

Haberin Devamı

Tahran Borsası CEO’su Dr. Hassan Ghalibaf Asl ise; “İki Borsa arasında yakın zamanda gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri 26 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da imzalanmış olan iş birliği anlaşmasıdır; bu anlaşma Tahran Borsası ile Borsa İstanbul arasındaki mevcut iş birliğine yeni bir boyut kazandırmaktadır. Bugünkü Forum, sözleşmeyi uygulamaya geçirmeye yönelik atılmış önemli bir adımdır. Etkinlik, piyasada faaliyet gösteren kurumların birbirlerinin potansiyel kapasitelerinden faydalanacağı ve uzun soluklu güçlü ilişkilerin kurulacağı mükemmel bir platform sunmaktadır. Türk yatırımcı ve iş adamlarına İran sermaye piyasalarına göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ederim. Türkiye sermaye piyasalarının son yıllarda kaydetmiş olduğu önemli gelişme ve küresel piyasalarla kurulan dikkat çekici bağlantıların, İran piyasa aktörleri ve yatırımcıları için önemli fırsatlar sunacağına inanıyorum.” dedi.

Haberin Devamı

Tahran Borsası ve İran Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumu tarafından 26 Ekim 2015 tarihinde Borsa İstanbul’a yapılan ziyaret sırasında, Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Mutabakat Zaptı, iki borsa arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve her iki taraf için faydalı iş olanakları sunmayı amaçlıyor. Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında imzalanan Mutabakat Zaptı, bilgi ve uzmanlık paylaşımını, personel değişim programlarını, ortak faaliyetler düzenlenmesini ve çifte kotasyon imkânlarının geliştirilmesini öngörüyor.

Tahran Borsası

Şubat 1967’de kurulan Tahran Borsası (TSE), İran’ın en eski ve en büyük menkul kıymetler borsasıdır. Tahran Borsası, World Federation of Exchanges (Dünya Borsalar Federasyonu-WFE) ve Federation of Euro-Asian Exchanges (Avrasya Borsalar Federasyonu-FEAS) gibi uluslararası kuruluşlara 1990’lı yıllarda katılmıştır. Tahran Borsası’nın görevi, çeşitli yatırım araçları için, yatırımcıların kolayca erişim sağlayabileceği adil, etkin ve şeffaf bir piyasa oluşturmak suretiyle paydaşları için katma değer yaratmaktır.

Tahran Borsası, sermaye piyasasının ekonomik faaliyetlerin finansmanındaki payını artırmayı, piyasanın bütünlüğünü ve pay sahiplerinin haklarını korumayı, İran’daki finansal bilgiyi artırmayı, teknolojiyi kullanarak piyasa erişimini geliştirmeyi ve küresel ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Yatırımcılar Tahran Borsası’nda pay, borçlanma aracı, sukuk, Borsa Yatırım Fonu ve bazı türev araçların alım-satımını gerçekleştirmektedir. 2010 yılından beri, Tahran Borsası’nda on-line işlem yapılabilmektedir.

Aracı kuruluşlar, mevzuat ve yabancı yatırım olanakları konusunda daha fazla bilgi için http://www.tse.ir/en/ adresini ziyaret edebilir, sorularınızı int@tse.ir adresine gönderebilirsiniz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.218 Değişim: 0,59% Hacim : 74.233 Mio.TL Son veri saati : 16:38
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.254
Açılış: 10.189
32,2170 Değişim: 0,17%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2532
Açılış: 32,1637
35,0628 Değişim: -0,08%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.456,38 Değişim: -0,46%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.