Hurda Çelik Pazarının Oyun Kurucusu: Türkiye

21.10.2015 - 15:58 | Son Güncelleme :
Hurda Çelik  Pazarının Oyun Kurucusu: Türkiye | Borsa İstanbul Haberleri

Üretimde dünyada 8’inci ve Avrupa’da 2’nci sırada yer alan, küresel hurda ithalatının ise 5’te 1’ini tek başına gerçekleştiren Türkiye çelik sanayi, yarattığı katma değerle de küresel çelik pazarının ana aktörlerden biri konumunda.

Küresel ekonomideki durgunluğa, emtia fiyatlarında dalgalanmalara ve sert rekabet ortamına rağmen Türkiye çelik sektörü istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Ancak belirsizliklerin arttığı bu dönemde şirketlerin gelir ve giderlerini yönetebilmelerinin yolu fiyat dalgalanmalarından daha az etkilenmelerinden geçiyor. 

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların ve reel sektör için belirsizliklerin arttığı bir dönemde çelik sektörüne fiyat riskini yönetme imkânı sunmaya başladı. Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin Nisan ayında işleme açılmasıyla Türkiye çelik sanayinde faaliyet gösteren tüm tedarikçi ve kullanıcı şirketler, maruz kaldıkları fiyat riskinden korunmak için önemli bir enstrüman elde etti. 

Haberin Devamı

Peki, üretimde dünyada 8’inci ve Avrupa’da 2’inci sırada bulunan, küresel hurda ithalatının ise 5’te 1’ini tek başına gerçekleştiren Türkiye’de çelik sanayi denilince karşımıza nasıl bir fotoğraf çıkıyor?

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2014 yılında 34 milyon ton ile Türkiye, dünya çelik üretiminin yüzde 2,1’ini gerçekleştirerek, son üç yıldır Avrupa’nın en büyük 2’inci ve dünyanın en büyük 8’inci çelik üreticisi olma unvanını korudu. Son 10 yıl içerisinde üretim hacmini yüzde 66 artıran sektörün bu parlak başarısında Türkiye’nin hızlı bir büyüme sürecine girmesi etkili oldu. Özellikle çeliğin ana kullanım alanları olan inşaat, makine, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin yakaladığı ivmeyle çelikte karar verici ülkeler arasına girmeyi başardı.  

İHRACATTA ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELİŞ

Türkiye çelik sanayi üretim hacminin yanı sıra yarattığı katma değerle de küresel pazarda ana aktörlerden biri konumunda. Küresel krizin etkisiyle dünya çelik sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen çelik sektörü rekabetçi yapısı sayesinde 2014 yılında 17,6 milyon ton ihracat ile 13,8 milyar dolar gelir elde ederek dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı olmayı başardı. 

Haberin Devamı

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektörün ana ihracat pazarları Orta Doğu ve Körfez ülkeleri, Avrupa Birliği, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika ülkeleri olarak dikkat çekiyor. Global ekonomik kriz sonrasında, ihraç pazarlarındaki talep daralması nedeniyle, Türkiye’nin çelik ihracatında geleneksel pazarlardan, komşu ülkeler ile alternatif pazarlara yönelme eğilimi gözlendi. Ancak 2013 yılından bu yana bölgede yaşanan siyasi atmosfer nedeniyle sektörün Orta Doğu ülkelerine ihracatı, değerde yüzde 20,3 azalarak 4,2 milyar dolar seviyelerine gerilese de önceki yıllarda olduğu gibi en çok ihracat yapılan bölge olma özelliğini korudu. 

İhracatta ikinci sırada gelen Avrupa Birliği’ne ihracat ise Orta Doğu ülkelerinin aksine, değerde yüzde 7,1 artışla yaklaşık 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatta üçüncü sırada bulunan Kuzey Amerika’ya olan ihracat ise 2014 yılında önceki yıla oranla değerde yüzde 85,1 artış göstererek 1,8 milyar dolar seviyesine çıktı.

HURDA İLE YARATILAN DEV KATMA DEĞER 

Katma değere odaklanan Türkiye çelik sanayi ana üretim girdilerine baktığımızda üç ana kalem dikkat çekiyor:  Enerji, demir cevheri ve hurda çelik… 

Yerli kaynakların yetersizliği nedeniyle sektör, hurda çelik ithalatıyla hammadde ihtiyacını karşılıyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin 2013 yılı verilerine göre 19,7 milyon ton demir-çelik hurdası ithalat eden sektör, hammadde olarak kullandığı hurdanın yüzde 70’ini ithalat yoluyla elde etti. Hurdada ana ithalat pazarları ise Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Romanya, İngiltere ve Belçika oldu. 

HURDA ÇELİKTE RİSKLER AZALACAK

Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasıyla belirsizliklerin arttığı bir dönemde çelik sektörü fiyat riskini yönetme imkânına kavuştu. 

Haberin Devamı

Türkiye, küresel hurda piyasasının tam merkezinde yer alıyor. Hurda Çelik Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nin Borsa İstanbul Türev Piyasası’nda alınıp satılmaya başlanmasıyla, Türev Piyasası, şirketlerin gelirlerine ve giderlerine öngörülebilirlik sağlayacaktır. Günümüzde düşük fiyatlandırma nedeniyle stres altında olan bir endüstri görmekteyiz ve Türev Piyasası’nın bu riskleri hafifletmeye yardımcı olma potansiyeli bulunuyor. 

Türk hurda ithalat malları için TSI fiyatlarımız, dünya genelinde şirketlerin referans aldığı küresel bir ölçüt konumunda. Bu projede Borsa İstanbul ile çalışmak bize bu piyasada sahip olduğu büyük potansiyeli gösterdi. Dolayısıyla Borsa İstanbul’un bizim için mükemmel bir ortak olduğunu düşünüyorum.  


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.