Borsa İstanbul “Üçlü Strateji” ile küresel oyuncu olacak

13.11.2014 - 14:43 | Son Güncelleme :

Bölgesel güç küresel finans merkezi olmak ne demek?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber9.jpg">

Borsa İstanbul, uluslararası alandaki faaliyetlerinde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi, global borsalarla yapılan işbirliği çalışmaları ve Avrasya bölgesindeki borsalarla işbirliğinden oluşan üçlü bir strateji izliyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’ni farklı bir notada değerlendiren Borsa İstanbul, küresel oyuncu olma yolundaki çalışmalarını hızlandırdı.


Dünyada 60 borsanın temsil edildiği Dünya Borsalar Federasyonu’nun (WFE) üyesi olan Borsa İstanbul, aynı zamanda 30 ülkeden 50 kuruluşu bir araya getiren ve bölge borsalarına önemli bir platform sağlayan Avrasya Borsalar Federasyonu’nun (FEAS) başkanlığını da yürütüyor. Borsa İstanbul’un üyesi olduğu bir diğer Federasyon da Avrupa Borsalar Federasyonu (FESE). 30 ülkeden 41 borsanın üyesi olduğu FESE aracılığıyla Borsa İstanbul, Avrupa sermaye piyasalarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu bağlamda, Borsa İstanbul’un uluslararası ilişkileri ve İşbirliklerini İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi hedefi bağlamında düşünmek mümkün.

İslami finans merkezi

Son dönemde tüm dünyada önemli bir büyüme trendi yakalayan İslami finans alanında da ülkemiz adına çok önemli adımlar atıldı. Dünya Bankası öncülüğünde ve Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, BDDK, Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu İşbirliğiyle Borsa İstanbul yerleşkesinde faaliyete geçecek ‘Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Bu Merkez, Dünya Bankası’nın İslami Finans alanında tek temsilciliği olma özelliğine sahip. Diğer taraftan, Merkez Bankası ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği desteğiyle İslamic Finance News Roadshow (IFN Roadshow) 
organizasyonu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülke Borsaları Forumu ve Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu (TAFCM) Borsa İstanbul ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülke Borsaları Forumu kapsamında, 19 ülkeden 50 büyük şirketi kapsayan S&P Indices ile yapılan ortak çalışma sonucunda hazırlanan ‘S&P OIC COMCEC 50 Shariah Index’ (S&P İİT İSEDAK 50 İslami Endeksi) 22 Haziran 2012 itibariyle hesaplanmaya başlandı.

Borsa işbirlikleri

Borsa İstanbul, uluslararası İşbirliklerinin yanı sıra ikili anlaşmalar ile birçok yabancı borsa ve kurumla da İşbirliği içinde. 2012 yılının başından bu yana Singapur Borsası, Kore Borsası, Japan Exchange Group, Makedonya Borsası, Tiran Borsası, Karaçi Borsası, Mısır Borsası, Taşkent Borsası, Libya Borsası ve Bahreyn Borsası ile mutabakat zabıtları imzalandı. Başta teknoloji olmak üzere, ortak ürün geliştirme, karşılıklı eğitimler gibi birçok konuda bu borsalarla projeler gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Borsada işlem gören şirketlerden oluşan piyasa değeri ağırlıklı endekslerin hesaplanması ve yayını için Viyana Borsası ile İşbirliği anlaşmasına varıldı.

İstanbul'un tanıtımı

Borsa İstanbul, uluslararası faaliyetlerini İstanbul’un uluslar arası bir finans merkezi olması hedefine yönelik şekillendiriyor. Bunu gerçekleştirme yolundaki önemli etkinliklerinden biri de ‘İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör’ konulu forum dizisi oldu. İlki 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirilen bu forumun ikincisi 2014 yılında New York’ta gerçekleştirildi. İstanbul’un bir finansal merkez olarak sahip olduğu potansiyel, olanaklar ve ileride atılması gereken adımların tartışıldığı bu etkinlerin bir başka amacı da dünyanın dört bir yanında İstanbul’un tanıtımının yapılması.

Bölgesel güç küresel finans merkezi olmak ne demek?

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin temel taşı Borsa İstanbul’u önce bölgesel, nihai olarak da uluslararası bir oyuncu haline getirme yönündeki çalışmalar hız kazanarak devam ediyor. Bu çabaların sonucunda Borsa İstanbul, finansal sistemimizin ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin temel taşı olacak. Borsa İstanbul çatısı altında gerçekleşen, başta “dönüşüm” olmak üzere tüm projeler, yatırımlar ve ortaklıklar, Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine katkı sağlayacak şekilde gerçekleştiriliyor. Borsa İstanbul; küresel bir oyuncu, bölgesel bir çekim merkezi olma yolunda; yerli ve yabancı sermaye piyasası araçlarının işlem göreceği bir platform olma, bu atılımların altyapısını oluşturma, dünya borsalarıyla İşbirliğini artırma, stratejik ortaklıklar kurma hedeflerine başarı ile ilerliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.159 Değişim: -0,15% Hacim : 91.156 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 10.122 15.05.2024 Yüksek 10.241
Açılış: 10.171
32,1695 Değişim: 0,02%
Düşük 32,0985 16.05.2024 Yüksek 32,2123
Açılış: 32,1637
35,0512 Değişim: -0,11%
Düşük 34,9893 16.05.2024 Yüksek 35,1638
Açılış: 35,0914
2.468,47 Değişim: 0,03%
Düşük 2.463,45 16.05.2024 Yüksek 2.471,88
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.