Borsa İstanbul’da BISTECH ile Yeni Dönem Başladı

28.03.2016 - 15:22 | Son Güncelleme :
Borsa İstanbul’da BISTECH ile Yeni Dönem Başladı | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul-Nasdaq ortaklığı ile geliştirilen ‘BISTECH’ ile sermaye piyasalarında yeni bir dönem başladı. Borsa, günlük 10 milyon emir işleme kapasitesine erişti.

Borsacılık, en etkin teknolojiye sahip olmayı gerektirir... İşte bu sözden yola çıkarak 2013 yılında Nasdaq ile teknolojik ortaklık yapan Borsa İstanbul, devreye giren BISTECH ile yeni bir döneme adım attı. 1986 yılında tahta ile işlem yapılan Borsa İstanbul’da artık algoritmik işlemlerden yüksek frekanslı işlemlere kadar dünyanın en büyük borsalarında kullanılan yüksek teknoloji devrede. Seans kesintilerini en aza indirecek bu işlem sistemi Borsa İstanbul’u 100 mikrosaniye altındaki emir işleme hızına çıkarıyor. Bu yeni dönüşüm programı sermaye piyasalarına daha profesyonel yatırımcının gelmesini de sağlayacak. Ayrıca bu program işlem hacimlerinde de ciddi bir artış getirecek. Yani artık bu teknoloji ile çağ atlayan sermaye piyasalarında ‘BISTECH’ öncesi ve sonrası diye ayrım yaşanacak... 

Haberin Devamı

2013 YILINDA NASDAQ İLE ANLAŞMA
Öncelikli hedefi İstanbul Finans Merkezi’nin teknolojik alt yapısını oluşturmak olan Borsa İstanbul’un, stratejik hedeflerine ulaşmada ana rolü oynayacak işlem sistemi teknolojilerinin dünya uygulamaları ile uyumlu olması için 2013 yılında çalışmalara hız verildi. Bu anlamda farklı alternatifler değerlendirildikten sonra teknolojik altyapıyı yenilemenin en uygun yolu olarak teknoloji sağlayıcı küresel borsalarla stratejik ortaklıklar kurulması karara bağlandı. Küresel borsalarla yapılacak stratejik ortaklıklar yoluyla bir yandan teknolojik gereksinimlerin sürdürülebilir bir şekilde karşılanması, diğer yandan edinilecek bilgi ve tecrübe ile orta ve uzun vadede Borsa İstanbul’un mevcut kaynaklarını kendi yazılımını üretebilecek seviyeye taşıyabilmesi planlandı.

Haberin Devamı

Böylece 2013 yılında, BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm programı kapsamında daha önce denenmiş ve güvenilirliği kanıtlanmış bir platformdan yararlanılmasına, bu doğrultuda yetmişin üzerinde borsa alım satım sistemini temin etmiş ve bu sistemlere sürekli destek sağlayan dünyanın en büyük borsa teknolojileri sağlayıcılarından Nasdaq ile çalışma kararı alındı. Süreç sonunda Nasdaq OMX ile imzalar atıldı. Bu stratejik işbirliği çerçevesinde Nasdaq ile ortaklaşa geliştirilen BISTECH markasının pay piyasası, takas ve diğer çevresel sistemleri kapsayan ilk fazı 30 Kasım 2015 tarihinde devreye alındı. İkinci faz da önümüzdeki dönemde kademeli olarak devreye alınacak. BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm Programı; ölçeklenebilir, güvenilir, modüler ve açık, bakım ve işletim maliyetleri düşük, yüksek performanslı ve hızlı (high throughput & low latency), çok enstrümanlı (multi asset) bir yapıda konumlanıyor. Böylece Borsa İstanbul teknik problemlerden doğabilecek seans kesintilerini en aza indirebilecek.

BISTECH İşlem Sistemi 100 mikrosaniye altındaki emir işleme hızıyla (latency) dünyanın en hızlı borsa sistemlerinden biri. Ayrıca 100.000 emir/saniye maksimum işlem kapasitesi ve söz konusu kapasitenin istenildiğinde artırılabilmesi ile rakipleri arasında öne çıkıyor. Eş-yerleşim (co-location) ortamında  FIX protokolünün emir kabul etme hızı 100 mikrosaniyenin altına inerken,  OUCH protokolü de 60 mikrosaniyenin altında emir işleme hızı kapasitesi sunuyor. 

BİRDEN FAZLA DİL VE KUR DESTEĞİ
Borsa İstanbul, BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm Programı ile pay senetleri, borçlanma araçları, emtia ve türev enstrümanların bütünleşik şekilde işlem görebileceği, işlem öncesi ve işlem sonrası süreçlerde tam bir entegrasyonun sağlandığı, birden fazla dil ve kur desteği ile dünyada kullanılan en ileri teknolojiye geçiş yaptı. BISTECH markası altında; İşlem Sistemi, Takas Sistemi, Risk Yönetim Sistemi, Mutabakat Sistemi, Veri Yayın Sistemi, Endeks Hesaplama Sistemi, İşlem Öncesi Risk Yönetim Sistemi, Veri Ambarı ve Gözetim Sistemi tamamen yenileniyor. Bu arada dört piyasa ve çevresel sistemlerin tamamında BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm Programına geçiş ile Borsa İstanbul dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. 

Haberin Devamı

BISTECH DEVELOPMENT CENTER KURULDU
Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) arasında sağlanan teknoloji entegrasyonunun sermaye piyasalarında operasyonel mükemmelliği sağlamasının yanı sıra BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm Programı ile uyumlu biçimde organizasyonel değişikliğe gidilerek operasyonel verimliliğinin de artırılması planlanıyor. Bu kapsamda, Borsa İstanbul bünyesinde kurulan BISTECH Development Center’da Borsa İstanbul ve Takasbank personelinden oluşan takım teknoloji transferine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
BISTECH ulusal anlamda da tüm paydaşları dönüştürüyor. Takasbank, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), yatırım kuruluşları, veri yayın firmaları ve ilgili yazılım şirketleri birlikte dönüşüyor. 

AVRASYA’NIN MERKEZİ OLACAK
Öte yandan, BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm Programı ile Dünya’nın en ileri teknoloji sağlayıcısı Nasdaq’tan sadece teknoloji değil, fikri mülkiyet hakları, kaynak kodları ve yeniden satım haklarını alan Borsa İstanbul bölgesinde teknoloji alanında da lider oluyor. Borsa İstanbul BISTECH ürünleri üzerinde kendi ihtiyaçları doğrultusunda değişiklikler yapabilecek ve geliştirdiği teknolojileri ölçeklenebilir hale getirerek Avrasya bölgesinde ki 25 ülkede hizmete sunabilecek. Programın en başından beri Nasdaq ekipleriyle birlikte çalışan Borsa İstanbul bilişim ekibi BISTECH teknolojilerine tümüyle hâkim ve bölgeye her türlü teknik desteği verebilecek donanıma sahip. Bu arada programın tamamlanmasıyla birlikte Borsa İstanbul’un Avrasya bölgesinin uluslararası sermaye piyasası merkezine dönüşmesi hedefleniyor. Borsa İstanbul; Singapur, Avusturalya, Hong Kong Borsası gibi dünyanın önde gelen borsaları tarafından kullanılan Nasdaq teknoloji ürünlerinin tamamını sistemlerine entegre ederek ve yeni ürün ve piyasaları geliştirerek bu ülke borsalarının bir adım ötesine geçmeyi planlıyor. 

Bu arada, FIX  ve OUCH protokolleri ile küresel yatırımcıların Borsa İstanbul’a erişimi kolaylaşıyor ve  Çok Enstrümanlı Algoritmik İşlemler (Multi Asset Algo Trading), Yüksek Frekanslı İşlemler (High Frequency Trading - HFT) ve Eş-yerleşim (Co-location) Hizmetleri gibi yeni iş modelleri ve ürünler ile yatırımcıların Türkiye piyasalarına daha kolay entegre olmaları sağlanıyor.

NASDAQ’TAN 36 ALANDA DANIŞMANLIK 
Borsa İstanbul BISTECH Teknolojiyle Dönüşüm programı kapsamında Borsa Bilişim Teknolojileri, Piyasa ve İş Birimleri, SPK ve Takasbank personellerine 28 farklı eğitim imkânı sunuyor. BISTECH dönüşümünün her aşamasında verilen eğitimlerin yanı sıra Borsa İstanbul, Nasdaq’tan 36 ayrı alanda danışmanlık hizmeti almaya devam ediyor.

(Borsa İstanbul Magazine 6. Sayı)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2426 Değişim: 0,25%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2908
Açılış: 32,1637
35,1451 Değişim: 0,15%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.469,16 Değişim: 0,05%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.