BIST, NASDAQ OMX ortaklığı ile bir üst lige çıktı

13.11.2014 - 14:41 | Son Güncelleme :

Birlikte 30 proje yürütülecek...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber7.jpg">

Borsa İstanbul, tarihinin en önemli kilometre taşlarından birini NASDAQ OMX ile imzaladığı stratejik ortaklık anlaşmasıyla gerçekleştirdi. BİST Yönetim Kurulu Başkanı Turhan “bu sadece bir işbirliği değil, NASDAQ OMX bize ortak geldi. Bu, Türk piyasalarına duyulan güven açısından çok önemli” dedi.

Sermaye piyasaları tarihimiz 2014 yılında önemli bir kilometre taşını daha gerçekleştirdi. 2013 yılında anonim şirket statüsü kazanan Borsa İstanbul, NASDAQ OMX ile imzaladığı stratejik ortaklık anlaşmasıyla yeni bir evreye girdi. Borsa İstanbul, sadece en ileri borsa teknolojisiyle tanışmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel bir oyuncu olarak uluslararası yatırımcılara hizmet vermeye başlayacak. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan “NASDAQ OMX’in bir satıcı değil, ortak olarak gelmiş olması, Borsa İstanbul ve Türk sermaye piyasalarına duyulan güveni göstermek açısından önemli” dedi.

Birlikte 30 proje yürütülecek

Aylar süren oldukça zorlu bir hazırlık ve müzakere süreci yaşandı. 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun ile başlayan dönüşüm sürecinde NASDAQ OMX Grubu ile stratejik işbirliği anlaşmasına onay verildiği duyuruldu. Artık Borsa İstanbul, pay senedi, borçlanma, emtia ve enerji piyasaları ile türev enstrümanlarında NASDAQ OMX tarafından sağlanan yazılım ve teknolojik altyapı ile yatırımcılara hizmet verecek.

Bu anlaşma hükümlerine göre NASDAQ OMX, Borsa İstanbul’dan yüzde 5 pay sahibi oldu. NASDAQ OMX’in ayrıca yüzde 2 pay daha alma opsiyonu bulunuyor. Buna karşılık Borsa İstanbul da NASDAQ OMX’den azınlık pay alabilecek. Yüzde 2 hissenin transferinin ise 2015 yılında yapılması planlanıyor. Pay takası yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak ayrıca Borsa İstanbul’un NASDAQ OMX’e 16.5 milyon dolar veya 21.5 milyon dolar nakit ödeme yapması söz konusu. Yeni endekslerin geliştirilmesi, veri dağıtımı, pazarlama ve satışı da kapsayan çok geniş bir alanda, birlikte 30 proje yürütülecek. Gelirlerinin yüzde 40’ını sattığı teknoloji ve datadan sağlayan NASDAQ OMX, dünyanın ilk elektronik pay senedi pazarını uygulayan borsası. Halen dünyada 80 borsa müşterisi bulunan NASDAQ OMX Group CEO’su Robert Greifeld, Borsa İstanbul ile NASDAQ OMX’in stratejik ortaklığının duyurulduğu gong töreninde; “Borsa İstanbul’un sürekli ve en etkin biçimde hizmet verebilmesini sağlamak için çok zengin araçlarımız var” dedi.

Saniyede 5 bin emir işleniyor

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin en önemli unsurlarından biri olan Borsa İstanbul’a NASDAQ OMX desteği özellikle yabancı yatırımcıların İstanbul’a çekilmesi açısından önem taşıyor. Yapılan anlaşmadaki fazlar sonuçlandığında 10 yıl boyunca Borsa İstanbul’un teknolojik ihtiyaçlarını karşılanabilecek. Bu dönüşüm yatırımcı güveni açısından da büyük önem taşıyor. Dr. M. İbrahim Turhan “Borsamıza en son teknolojik yatırım 1998 yılında yapılmış. Burada 15 yıllık geçmişi olan bir teknolojiden bahsediyoruz” diyor. NASDAQ OMX ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla hız kazanan değişim aslında ana makinenin yenilenmesi ile başladı. Emir işleme hızını artıran bu değişiklikle birlikte daha önce saniyede 2 bin 500 emir işleyebilen Borsa İstanbul’un altyapısı 25 Mart’tan itibaren saniyede 5 bin emire çıktı. Dr. M. İbrahim Turhan teknolojik dönüşümün sağlanması ile birlikte işlem adedini saniyede 30 bine çıkarmayı hedef olarak koyuyor.

Bölgeyle paylaşılacak

Stratejik ortağı NASDAQ OMX ile yatırımcıya daha fazla güven veren Borsa İstanbul, Balkanlar, Orta Asya, Kuzey Afrika borsalarıyla da temas halinde. NASDAQ OMX’le birlikte bu bölgelerde faaliyette olmayı planlayan Borsa İstanbul, sahip olduğu teknolojileri bölge coğrafyalarıyla paylaşabilecek. Dr. M. İbrahim Turhan “Bu adımla Türkiye sermaye piyasaları, ülke ekonomisini ve bölgenin potansiyelini eksiksiz bir şekilde yansıtabilecek, dünyanın gelişmiş sermaye piyasalarıyla entegre olabilecek ve bütün ihtiyaçları sıkıntısız bir şekilde karşılayabilecek uluslar arası bir finans merkezi olma noktasında çok önemli bir adım atacak” diye konuştu.

Daha şeffaf bir platform

Dünyada kullanılan en ileri borsa teknolojisi olarak kabul edilen Genium INET Trading sistemi Borsa İstanbul’a entegre olacak. Yeni gelen teminat yönetimi sistemiyle beraber emir öncesi risk yönetim modülü, işlem sonrası risk ve teminat yönetim modülü Borsa İstanbul’a eklenecek. Sistemlerdeki dönüşümle gündeme gelecek yeni hesaplama teknolojisi şeffaflaşmayı da beraberinde getirecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) etkin bir gözetim yapabilmesini mümkün kılacak Smarts Integrity Surveillance sistemiyle, alım satım platformu daha şeffaf bir hale gelebilecek.

Küresel Know-How transferi

Bölgesel liderlik vurgusu yapan NASDAQ OMX Başkan Yardımcısı Sandy Frucher, Borsa İstanbul’la yaptıkları stratejik ortaklığın kendileri için çok değerli olduğunu, Borsa İstanbul’un finans ve teknoloji alanında bölgenin merkezi olabileceğini söylüyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi kapsamında, küresel know-how transferi Borsa İstanbul’un uluslararası arenada rekabet edebilmesinde, global bakış açısı ve iş yapış tarzı açısından çok kritik bir rol oynayacak. 2013 yılının Ağustos ayından itibaren bu amaç kapsamında ele alınacak konuların belirlenmesi için Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölümü koordinasyonluğunda, Borsa’nın ilgili bölümlerinin yanı sıra Takasbank ve MKK ile NASDAQ OMX yetkililerinin katıldığı toplantılar düzenlendi. Bu kapsamda proje; Piyasa ve İş Geliştirme, Yönetim ve Kurumsal Etkinlik, Takas ve Mutabakat Süreçleriolmak üzere üç temel başlık altında kurgulandı ve Özel Projeler, Yapılandırılmış Çalıştaylar, Mentorluk Hizmetleri olarak da üç farklı kategori oluşturuldu. 2014-2016 yılları arasında alınacak toplam 36 hizmetten oluşan proje için gerekli çalışma süresi 1800 adam/gün olarak planlandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.159 Değişim: 0,00% Hacim : 91.156 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 10.122 15.05.2024 Yüksek 10.241
Açılış: 10.171
32,2183 Değişim: 0,17%
Düşük 32,0955 16.05.2024 Yüksek 32,2507
Açılış: 32,1637
35,1591 Değişim: 0,19%
Düşük 34,9893 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.474,84 Değişim: 0,28%
Düşük 2.463,16 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.