2014 Yılının En Büyük Halka Arzına Yoğun İlgi

14.11.2014 - 08:20 | Son Güncelleme :

Yatırımcılardan yoğun ilgi gösterdi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/avivasa-gong2.jpg">

5-7 Kasım tarihleri arasında halka arzı gerçekleşen AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin payları 13 Kasım 2014 tarihinde yapılan Gong Töreni ile Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.

Gong töreni Borsa İstanbul'da, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, TÜSİAD Başkanlığının  yanı sıra Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanlığı ve AvivaSA  Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Haluk Dinçer ile AvivaSA Emeklilik Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş'ın katılımı ile gerçekleşti.

Güler Sabancı, törende yaptığı konuşmada, genel anlayışlarının, Sabancı Holding portföyünü daha şeffaf, anlaşılır yapmak ve elde ettikleri değerleri yatırımcılarla paylaşmak yönünde olduğunu, bu ilkeden hareketle belirli finansal büyüklüğe gelmiş şirketlerinin halka açılmasını teşvik ettiklerini söyledi.

Güler Sabancı, şunları kaydetti:

Tabana yayılmış sermayeden güç alarak bütün iş hayatı büyüsün. İnşallah oraya doğru giden yolculukta bu adımları atıyoruz. Sermayenin tabana yayılması cümlesini rahmetli Sakıp Bey çok kullanırdı. Onun için ben de kullanıyorum. O zamanlardan bu yana halka açık şirketlere her zaman büyük desteğimiz oldu. Çünkü yönetimi de disipline eden, şeffaflaştıran ve yönetimi de başarılı kılan bir modeldir. Dolayısıyla biz Sabancı'da bu olayı bütün yöneticilerimizle destekliyoruz. Bu çıkılan yolda da AvivaSA'nın halka arzının tüm halkımıza başarılar getirmesini istiyorum.”

İbrahim Turhan ise, şirketlerin halka açılmalarının kurumsal yönetim ilkelerini uygulamaları açısından şirketleri hızlandırdığını, kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması ve sermaye piyasalarının gelişimi ile birlikte, ömürleri bir insan ömrünü geçen şirketlerin sayısının da artacağını umduğunu ifade etti.

Turhan, şöyle konuştu:

Bu anlamda da Sabancı Ailesinin gösterdiği örneklik, Türk iş dünyası açısından da takip edilmesi gereken bir numune teşkil ediyor. 4 tane prensip bizim için çok önemli. Adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumluluk sahibi olmak, sermaye piyasasının olmazsa olmazı, vazgeçilmezidir. Sermaye piyasası ile tanışan tüm şirketlerimizin de bu kurumsal yönetim çerçevesi ile uyumlu hale gelmesi, şeffaf olması, adil olması, hesap verebilir olması, toplumdan elde ettiği kazancın bir kısmını toplumla paylaşarak sorumluluk sahibi olması son derece önemli.”

Yatırımcılardan Yoğun İlgi

41-49 TL fiyat aralığında talep toplama işlemi gerçekleştirilen halka arzda, yatırımcılardan gelen yoğun ilgi sonucunda halka arz fiyatı tavan fiyata yakın oluştu. 47 TL olarak belirlenen halka arz fiyatı üzerinden şirketin toplam değeri 1,7 milyar TL olurken, 330,8 milyon TL’lik halka arz büyüklüğü ile son bir buçuk yılda gerçekleşen en büyük birincil halka arz işlemi oldu. Ek satış hakkının da kullanılmış olduğu halka arzda AvivaSA Emeklilik’in toplam 7.037.348’lik nominal değerli payları halka arz edilerek, Şirketin halka açıklık oranı yüzde 19,67 olarak gerçekleşti.

AvivaSA Emeklilik halka arzına yaklaşık olarak 7 bin yatırımcı iştirak etti. Halka arzda toplam yatırımcı talebi arz edilen miktarın 2,8 katı, yurt içi bireysel yatırımcı talebi ise arz edilen miktarın 6,3 katı olarak gerçekleşti. Payların satışının yüzde 70’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 18’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 12’si yurtiçi bireysel yatırımcılara gerçekleşti. Bu halka arz ile birlikte binsekizyüzün üzerinde yeni yatırımcı sermaye piyasaları ile tanıştı.

Halka arza katılan yatırımcılar arasında İngiliz, Amerikan ve Arap fonları da yer alıyor. AvivaSA Emeklilik  paylarının halka arzına gösterilen yoğun yerli ve yabancı yatırımcı talebi halka arzlara olan ilginin gelecek dönemde artacağına işaret ediyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.164 Değişim: -0,09% Hacim : 51.994 Mio.TL Son veri saati : 14:52
Düşük 10.122 15.05.2024 Yüksek 10.196
Açılış: 10.171
32,2955 Değişim: 0,10%
Düşük 32,2099 15.05.2024 Yüksek 32,3268
Açılış: 32,2618
35,0263 Değişim: 0,13%
Düşük 34,8908 15.05.2024 Yüksek 35,0531
Açılış: 34,9819
2.454,21 Değişim: 0,32%
Düşük 2.443,26 15.05.2024 Yüksek 2.465,66
Açılış: 2.446,30
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.