Mortgage alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?

31.12.2014 - 11:54 | Son Güncelleme :

Mortgage alırken hayat sigortası veya DASK yaptırmak zorunlu mu? Bu sorunun ve Mortgage ile ilgili diğer soruların cevabını Bigpara’da bulabilirsiniz!

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/konut_ev_650.jpg">
 
Mortgage başvuru yapanların en büyük sorunlarından biri bankaların zorunlu olduğunu iddia ettiği sigortalar. Peki, hangi sigorta zorunlu hangisi değil?


Kredi kullanımı esnasında en çok tartışılan konulardan bir tanesi de zorunlu olduğu söylenen hayat sigortası. Bankalar tabii ki bunun için ekstra bir ücret talep ediyorlar. Ancak poliçeler kişilerin yaş ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterdiği için kesin bir ücret belirtmek de mümkün olamıyor.

Elbette yalnızca hayat sigortası değil, konut kredisi alırken masrafların içinde zorunlu deprem sigortası (DASK) ve ev / konut sigortası gibi sigortalar da var.

DASK nedir? Yaptırılması mecburi midir?

Zorunlu deprem sigortası, ya da sigortanın denetlemesini üstlenen Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltması şeklinde kullanılan DASK sigortası, adından da anlaşılabileceği gibi ev sahibi olanların mecburen yaptırması gereken bir sigortadır. Bundan dolayı mortgage almak istediğinizde, DASK sigortası ek masraflar içinde size sunulur ve bu sigortayı kesinlikle banka aracılığı ile yapma zorunluluğundan bahsedilebilir.

Zorunlu deprem sigortası, adından da anlaşıldığı üzere her eve yapılması zorunlu olan bir sigortadır. Bu bankaların sözleşmelerinin bir parçası değil, yasalarla korunan bir durumdur. Ancak bu durum, sigortanızı bankada yaptırmanızı zorunlu tutmaz. Mortgage alırken bankanız zorla zorunlu deprem sigortası yaptıracağını ve kendileri aracılığıyla sigorta yapılmazsa kredi vermeyeceklerini söylüyorsa Tüketici Hakem Heyetleri’ne şikayette bulunabilirsiniz. DASK sigortasını yaptırmak zorunludur ancak sigorta şirketini seçmek sizin en doğal hakkınızdır.

Konut sigortası nedir? Kredi almak için yaptırmak şart mıdır?

Zorunlu deprem sigortası ile ilgili açıklamalarımız yeterli olduysa, bir de konut sigortası nedir sorusuna cevap verelim. Konut sigortası afet, vandalizm ve benzer olaylar yaşandığında evinizin hasar bedelini karşılamaya yarayan bir sigortadır. Yani örneğin kredisini aldığınız sigortalı ev, deprem felaketiyle yıkılırsa ev bedelinizi siz değil, sigorta şirketi karşılar. Bunun için evin boş hali ile bilirkişi tarafından konut sigortası hesaplama işlemi yapılması gerekir.
Diğer sigortalarda olduğu gibi konut sigortasını da kendi aracılığıyla yapmanızı şart koşan bankalar olabilir. Ancak konut sigortası hali hazırda yaptırılması zorunlu bir sigorta değildir. Bunu zorunlu gibi göstermek bir yana, sigorta şirketinizi seçme hakkınızın elinizden alınması bambaşka bir sorundur. Öncelikle sigortayı yaptırıp yaptırmama konusuna karar vermeniz gerekir. Eğer evinizi sigortalatmaya karar verirseniz, konut sigortası hesaplama işlemini bir sigorta şirketi ile anlaşarak da yapabilirsiniz.

Hayat sigortası nedir, neleri kapsar?

Bir diğer tartışmalı konu da, yapılan hayat sigortasının kapsamıdır. Yapılan hayat sigortasının, kredi kullanan kişinin vefatı durumunda kalan kredi borcunu ödemesi gerekir. Ancak bazı durumlarda poliçedeki açıklar nedeniyle bu durum gerçekleşmemekte, ödenen primlere rağmen kredi borcu kredi kullanan kişilerin hukuki varislerine kalabilmekte ve aileler zor durumlara düşebilmektedirler. Bu durumu engellemek için yaptırılan poliçeyi talep edip, iyice incelemeniz büyük bir önem arz ediyor.

Mortgage almak için hayat sigortası yaptırma zorunluluğu var mı?

Ticaretin doğası gereği bankalar tüketicilere kredi verirken öncelikli olarak paralarını geri alabilmeyi hedeflerler. Bu nedenle kredi verdikleri şahsın vefatı halinde dahi zarara uğramamak adına hayat sigortasını şart koşarlar. Üstelik kendinize ait bir hayat sigortası olsa dahi, sigortayı bankadan yaptırmak zorunda olduğunuza dair söylemler olabilir. Ancak 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. maddesinde “Aksine bir teamül, ticari örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.” ifadesi yer alır. Ayrıca aynı kanunun 10. maddesinde yer alan konut finansmanı sözleşmeleri ile ilgili ifadelerde de hayat sigortası zorunluluğuna dair herhangi bir ibare bulunmaz. Yani yapılan hayat sigortasının hukuki bir dayanağı olmadığı gibi kredi satışının hayat sigortası yaptırmaya bağlı kılınması yasaya aykırıdır. Üstelik özellikle konut sigortalarında satın alınan evi ipotek altına alarak banka kendine bir güvence sağlamaktadır. Yani hayat sigortası ikinci bir güvence olmaktadır.

Her şeye rağmen belirtmeliyiz ki, doğru kapsamıyla yapılan bir sigorta poliçeleri, sizi ve hukuki varislerinizi istenmeyen durumlara karşı korur. Ancak zorunlu değil isteğe bağlı olmalıdır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.