Kredi dosya masrafı nasıl geri alınır?

28.11.2014 - 22:05 | Son Güncelleme :

Kredi dosya masrafı iade edilebilir bir masraftır ancak bunun için belli bir yol izlemek gerekir

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira_8045.JPG">

Kredi dosya masrafı iade edilebilir bir masraftır ancak bunun için belli bir yol izlemek gerekir. İşte dosya masrafı iadesi için yapmanız gerekenler...

Artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen kredilerin alım koşulları, faiz oranları ve vade farkları hakkında her türlü bilgiye kredi hesaplama araçları ile bankaya gitmenize gerek bile olmadan öğrenebiliyorsunuz. Planlamanızı yapıp bankaya gittiğinizde ise hesaplanandan farklı bir rakamla karşılaşıyorsunuz. Bu farkın adı: Kredi dosya masrafı.

Bu dosya masrafını geri alma üzerine belki de yüzlerce haber ve mahkeme kararı okudunuz. Bu muammanın sebebi Bankacılık Denetleme Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) hala kredi dosya masrafı hakkında bir karar çıkarmamış olması. Ancak biraz zahmetli de olsa, bazen fahiş rakamlara tekabül eden kredi dosya masrafı iade edilebiliyor.

Kredi dosya masrafı nasıl geri alınır?

Aslında en başında bankaların kredi dosya masrafı almaması gerekir. Her ne kadar bankalar da bunun farkında olsalar da yine de müşterilerine bu ücreti her halükarda tahsis edeceklerini, geri alınması için yargıya başvurulması gerektiğini söylüyorlar. Yani ne yazık ki bu masrafı ödemeden can sıkıcı bir süreci kökten çözmek gibi bir şansınız yok. Yalnızca “dosya masrafı yok” vaadiyle kredi veren kurumlarda bu masraf alınmıyor ancak bu tarz kredilerde de farklı masraflar ortaya çıkabiliyor.

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Kredinizi masraflarıyla birlikte aldınız diyelim. Peki dosya masrafı nasıl geri alınır? Bunun için öncelikle ilgili evrakları (kısaca, şimdiye kadar altına imza attığınız her şey diyebiliriz) ve elbette kredi masraf iadesi talebinizi barındıran bir dilekçe yazmanız gerekiyor. (Bazı bankalar evrakların iadesi konusunda daha hassas davranıyorlar. Dilekçenize evrak talebinizi eklemeden önce müşteri hizmetleriyle görüşmenizde fayda var!) Bu dilekçenin karşılığında iletişim kuramazsanız ya da olumsuz cevap alırsanız dava açmak üzere Tüketici Hakem Heyeti’ne yeni bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. 3 bin TL üzerine çıkan kredi masraf iadesi talebi içinse hakem heyeti yerine Tüketici Mahkemesi’ne başvurmanız gerekiyor. Bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemeleri de aynı sıfatla işlem yapabiliyorlar. Tüm bunların dışında haksız işlem yaptıkları ve kredi masrafı geri alma talebinize olumsuz yanıt verdikleri dolayısıyla bankalar hakkında suç duyurusunda da bulunulabiliyor.

Dosya masrafı iade dilekçesi nedir?

Dosya masrafı iade dilekçesi kısaca, kredi masrafı geri alma sürecine atılan ilk adımdır diyebiliriz. Bu dilekçede yapılan işlemin 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’nca hukuka aykırı olduğu, 10 yıl geriye dönük olarak alınan krediler hakkında kesilen tüm ekstra kalemleri yasal faizleri ile birlikte tarafınıza iade edilmesi gerektiği, aksi halde yasal yollara başvuracağınızın ve her tür mahkeme masrafı ve avukat ücretinin de ilgili banka tarafından karşılanacağının yazılı olması gerekir. Ayrıca unutulmamalı ki dosya masrafı iade dilekçesi mutlaka bankaya iadeli taahhütlü gönderilmeli ya da noterden ihtar çekilmelidir.

Dosya masrafı iadesi için bankaya çektiğiniz bu ihtara tarafların 15 gün içinde itiraz etme hakkı vardır ve ne yazık ki bu durum dosya masrafını geri alma sürecini uzatmaktadır. Ancak şimdiye kadar emsal teşkil eden dava sonuçlarına göre kredi sözleşmenizi imzalarken “dosya masrafı olarak … TL alınır” veya benzeri bir ifadenin önüne imza atmadığınız sürece kredi masraf iadesi koşulsuz şartsız tarafınıza yapılır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3117 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
34,9694 Değişim: -0,43%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,68 Değişim: 1,32%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.