Ne olacak bu doların hali?

24.01.2014 - 08:06 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, doların 2.30 TL’yi aşmaması için 2 yıl aradan sonra tüm gün süren doğrudan müdahalede bulundu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar_7.jpg">Merkez Bankası, doların 2.30 TL’yi aşmaması için 2 yıl aradan sonra tüm gün süren doğrudan müdahalede bulundu. Döviz satım ihalesi açtı. Piyasaya müdahalesinin 3-4 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor. Ancak, tüm bunlar işe yaramadı dolar 2.3030 TL ile zirve yaptı.

Merkez Bankası, dün iki yıl aradan sonra dolara doğrudan müdahalede bulundu. Neredeyse tüm gün süren müdahaleye rağmen dolar akşam saatlerinde 2.30 TL’yi aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Milliyet`ten Ayfer Yıldız`ın haberine göre; piyasada, Merkez’in yaptığı müdahalenin 3-4 milyar dolar arasında olduğu ifade edildi. Kesin rakamı ise 15 gün sonra Merkez Bankası açıklayacak.

Sabah saatlerinde doların 2.2980 TL, euro’nun ise 3.1322 TL ile tarihi zirveyi test etmesi üzerine Merkez Bankası’ndan doğrudan müdahale geldi. Kur 2.27 TL’ye kadar geriledi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Öğleden sonra ise Merkez Bankası, günlük minimum 100 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 200 milyon dolar olarak açmasıyla kur tekrar 2.28 TL’ye yükseldi. Bunun üzerine Merkez Bankası, saat 17.00 gibi tekrar doğrudan müdahaleye başladı. Ancak, dolar 2.3030 TL ile tarihi zirvesini yeniledi.

Rezervler gündeme geldi

Doğrudan müdahale sonrasında Merkez Bankası’nın doların 2.30 TL’yi aşmasını istemediği yorumları yapılırken, doların bu seviyeyi aşması sonrasında önümüzdeki günlerdeki hamleleri merak ediliyor. Merkez Bankası’nın bir kaç gün daha doğrudan müdahalelere devam edebileceğine dikkat çeken analistler, döviz rezervlerine dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın toplam rezervi 17 Ocak itibariyle 126.1 milyar dolar. Brüt döviz rezervi ise 106.9 milyar dolar. Reuters’ta yer alan bilgilere göre, Merkez Bankası’nın müdahalelerde kullanabildiği net döviz pozisyonu ise bankacıların hesaplamalarına göre 37 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar, bu tutarın şimdilik yeterli olmakla birlikte düşük faiz politikası ve döviz müdahalelerinin sürmesi durumunda sürdürülemez olduğuna dikkat çekiyor.

‘Faizleri artırmalı’ ‘Faizleri artırmalı’

Analistlere göre, kurun düşmesi için Merkez Bankası agresif olarak faiz koridorunun yüzde 7.75’te bulunan üst bandını yukarı çekmeli.

Doğrudan müdahalelerin kuru düşürmeye yetmediğine dikkat çeken analistler, Merkez Bankası 21 Ocak’ta toplantısında ek parasal sıkılaştırmayı (EPS) uygun gördüğü günlerde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 yerine yüzde 9 civarında oluşmasını sağlayacağını açıkladı. Bunu ilk etapta 27 ve 30 Ocak’ta uygulayacak. Ancak, bu açıklama piyasanın sakinleşmesine yetmedi. Piyasa Merkez’den daha sert adımlar bekliyor.

‘Fiyat oluşumları sağlıksız’

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi. Merkez Bankası, en son 2011 yılının son işlem günü ve 2012’nin ilk günlerinde kura doğrudan müdahalede bulunmuş ve toplam dört iş gününde yaklaşık 3 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.

‘Dolar 2.37 TL’yi görebilir’
Burak Demirpehlivan / Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Uzmanı

“Merkez Bankası’nın müdahalesi kurun enflasyon üzerinde oluşturacağı etkiye Merkez’in artık kayıtsız kalamadığını düşündürüyor. Bu ortamda, zaten Merkez’den net bir faiz artışı beklentisi olmasına rağmen ek sıkılaştırma günlerinde yüzde 9’luk uygulama ile hareket etmeyi tercih etmesinin kurda net bir rahatlama yaratmadığını izlemiştik.

Piyasada özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı oluşan algı değişmiş değil. FED’in varlık alımlarını azaltıyor olması ve yükselen faizler, dolar/TL için de geri çekilmelerin sınırlı kalacağını düşündüren temel nedenlerden. Bu noktada Merkez Bankası’nın uygulamasının piyasada bulacağı yankı takip edilen  2.3725 seviyelerine kadar sürebilecek bir yükselişi sorgulatırken, aşağıda 2.20 ve 2.18 bölgelerinin destek olarak kabul edilebileceği bir senaryoyu akıllara getirmekte.

Bu aşamadan itibaren seyrin geleceğini kestirmek zor olsa da küresel piyasadaki temel gelişmeler tarafında bir değişim olmaması dolara karşı olan talebin süreceğini düşündürüyor.”

‘Kurda istikrar sağlanmalı’
Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist

“Dışarıda gelişen ülkelere yönelik parasal sıkılaşma baskılarının arttığı, içeride de enflasyon ve iç politik görünümle ilgili belirsizliklerin arttığı mevcut konjontürde Merkez’in doğrudan müdahaleleri sonrasında kurda kalıcı bir değer kazancının olasılığını düşük görüyoruz. Enflasyon görünümüyle ilgili olarak, kur ve ÖTV zamlarının etkisine ek olarak, olumsuz mevsim koşullarının gıda fiyatları üzerindeki olası yukarı yönlü baskılar da riskleri artırıyor.

Özellikle bu aya ait enflasyon tahminlerimiz, işlenmemiş gıda fiyatlarında yukarı yönlü düzeltmeye işaret ediyor. Sonuç olarak, kur istikrarının kalıcı olarak tekrar sağlanması için TCMB’nin, faiz göstergelerini de içerecek şekilde, para politikasını sadeştirici ve öngörülebilirliği artırıcı adımları atması gerektiği düşüncemizi koruyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.