İşte doların 'merkez bankaları' kararına olası tepkisi!

15.03.2017 - 14:27 | Son Güncelleme :
İşte doların 'merkez bankaları' kararına olası tepkisi! | Döviz Haberleri

Piyasaların merakla beklediği Fed ve TCMB'nin faiz kararlarını açıklamalarına saatler kaldı. Hafta içinde hareketli bir seyir izleyen dolar fiyatlarının, merkez bankaları kararlarına ne tepki vereceği merak konusu...

bigpara.com

Fed'in faiz artırmasına kesin gözle bakılırken, uzmanlar daha çok "Bu yıl 3 yerine 4 faiz artışı olur mu" sorusuna yanıt aranacağını belirtiyor. Beklentiler dahilinde Fed'in faiz artırması durumunda ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafında da karşılık görmesini bekleyen uzmanlar, TCMB’nin geç likidite penceresinde ağırlıklı 100 baz puan artırım bekliyor.

Haberin Devamı

TCMB HANGİ DURUMDA AKSİYON ALABİLİR?

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Fed’in bu akşam 25 baz puan faiz artırması piyasalar için artık sürpriz değil ve fiyatlara yeteri kadar yansıtılmış durumda. Buna ilave olarak üç faiz artırım beklentilerinin de fiyatlanmış olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Fed’in beklentiler doğrultusunda hareket etmesi ve üç faiz artırım algısını koruması durumunda, ABD Dolarında rahatlamaya bağlı gevşemeler görebiliriz. İçeride dolar kurunda 3.60 seviyesine doğru gevşemeler oluşabilir. Böyle bir senaryoda TCMB’nin ertesi faiz toplantısında bir aksiyon almasını beklemiyorum” dedi.

##$HABER_1437469$##

Turşucu şöyle devam etti: “Buna karşın, Fed’in faiz artırmasının ardından dört ve daha fazla faiz artırım beklentilerinin oluşması ve şahin bir tutum içerisinde bulunması, ABD dolarında kuvvetlenmeye neden olabilir. Bu durumda dolar endeksi 102 seviyesini geçerek 103 seviyelerine doğru yükselebilir ve içeride dolar kurunda 3.76 seviyesi üzerine doğru sıçramalar görebiliriz. Ancak bu hareketin içeride sınırlı kalması beklenebilir. Çünkü zaten sıkı para politikası uygulanıyor. Böyle bir senaryoda TCMB aksiyon alabilir. Elbette bunda dolar kurundaki hareketin şiddeti önemli olacaktır. Dolar endeksinin hızlı ve kalıcı yükselişi karşısında TCMB’nin de yüzde 11 olan GLP oranında yukarı yönlü artışla kendisine hareket alanı açması beklenebilir.”

Haberin Devamı

FED FAİZ ARTIRIRSA TCMB’DE KARŞILIK GÖREBİLİR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Fed’in elde olan veriler ve son yapılan konuşmalardan sonra 15 Mart’ta faiz artırımı yapması kesin gibi. Fed’in faiz artırıp artırmamasından ziyade, politika açıklamasının içeriği de ön plana çıktı. Çünkü malum; bu toplantı bir basın toplantısı da içeriyor ve ayrıca ekonomik projeksiyonlar güncellenecek. Fed’in politika açıklamasından veya Yellen’in konuşmasından anlamaya çalışacağımız konu; “4 tane faiz artırımı olabilir mi” konusu olacaktır. Mart ayında Fed faizi artırarak zamanlamayı mı öne çekiyor, yoksa Mart, Haziran, Eylül ve Aralık (bunlar basın toplantısı içeren Fed toplantıları) aylarının tamamında faiz artırma durumu olabilir mi? Eğer ikinci ihtimal daha ağır basarsa USD’de, ABD borsalarında ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı doğru hareket devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,70 seviyelerini zaman içinde test etmesini bekliyorum” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Fed’in faizi artıracağını farz edersek eğer, büyümeden ziyade kur ve enflasyon denkleminin TCMB için daha önemli bir hale geleceğini vurgulayan Erkan, “Merkez Bankası iki yöne doğru da esnek bir görüntüde, ancak nasıl daha da sıkılaşabileceğinin hesaplarını yapması daha mantıklı. Daha geniş bir faiz koridoruna ihtiyacımız olabilir. Fed faiz artırırsa bunun TCMB kanadında da karşılık görmesini beklerim. Böyle bir durumda da TCMB’nin opsiyonu geç likidite penceresini ve gecelik borç verme faizini 100’er baz puan kadar yukarı çekmek olabilir” şeklinde belirtti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan şöyle devam etti:

Lirada ilave değer kaybı da bize ek enflasyonist baskı olarak döneceğinden ve CDS’lerde de bir miktar yukarı doğru hareket beklediğimden faize yapacağı etki yukarı doğru olacaktır. Aynı zamanda TCMB’den de ek sıkılaştırma beklentilerini artırması çerçevesinde, piyasa fonlama oranlarının biraz yukarıya gitmesini bekleyebiliriz. 

Haberin Devamı

Faiz artırımı konusu fiyatlandı, o yüzden ekstra etkiyi görebilmek için yeni senaryolar oluşturmak gerekiyor. Fed’in daha fazla miktarda faiz artırma ihtimali son zamanda çok yazılır çizilir oldu, bu yüzden baz senaryo “4 faiz artırımının da mümkün olabileceği” şeklinde. Bu durum nette USD pozitif olur. Böyle bir durumda da USD’nin majörlere ve GOÜ’lere karşı değer kazanmaya devam etmesini bekleyebiliriz. Bu durumda USDTRY kuru da 3,80 üzerine doğru hareket edebilir.

Mevcut şartlarda USDTRY’nin 3,55’e olan gevşeme hareketini tamamladığını ve yeniden destek aldığını düşünüyoruz. Sn. Çetinkaya’nın piyasanın agresif beklentilerine cevap vermediği konuşması sonrasında tekrar yukarı doğru ivmelenen bir kur hareketi var, bu eğilim devam ederse USDTRY’nin aşağı dönmesi zor olabilir ve daha geniş resimde 3,90 üzerindeki zirve seviyelerine doğru bir eğilim de beklenebilir. Bu bakımdan Fed’in akabinde TCMB’nin faizler konusunda alacağı karar da son derece önemli olacaktır. Mevcut koşullar zaten ek sıkılaştırmayı gerektiriyor, Fed'in faiz artırmasıyla ABD'de reel faizler artacak ve gelişme olan ülkelerden çıkış yaşanacak. Piyasada TCMB'nin de buna karşı bir hamle yapması gerektiği beklentisi var. Diğer taraftan dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yukarı hareketin de kurdaki yükselişte etkili olduğunu görüyoruz.

##$HABER_1437475$##

Senaryoları teker teker değerlendirecek olursak;

Fed faiz artırır, herhangi yeni bir beklenti yaratmaz: Faiz artırımı yüzde 100 fiyatlandı, dolar geriler.
Fed faiz artırmaz: Dolar sert bir şekilde geriler, GOÜ’lerde ralli yaşanır
Fed faiz artırır ve 4 faiz artırımı beklentisi oluşturur: Dolar hızla yukarı

TCMB açısından bakacak olursak;

TCMB faiz artırımı yapmaz ve bekle gör yapar: TL’nin dayanma gücü azalır ve kurlar hızla yukarı gider. USDTRY’de 3,90 üzerine yerleşme olur.
TCMB faiz artırımı yapar, ancak sınırlı yapar. Sıkı para politikasını sürdürür. Kur muhtemelen yukarı gitmeye devam eder, ancak sınırlı ve kademeli bir şekilde. 
TCMB faiz koridorunu genişletir ve geç likidite penceresini de yüzde 12’ye çeker: En proaktif ve TL varlıklarının en olumlu fiyatlayacağı hikaye.

KURDA ÇOK SERT YÜKSELİŞ GÖRÜLEBİLİR

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “Bugün FED’in açıklayacağı faiz kararı doların yönünü belirleyecek. FED’in bugün faiz artışı yapacağı neredeyse kesin. Bu yüzden piyasaların gözü Dot-Plot (nokta tahminler) ve Yellen’ın konuşmasında olacak. FED üyeleri nokta tahminlerde yıl içindeki faiz artırım beklentisini 3’ten 4’e çıkarırsa, dolar çok güçlü bir yükseliş yapabilir” şeklinde açıklama da bulundu.

Nalbantlı şunları ekledi:

“FED’in bu yıl faiz artırımı sayısında bir artışı onaylamanın yanında zamanlamanın daha yakın vadeye kaydırılması da şahin olarak algılanacaktır. FED faiz artırır 3 faiz artışı tahminini değiştirmez ise dolarda değer kaybı görebiliriz. 

FED’in faiz artışı sonrası TCMB’nin yapacakları önemli olacak. FED yıl içinde faiz tahminini 4’de yükseltip, TCMB geç likidite dışında bir hamle yapmazsa kurda çok sert yükseliş görülebilir. Merkez Bankası’nın likidite penceresinde 100 baz puan artış yapmasını bekliyorum. Ancak negatif reel faizler ve yüksek enflasyonu düşündüğümüzde TCMB’nin ek sıkılaştırma önlemleri TL’yi çok fazla desteklemeyecektir.

Kur tarafında kısa vadeli desteğin 3.70 seviyesi olduğunu ve bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 3.7750 ve 3.82’nin görülebileceğini düşünüyorum."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.248 Değişim: 0,00% Hacim : 90.437 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.234 08.05.2024 Yüksek 10.383
Açılış: 10.358
32,2794 Değişim: 0,11%
Düşük 32,1888 09.05.2024 Yüksek 32,3855
Açılış: 32,2431
34,7387 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6321 09.05.2024 Yüksek 34,9127
Açılış: 34,6755
2.397,06 Değişim: 0,16%
Düşük 2.389,24 09.05.2024 Yüksek 2.405,39
Açılış: 2.393,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.