Dolar yılın en düşük seviyesini tazeledi! Düşüş devam eder mi?

08.09.2017 - 08:36 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 8 Eylül dolar fiyatları )

Dolar fiyatlarında kayıp, TL'de yüksek getiri cazibesi ve dolarda küresel güç kaybı ile devam ediyor. Dolar fiyatları gün içerisinde en düşük 3.4000 seviyesini görerek yılın en düşük seviyesini tazelerken, piyasa uzmanları dolar/TL'de yaşanan düşüşün devam edebileceği görüşünde...

Dolarda yaşanan küresel güç kaybı ve TL'de yüksek getiri cazibesiyle dolar/TL'de düşüş sürüyor. Dolar kuru bu sabah güne 8 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 3.40 sınırında başlarken, saat 11.53 itibarıyla 3.4074 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Euro ise dün Draghi'nin yaptığı konuşmayla güçlenirken, euro/TL aynı dakikalarda 4.1060 seviyelerinde bulunuyor. Euro/dolar, 1.20 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürürken şu dakikalarda 1.2066 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

DOLARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Dolar/TL paritesi 3.3989 seviyesini görerek Aralık 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar kuru şu sıralarda 3.4085 seviyelerinde seyrediyor. Kurdaki gerilemede ABD dolarının küresel değer kaybının büyük etkisi var. ABD Doları son iki gündür Euro,Sterlin ve Yen gibi majör para birimlerine karşı değer kaybediyor ve bunun sonucunda dolar endeksi Ocak 2015 tarihinden bu yana en düşük seviyesine gelerek 91 sınırına gerilemiş durumda. ABD Dolarındaki küresel zayıflama GOP para birimleri karşısında da görülüyor. Bunun sonucu olarak TL karşısında da bir zayıflama var kur 3.4080 seviyesinde izlediğimiz destek seviyesinin altında bulunuyor. Mevcut tablo Sterlinde, Euro’da ve Yen’deki güçlenmelerin devam edeceği yönünde. Başka deyişle dolar endeksindeki düşüş önümüzdeki günlerde devam edebilir. Bu Dolar kurundaki gevşek seyrin sürebileceğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Teknik olarak göstergeler düşüş yönünde bulunduğunu belirten Turşucu, "3.4080 seviyesinin altında seyirler devam ettiği sürece 3.3528 desteğine doğru düşüş devam edebilir. Kurda şimdilik tepkiler gelse bile zayıf kalacak görünüyor" dedi. İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Turşucu şöyle ekledi: "Bugün içeride temmuz ayı sanayi üretim verisi beklenirken, güçlü gelebilecek bir veri TL’deki güçlü seyri destekleyecektir. ABD kanadında önemli bir veri akışı bulunmuyor."

Haberin Devamı

TL GÜÇLENMEYE DEVAM EDECEK

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel bazda USD üzerindeki baskı, hafta başında konuşan Fed üyelerinin «faiz artışının risklerine» dikkat çeken güvercin konuşmalarından ve Kuzey Kore geriliminden beri devam ediyor. Fed’in para politikası hamlelerine dair belirsizliğin arttığı ve faiz artırma ihtimallerinin günden güne azaldığı görülüyor. Öte yandan, Güney Florida’yı tehdit eden Irma kasırgası da negatif bir etken olarak piyasaları zorluyor. USD’nin zayıflığı ve parite hareketi kapsamında kurda da düşüşün devam ettiğini görmekteyiz" dedi.

Erkan şöyle devam etti: "Bir diğer faktör olarak da; diğer EM merkez bankalarınn faiz indirme furyasının da TRY’nin reel getirisi bakımından olumlu olduğunu düşünüyoruz. BCB’nin 100 baz puanlık faiz indiriminden sonra, CBR Başkanı Elvira Nabiullina gelecek hafta 15 Eylül toplantısında 50 ila 75 baz puan arasında faiz indiriminin görüşüleceğini söyledi. Türkiye’nin reel faiz konusundaki rakiplerinin faiz indirmesi carry avantajının yeniden ele geçirilmesi açısından olumlu. Çünkü %10,7 seviyesine yükselen enflasyonun ardından haftaya TCMB’nin herhangi bir fazi indirimi yapması veya bu konuda bir sinyal vermesi beklenmiyor. Enflasyondaki çift haneli seyrin Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar faiz indiriminden alıkoyacağını düşünüyoruz. 

Kurda güncel direnç 3,43, güniçi destek 3,40 psikolojik eşiğidir. 3,40 altı fiyatlamalarda 3,37 seviyesine doğru bir geri çekilme de görülebilir."

GÖZLER ABD'DE

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı "USD dünya genelinde değer kaybediyor ve bunun kısmen içeriye de yansıdığını görüyoruz. Kısmen diyorum çünkü bu hafta USD dünya genelinde ortalama % 1,5 kadar değer kaybederken Türk Lirasına karşı kaybı % 0,5 ‘de kaldı. Negatif ayrışma kabul edebileceğimiz bu durumun ağırlıklı sebebi hafta başında açıklanan Ağustos enflasyonunun beklentileri açması. Kuşkusuz Almanya ile süren gerilim de tali bir etken ama BIST’deki dayanıklılık piyasa aktörlerinin bu faktörü çok fazla önemsemediğine işaret ediyor" dedi.

Haberin Devamı

USD dünyada düşmeye devam ederse kuşkusuz bunun yurtiçine de yansıyacağını söyleyen Karayazıcı "Ancak 2017 yılına 103 seviyesinde başlayan ve bugüne 91 seviyesinde perde aralayan dolar endeksinde artık dikkate değer bir iskonto oluştu. Önümüzdeki gün veya haftalarda ABD ekonomisine yönelik iyimser veri veya haber akışı ( vergi reformu )  ile karşılaşmamız durumunda bu seyahat rahatlıkla terse dönebilir ve ABD para birimi yaralarını sarma şansı yakalayabilir" şeklinde ekledi.

ALTIN FİYATLARI 1 YILIN ZİRVESİNDE!

Altın, beklentilerden zayıf gelen ABD istihdam verisinin ardından doların gerilemesi ve Kuzey Kore'de süren gerilimin güvenli liman talebini artırmasıyla bir yılın zirvesini gördü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 artışla 1,353.12 dolarda bulunuyor. Spot altının ons fiyatı haftalık yüzde 2 artarken, üçüncü haftalık kazanımını elde etmeye hazırlanıyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.6 artışla 1,358 dolara yükseldi.

Altının gram fiyatı 147 liranın üzerinde işlem görürken; çeyrek altın 243 liranın üzerindeyken, cumhuriyet altını 993 liradan alıcı buluyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçinde tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.69, valörde son işlemde yüzde 10.65 seviyesinde.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 11.63, valörde son işlemde yüzde 11.65 seviyesindeydi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.