Dolar Merkez'in hamlesiyle geriledi

21.11.2017 - 08:44 | Son Güncelleme :
Dolar Merkez'in hamlesiyle geriledi | Döviz Haberleri

Dolar fiyatları 3.9781 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırarken, Merkez Bankası'nın adımıyla bir miktar geriledi. Dolar kuru Merkez Bankası'nın adımı öncesi 3.97 seviyesinin üzerinde işlem görürken, Merkez sonrası 3.95 seviyesinin altına geriledi. Dolardaki düşüşün etkisiyle Euro ve sterlin de geriledi.

Şenay Zeren

Dolar/TL, 11 Ocak'ta kırdığı tarihi rekoru da aşarak, rekorunu 3.9781 seviyesine taşırken Merkez Bankası'nın adımıyla geriledi. Dolar kuru Merkez Bankası'nın adımı öncesi 3.97 seviyesinin üzerinde işlem görürken, Merkez sonrası 3.95 seviyesinin altına geriledi. Dolar/TL saat 15.26 itibarıyla 3.9472 seviyesinde işlem görüyor. 

Euro 4.6759 TL ile, sterlin ise 5.2752 seviyesiyle tarihi rekorunu yenilerken sonrasında dolardaki düşüşün etkisiyle geriledi. Şu dakikalarda Euro 4.6291 seviyesinde, sterlin ise 5.2292 bulunuyor. Euro/dolar ise 1.1724 seviyelerinde...

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLAR ADIMI

Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürüldü, gündüz işlemlerde ise iki katına çıkarıldı.

##$HABER_1442121$##

TAHVİL FAİZLERİ DE REKOR KIRDI

10 yıllık tahvillerin faizi de 13 baz puan artarak yüzde 13.03'e yükseldi ve tarihi rekorunu tazeledi.

##$$DOVIZWIDGET##$$

ADIMIN ETKİSİ SINIRLI POZİTİF

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, "TL varlıklar üzerindeki negatif baskı sürmeye devam ediyor. Son günlerde artan baskının ağırlıklı olarak siyasi ve jeopolitik belirsizliklerden kaynaklandığını söylemek mümkün. Ayrıca, yakın dönemde enflasyon görünümünde gözlenen bozulma, Hazine İç Borç Çevirme Oranlarında gözlenen artış gibi gelişmelerin ardından yakın dönemdeki hamlelerde Merkez Bankası’nın piyasaları ikna etme konusunda şimdilik çok yeterli olamadığının görülmesi de risk fiyatlamasını artırmakta." dedi.

Gürcan şöyle devam etti: "Yakın dönemde TCMB’nin yardımcı araçları üzerinden müdahele etmeyi tercih etmesi, en güçlü silahı olan faize başvurmakta tereddüt ettiği gibi bir algının ortaya çıkmasına yol açıyor. Dün itibariyle TCMB tarafından uygulamaya alınan TL Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım ihalelerine gelen talep fena olmamakla birlikte, oluşan vadeli kur rakamı ve faizlerin piyasadaki fiyatlamalara etkisi çok sınırlı kaldı.  Bu sabah itibariyle dolar/TL de rekor yeniledi. Kur tarafında gözlenen panik fiyatlamasının ardından TCMB tarafından TL Likidite Yönetimine ilişkin ayarlamaya gidildiğini açıkladı. Bu hamle ile dün itibariyle yüzde 11,99 seviyesinde olan Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizinin yüzde 12,25’e yükselmesi anlamına gelmekte. Ayrıca, TCMB tarafından piyasaya yapılan günlük fonlama miktarında da bir miktar azalma görülmesi beklenebilir. Atılan adımla birlikte ilk fiyatlamalar açısından kurdaki panik fiyatlamanın durduğu ve şimdilik TL’nin değeri üzerindeki etkinin sınırlı pozitif olduğu söylenebilir.  Eğer bundan sonraki süreçte Kur tarafındaki tansiyonun düşmemesi durumunda ilave araçlarla müdahale gelmesi hâlen masada diyebiliriz. TCMB’nin bir sonraki PPK toplantısı 14 Aralık’ta. Son hamleyle AOFF yüzde 12,25 ile üst sınıra dayandı. Ekstra faiz artırımı için ya planlı PPK beklenerek bu toplantıda GLP borç verme faizi artırılacak ya da ya da en negatif senaryoda gerekirse planlı toplantıdan önce planlı olmayan bir ara toplantı ile benzer bir adım atılması da söz konusu olabilir. Bu konudaki temel belirleyici kısa vadede kurun seyri belirleyici olacaktır.  Gün içinde siyasilerden gelecek mesajlar ile Hazine’nin gerçekleştireceği 5 yıllık tahvil ihalesinde oluşacak faizler de kur tarafındaki oynaklığı artırabilir."

Haberin Devamı

MERKEZ'DEN YENİ HAMLELER GELEBİLİR

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Türk lirasındaki negatif ayrışmanın bugün daha sertleştiğini gördük. Dolar ve Euro kuru bugün yeni rekorlar kırarken, gösterge tahvil faizinde de yüzde 14.21 seviyesine yükselmiş durumdayız. Bu piyasa algılamalarında önemli bir bozulma olduğunu göstermekte" şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

Döviz kurlarındaki oynaklığın giderek artmış olması sonucunda TCMB’den önlemler gelmeye başladığını belirten Turşucu şöyle devam etti: "Buna göre Merkez Bankası faiz koridorunu yüzde 12.25 seviyesindeki tavana kadar yükseltti ve tüm fonlamayı yüzde 12.25’den vereceğini açıkladı. Bu yüzde 11.99 seviyelerinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetlerinin yüzde 12.25’e yükselmesine neden olacak. Bir anlamda 25 baz puanlık örtülü bir faiz artırımı yapmış oldu. Diğer yandan borçlanma limitlerini iki katına çıkararak bankalara likidite teminatı verdi. Merkez’in hamlesinin ardından dolar kurunda hafif bir geri çekilme olsa da halen 3.94 seviyesinin üzerinde seyirler devam ediyor. Merkez’in adımlarının piyasa tarafından yeterli karşılandığını söylemek şimdilik zor. Kurlardaki oynaklık diğer ülke para birimlerinden farklı olarak negatif ayrışmaya devam ederse Merkez Bankasından yeni düzenleyici hamleler gelebilir."

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3310 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,1613 Değişim: -0,06%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.244,19 Değişim: 0,03%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.