Dolar kurundan Merkez Bankası'na sert tepki!

14.12.2017 - 08:48 | Son Güncelleme :
Dolar kurundan Merkez Bankası'na sert tepki! | Döviz Haberleri

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket eden dolar fiyatları, karar sonrası en yüksek 3.8912 seviyesini gördü. Dolar kuru şu dakikalarda 3.86 seviyelerinde hareket ediyor.

Şenay Zeren

Güne 3.81 seviyesinden başlayan dolar/TL, beklentileri karşılamayan Merkez Bankası'nın faiz kararına sert tepki verdi. Dolar kuru, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket ederken, kritik karar sonrası en yüksek 3.8912 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 14.38 itibarıyla 3.8677 seviyesinde hareket etti.

Euro/TL ise doların yükselişinden destek alarak fırladı. Euro/TL, Merkez Bankası'nın kararı öncesi 4.53'den seviyesindeyken, karar sonrası en yüksek 4.6088 seviyesine yükseldi. Euro şu dakikalarda 4.5836 TL'de hareket ediyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dün TSİ 22.00’de açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesi 3.83 seviyelerinde hareket eden dolar/TL, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.81 seviyelerine gerilemişti.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, "Merkez Bankası sürpriz bir şekilde piyasa beklentilerinin oldukça altında bir faiz artırımı yaptı. GLP faiz oranı 100 baz puan beklentilerin altında 50 baz puan artırıldı. Açıkçası bu karar sonrası TL cinsi valrıkların değer kayıplarının artacağı bir sürece girebiliriz. Yazılı metinde ise yeni bir şey yok. Yüksek enflasyon, siyasi ve jeopolitik risklerin yanı sıra ABD’nin faiz artırımlarına devam ettiği bu süreçte piyasayı memnun etmeyen faiz artırımı TL cinsi varlıklara olumsuz etki yapabilir" dedi.

Baştürk şöyle devam etti: "Dolar kurunda 3.98’den gelen düşen trend kırıldı. 3.87 üzerinde yükseliş momentumu artacaktır ve tarihi zirve seviyeler olan 3.98 önümüzdeki günlerde test edilebilir. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir."

Haberin Devamı

3.80 ÜZERİ NORMALLEŞTİ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Açıkçası; enflasyonun ulaşmış olduğu noktalar baz alınacak olursa Merkez Bankası’nın yaptığı faiz artışının yetersiz bir miktarda olduğu teoride bile anlaşılabilir. Bu biraz da yetersiz iletişim kanalları ve karmaşık para politikası yapısının bir sonucu desek yanlış olmaz. Çünkü biz Fed’in ne yapacağını 3 ay öncesinden söyleyebilirken, TCMB’nin bugün atacağı adım için ise bu sabaha kadar her kafadan bir ses çıkıyordu. Sonuç; oldukça yetersiz bir adım, ne fiyat istikrarına katkı sağlayacak, ne de enflasyona bir etki edecektir" şeklinde belirtti.

Erkan şunları ekledi: Sonuç olarak; enflasyon ve kur beklentileri bozulduğunda hiçbir adım atmayan Merkez Bankası görüldüğü kadarıyla kurda son günlerde yaşanan düşüşe ve Aralık ayında baz etkisinden dolayı düşecek olan enflasyona güvendi ve faiz adımını küçük attı. Ama böyle düşündüyse de, o zaman faiz artırması çok anlamlı değil çünkü zaten enflasyon Aralık’ta düşecek. Teori ile pratik birbirinden ayrıştığı zaman bu “yanıtınız evetse şu sayfayı, yanıtınız hayırsa şu sayfayı çevirin” diye dallanıp budaklanarak giden anketlere benziyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce “Merkez Bankası’nın piyasaları hem sıkılaşmaya, hem de enflasyonda düşüşe ikna etmesi gerekiyor” demiştim, ki zaten ikincisini gerçekleştirmesinin yolu birincisini gerçekleştirmekten geçiyor. İkisi de olmamış görünüyor. Piyasa hareketi belki soğuyacaktır, ancak söylem ve eylem farklılığı piyasa davranışlarını genel fiyatlama davranışı bakımından olumsuz etkileyecektir.

Piyasa tepkisine bakacak olursak; TCMB kararından önce 3,83 olan USDTRY kuru kararın açıklanmasının ardından 3 dakikada 3,89’a kadar yükseldi. Bu yükseliş şimdilik yeterli gibi, çünkü kur 3,90 üzerinde seyrederken destek bölgesi aşağı yukarı burasıydı, haliyle şu anda da direnç. Fed’in beklentilerin dışına çıkmayan ve nokta grafiğini yukarı hareket ettirmeyen faiz kararı ve politika açıklamalarının şu anda bizim için ne kadar olumlu olduğunu görüyoruz. Yoksa kur bugün 4’ün üzerini görebilirdi. Kurun 3,84 altında kalıcı olmasını beklememekle birlikte, 3,91 ve üzerinde 3,98 ve 4,05 seviyelerinin radarda olacağını belirtelim. 3,80 üzerinin normalleştirildiğini düşünüyorum"

Haberin Devamı

SERT TEPKİLERE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Beklenen karar açıklandı ve TL varlıklar Dolar ile Euro karşısında değer kaybetti. TCMB’nin kararına ilişkin piyasaların beklentisi, geç likidite penceresinde 100 baz puanlık bir artırıma gitmesi yönündeydi ancak beklentileri karşılayamadı. Merkez, GLP’yi yüzde 12.25’ten yüzde 12.75’e yükselterek, 50 baz puanlık bir artışa gitti. Merkez, son dönemdeki beklentileri göz önünde bulundurarak faiz hamlesini gerçekleştirdi. Yapmasaydı, piyasaların Merkeze olan güvenini zedeleyebilirdi. TCMB, enflasyonla mücadeleye devam ediyor ve 2018 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun gerileyebileceğine yönelik beklentileri de göz önünde bulundurarak agresif bir şekilde faizi arttırmadı. Bu hamle ile 2018 için kendisine konfor alanı açmış oldu. Yeni yılda da, piyasaları yakından takip edecek özellikle enflasyon için mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Zorunda kalmadıkça faizlerle oynamak istemeyebilir" şeklinde değerlendirdi ve devam etti:

"Merkezin hareketi, sürpriz değildi aksine piyasaları tatmin etmediğini TL varlıkların karar sonrası verdiği tepkiyle ölçmekteyiz. Karar sonrası USD/TL kuru 3.82 seviyelerinden 3.89 seviyesine doğru hızlı bir yükseliş kaydetti. Şu sıralarda, 3.87 bölgesinde dengelenmeye çalışıyor. Kur için 3.8380 bölgesi 50 günlük hareketli ortalamasının denk geldiği bölge olarak takip ediliyor. Bu destek noktasının altındaki kapanışlar kurda rahatlama göstergesi olarak yorumlanabilir. Ancak, USD/TL kurundaki oynaklık yüksek dolayısıyla yukarı yönde sert tepkilere karşı dikkatli olmakta yarar var.

EUR/TL kurunda da, kritik seviyelerdeyiz. Kurda, 4.60 seviyesinin üzerinde doğru yükselme isteği korunuyor. Kur bu seyrinde başarılı olursa yukarıda 4.6130 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Özellikle yükselmesi için 4.60 üzeri kapanışların görülmesi gerekebilir. Rahatlaması için 4.50 altını görmek gerek. Ancak, bu koşullar TL’nin bir süre pozitif ayrışmasını sınırlayabilir"

TCMB'NİN KARARI BEKLENTİLERİN ALTINDA

Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti. Piyasa en az 1 puanlık artış bekliyordu. Merkez Bankası politika faizi yüzde 8'i ise sabit bıraktı.

##$HABER_1442686$##

FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Fed, bugünkü toplantısında beklenildiği gibi gösterge faizini 25 baz puan artırdı.

Fed Başkanı Janet Yellen'in görevinden ayrılmadan önceki son toplantısında açıklanan faiz oranı 25 baz puan artırılarak, yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltildi. Fed toplantısının ardından, politika yapıcıların 2018 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini öngördüğü belirtildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3361 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2035 Değişim: 0,06%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.247,97 Değişim: 0,20%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.