Bu strateji borsada kazandırabilir

19.09.2017 - 10:58 | Son Güncelleme :
Bu strateji borsada kazandırabilir | Borsa Haberleri

Borsa İstanbul’da kâr, satış ve öz sermayesi büyüyen 10 şirkete yatırım stratejisi uzun vadede endeksin getirisini üçe katlıyor.

Borsa İstanbul’da son sekiz ayda hisse senetlerinde yaşanan ralli rekorları da beraberinde getirdi. Borsadaki şirketlerin piyasa değeri ise 233 milyar 530 milyon dolara çıktı. BIST 100 Endeksi, yılbaşından ağustos ortasına kadar geçen sürede yüzde 40 oranında değer kazandı. Ancak bazı hisse senetleri endeksin getirilerini katladı. Bu hisse senetleri içerisinde işlem hacmi zayıf ve piyasa değeri düşük şirketler olduğu gibi endeks üzerinde ağırlığı olan ve ulusal endekslerde yer alan hisse senetleri de var.

Haberin Devamı

Fortune Turrkiye'den Zeynep Aktaş'ın haberine göre; 2005 yılından bu yana şirketlerin mali verileri ve performansları incelendiğinde borsada satışları yüksek, öz sermaye, satış ve karı büyüyen şirketlere yatırım yapmanın endeksin üzerinde bir getiriyi yatırımcılara sağladığını görüyoruz. “Borsada endeksin üzerinde bir getiri için büyüme odaklı hisseleri takip etmeli” diyor Finansal Analist Dr. Hükar İvgen. Hisse senedi piyasalarında en fazla uygulanan, hisse senedi yatırım stratejilerinden biri olan büyüme odaklı yatırımın babası olarak bilinen Thomas Rowe Price ise yatırımcıların, enflasyonun ve ekonominin üzerinde büyüyen şirketlere yatırım yaparak yüksek getiriler elde edebileceğine inanmakta. Kısaca ona göre yüksek getiri, reel olarak büyüme oranı yüksek olan şirketlerin hisse senetlerine yatırımla mümkün. İvgen, “Kendi büyüme modelinizi oluşturarak değişik yatırım alternatifleri oluşturabilirsiniz” diyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Biz de bu çalışmada en basit hali ile büyümeye dayalı bir modelin nasıl bir sonuç vereceğini inceledik. Şirketlerin net satış, net kâr, öz sermayelerinin her üç aylık dönemde büyüme koşulunu baz alarak şirketleri en yüksek satış gerçekleştirenlere göre sıraladık ve ilk 10 şirkete yatırım yapılsa idi nasıl bir sonuç doğururdu inceledik. Yaptığımız çalışmada yüksek satış gerçekleştiren net satış büyümesi, net kâr büyümesi ve öz sermaye büyümesi pozitif olan 10 sanayi ve hizmet şirketine yatırım yapıldığında BIST 100 Endeksi’nin 3 katı bir performans sergilediklerini gördük.

Haberin Devamı

ENDEKSTEN AZ DÜŞÜYOR ÇOK KAZANDIRIYOR

Büyüyen yüksek cirolu ilk 10 şirkete yatırım, endeksin yükseliş dönemlerinde endeksten fazla kazandırırken endeksin düştüğü dönemlerde de endeksten daha az düşüyor. 2005-2017 arasındaki dönemde endeks getirisi ve 10 hisseden oluşan dört kriterli büyüme modeli incelendiğinde; BIST 100 Endeksi son 13 yılda 5 defa değer kaybederken, model sadece 3 defa kaybettirdi. Kayıpların yaşandığı dönemlerde de endeksten daha az değer kaybederken kazançların olduğu dönemlerde daha fazla kazandırdı. Endeksin yüzde 1,66 düştüğü 2006 yılında ise yüzde 18,80 oranında kazandırdı. Yine 2013 yılında endeks yüzde 13,31 oranında değer kaybederken yüzde 10,32 oranında yükseldi.

6 FARKLI SEKTÖRDEN 10 ŞİRKET

Son bilançolarına göre net kar, net satış ve öz sermayesi büyüyen 10 şirketi incelediğimizde 6 farklı sektörden şirketlerin öne çıktığını görüyoruz. Demir çelik, ilaç ve sağlık, otomotiv, perakende ticaret, petrol ve cam sektörleri dikkat çeken sektörler. Bu sektörlerde öne çıkan şirketler; Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Bim Mağazalar, İskenderun Demir ve Çelik, Ereğli Demir Çelik, Aygaz, Migros Ticaret, Selçuk Ecza Deposu ve Şişe Cam.

PETROL SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN 2 ŞİRKET

Petrol sektöründe iki şirketin öne çıktığı gözleniyor. Bu şirketler Tüpraş ve Aygaz. Kurumlar Tüpraş’ın ilk yarı bilançosunun açıklanması sonrasında yılsonu hedef fiyatlarını revize ederek yukarı çekti. Şirket net satışlarını 2017’nin ilk altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 oranında artırırken, net kârı yüzde 468 oranında artış gösterdi. Reel Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan; Tüpraş'ın performansının bir önceki seneye göre güçlendiğini söylüyor. Erkan’a göre operasyonel bazda rafineri marjlarının kuvvetli seyri, yüksek kapasite kullanımının etkisi, ticari faaliyetlerden kaynaklı kur farkı gelirleri ve finansman giderlerindeki azalma paralelinde şirketin mali performansı yükseldi. Öte yandan İş Yatırım, Ağustos başında Tüpraş’ın hedef fiyatını 109 TL'den 132 TL'ye yükseltti. Aygaz ise 2017’nin altı aylık döneminde net satışlarını yüzde 28.96 oranında artırırken net kârı yüzde 106,19 oranında artış gösterdi. Son bir yılda yatırımcısına yüzde 48,51 oranında kazandırdı.

Haberin Devamı

OTOMOTİV VE DEMİR ÇELİKTE ÖNCÜ OLANLAR

Otomotiv ve demir çelikte öncü olan borsa şirketlerine baktığımız zaman dört şirketin öne çıktığını görüyoruz. Otomotiv sektörünün öncü şirketlerinden Ford Otosan ve Tofaş Otomotiv Fabrika ile İskenderun Demir ve Çelik ile Ereğli Demir Çelik şirketleri. Bu dört şirketin de satış, kâr ve öz sermayeleri 2017’nin altı aylık döneminde büyüme gösterdi. Kâr büyümeleri yüzde 19’un üzerinde artış gösterdi. Büyüyen, cirosu yüksek sanayi firmaları arasında yer alan bu şirketler son çeyrek beklentileri nedeniyle de yatırımcıların takibinde bulunuyor. Deniz yatırım, 15 Ağustos’ta Ford Otosan için hedef fiyatını 40,00 TL’den 53,00 TL’ye yükseltirken  “tut” tavsiyesinde bulundu. Ford Otosan’ın ikinci çeyrek mali verilerinin ardından bir rapor yayınlayan Ziraat Yatırım ise Ford Otosan için hedef fiyatını 41,75 TL'den 47,85 TL'ye yükseltti. İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı ve otomotiv sektörü uzmanı Esra Şirinel ise Ford Otosan için yaptığı değerlendirmede beklentilerin üzerinde gelen net kâr ve 2017 şirket hedeflerinde yukarı yönlü revizyonlar nedeni ile tavsiyesini “tut” dan “al”a çevirdi.

PERAKENDE TİCARET, CAM VE SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİLER

Satış, kar ve özsermayesi büyüyen yüksek cirolu şirketler listesinde ilk 10’a giren şirketler içerisinde iki ticaret sektörü şirketi bulunuyor: BİM Mağazalar ve Migros. Cam sektöründe Şişe Cam öne çıkarken sağlık sektöründe Selçuk Ecza Deposu listede yer alıyor. BİM Mağazalar’da son 7 ayın beşinde yabancılar alım yaptı. Yabancılar hissede yılbaşından bu yana 68 milyon 675 bin dolarlık net alım gerçekleştirdi. Perakende ticaret sektöründe yabancı alımlarının devam ettiğini görüyoruz. Migros’ta da yabancılar son 7 ayın 6’sında alım gerçekleştirdi. Toplam alımları 34 milyon 339 bin dolar oldu. Yatırım Bankası Morgan Stanley 17 Ağustos’ta, BİM için hedef fiyatını 52,50 TL'den 78,00 TL'ye yükseltti.

İş Yatırım analistlerinden Mustafa Küçükmeral, şirketin 2017 yılı ikinci çeyrek verilerini açıklamasının ardından BİM hedef fiyatını 65,00 TL'den 72,00 TL'ye yükseltti. Küçükmeral, hisse için “tut” önerisinde bulunuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3371 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2007 Değişim: 0,05%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.246,25 Değişim: 0,12%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.