1 ayın zirvesini gördü! Altın fiyatlarında anlamlı yükseliş için…

09.11.2022 - 15:32 | Son Güncelleme :
1 ayın zirvesini gördü! Altın fiyatlarında anlamlı yükseliş için… | Altın Haberleri

Altın yatırımcısı, yarın ABD’den gelecek kritik veriye odaklandı. Piyasaların buna göre yön bulması bekleniyor. Ons altın ve gram altın fiyatları, 1 ayın zirvesine kadar değer kazanırken; Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, hurriyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede, altın fiyatlarında anlamlı yükseliş için nelerin sağlanması gerektiğini değerlendirdi.

Şenay Zeren

Altının ons fiyatı, küresel piyasalarda yaşanan pozitif hava ve dolar endeksi ile ABD tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle geçtiğimiz 1 ayın en yüksek seviyesine kadar tırmandı. Altın fiyatlarındaki yükselişe, teknik kırılımın gerçekleşmesi de destek oluyor. Yarın açıklanacak ABD enflasyon rakamlarının, piyasalar üzerinde olacağı gibi altın fiyatlarında da yön belirleyici bir etkisi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD ekim ayı enflasyon rakamları Türkiye saatine göre yarın 16:30’da açıklanacak. Ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 8,00 olarak gelmesi yönünde… Piyasalar manşet enflasyondan daha çok, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın da vurgu yaptığı çekirdek enflasyonu takip ediyor olacak. Çekirdek enflasyonun ise, yıllık bazda yüzde 6,5’e gerilemesi bekleniyor.

ABD manşet enflasyonu, eylül ayında yıllık bazda beklentileri aşarak yüzde 8,2 olarak açıklanmıştı. Çekirdek enflasyon, aylık bazda 40 yılın en yükseğine çıkarken; yıllık bazda yüzde 6,6 gelmişti.

ABD ENFLASYONU PİYASALARI NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Piyasa aktörleri, ABD enflasyon verisinin piyasaların yönü açısından önemli olduğu görüşünde birleşiyor. Fed Başkanı Powell, önceki açıklamalarında Fed’in faiz politikasına karar verirken enflasyon ve tarım dışı istihdam verilerinin önemine dikkat çekmişti.

Ekonomistlerin beklentilerine paralel gelebilecek bir verinin daha önceden fiyatlamalara yansıdığı için, piyasalar üzerinde belirgin bir etkisinin olması beklenmiyor. Ancak ABD tarafından tahminleri aşabilecek bir enflasyon verisinin gelmesi halinde, oynaklıklar yaşanabilir. Piyasalarda risk iştahının azalması ve küresel borsa endekslerinde negatif fiyatlamalar hakim olabilir. Fed’in faiz artırımlarında ılımlı davranacağı zamanın ötelenebileceği beklentisiyle; doların dünyada güçlenmesi, ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarında baskının artması beklenebilir. Beklentilerin altında gerçekleşecek enflasyon verisinin ise, piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Ons altın, dün 1716 dolara kadar yükselerek yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesini görürken; bugün de yakın seviyelere tırmandıktan sonra değer kaybına yöneldi. Sarı maden bugün en yüksek 1715 doları, en düşük 1703 doları görürken; psikolojik seviye olan 1700 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. Altının ons fiyatı, saat 16:18 itibarıyla yüzde 0,43 oranında düşüşle 1705 dolarda işlem görüyor.

Gram altının fiyatı, bugün 1026 liraya kadar yükselerek 7 Ekim tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. Gram altın gün içerisinde en düşük 1018 liraya gerilerken; sonrasında ons altında yaşanan düşüşün etkisiyle değer kaybına yöneldi. Şu dakikalarda ise, yüzde 0,02 oranında düşüşle 1019 lirada hareket ediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1672 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 885 liradan işlem görüyor.

ALTINDA ANLAMLI YÜKSELİŞ İÇİN PİYASALARIN İKNA OLMASI GEREKİYOR
Serkan Gönençler - Gedik Yatırım Başekonomisti

Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell’ın FOMC sonrası basın toplantısında politika faizinin ulaşacağı tepe noktaya ilişkin piyasa beklentilerini yukarı çekmesi ve sonrasında güçlü gelen tarım dışı istihdam verisine karşın, ABD borsalarında toparlanma isteğinin devam ettiği görülüyor. Bunun nedenini piyasaların halihazırda parasal sıkılaşmanın büyük bölümünün geride kalmış olmasını fiyatlamayı tercih etmesi olarak açıklayabiliriz. Ek olarak, istihdam verisi beklentileri aştıysa da işsizlik oranının yüzde 3,5 dip seviyesinden yüzde 3,7’ye yükselmesi ve bunun Fed’in duruşunda bir miktar yumuşamaya yol açması ümidi de yükselişi destekliyor olabilir.

Haberin Devamı

Son günlerde risk iştahındaki bu göreceli toparlanmaya bağlı olarak Dolar endeksinin de bir miktar geri çekildiği ve bunun altın fiyatlarını da desteklediği takip ediliyor. Buna karşın, altın fiyatlarında anlamlı bir yükseliş için piyasaların Fed’in para politikasını yumuşatması (faiz artırım sürecini sonlandırmaya yaklaşması) konusunda ikna olması gerekiyor. Buna göre, altın fiyatlarında kısa vadede (en azından 2022 yılı içinde) hızlı bir yükseliş görülmesi zor görünüyor.

RİSK İŞTAHI KONUSUNDA BELİRLEYİCİ OLACAK

Perşembe günkü ABD TÜFE enflasyonunun Fed’in mevcut duruşunu değiştirmesini beklemesek de, veri risk iştahındaki göreceli iyileşmenin devamı konusunda fazlasıyla belirleyici olacak. Çekirdek enflasyonda yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e sınırlı bir düşüş bekleniyor olsa da burada yukarı yönlü risklerin halen mevcut olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerin üzerinde gelecek bir enflasyon, ABD borsalarında son günlerdeki kazançların geri verilmesine yol açabilir. Beklentilerin altında gelecek bir veri durumunda ise, yükseliş daha sınırlı olsa da bir süre daha devam edebilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 0,00% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2681 Değişim: -0,02%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0310 Değişim: -0,15%
Düşük 35,0211 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.466,66 Değişim: 0,02%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,16
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.