Kaledonya yeni ihracat kapıları açacak

11.11.2015 - 10:08 | Son Güncelleme :
Kaledonya yeni ihracat kapıları açacak | Şirket Haberleri

Robinfood ve Zarrin markalarıyla Türkiye'de üretim yapan firmaların ihracat çalışmalarını yürüten Kaledonya, üretim için de geri sayıma başladı.

kobiden.com'dan Zehra Oruç'un haberine göre; Türkiye'de üretim yapan firmaların ürünlerini, kendi markaları aracılığıyla ihracata aktaran Kaledonya, üretim atağına geçiyor. Bosna Hersek'teki bir firmaya ortaklığa hazırlanan şirket, ürün çeşitliliğine giderek, fabrikanın kapasitesini artırmayı ve ihracat rakamlarını yükseltmeyi planlıyor.

Faaliyetlerini "Robinfood" ve "Zarrin" markalarıyla yürüttüklerini anlatan Kaledonya Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayizit, "Robinfood markası ile mısır, Hollanda'dan patates, Bosna Hersek'ten frambuaz ithal ediyoruz. Zarrin ile de domates salçası, reçel ve turşu ihracatı yapıyoruz" diye konuştu. İthalat aracılığıyla 7 yıldır Türkiye'ye getirdikleri mısırı bırakarak, bu yıl çilek ve bezelyeye yöneldiklerini aktaran Bayizit, ithalatta favori ürünlerinin de çilek, bezelye ve kayısı olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

AMERİKA'DA 9 BÖLGEDE DİSTRİBÜTÖRLÜĞÜ VAR

İhracatta ise kiraz ile ses getirdiklerinin aktaran Bayizit, "Hem taze hem de dondurulmuş gıdada önemli bir payımız var. İhracat listemizde Uludağ çileği, vişne, kayısı, ıspanak, pırasa ve brokoli yer alıyor. Yurtdışında distribütörlük kanalıyla gelişiyoruz. Amerika'da 9 ayrı bölgede distribütörlüğümüz var" dedi. İhracat ürünlerine nar suyunu da eklediklerini belirten Bayizit, şu ifadeleri kullandı:

"Zarrin markası ile Kanada da dahil olmak üzere Amerika ve Ortadoğu'ya ürün gönderiyoruz. Bu marka altında 5 kalem ürün var. Ürünler arasında domates salçası, Ankara'nın çubuk turşusu, Antalya'dan reçel, Sri Lanka'dan çay, Belçika ve Finlandiya'dan kıtlama şeker bulunuyor. Yaklaşık 4 yıldır Amerika'ya ürün gönderiyoruz. Kanada'ya da Bursa siyah inciri ve kestane ihraç ediyoruz. Yıllık ihracatımız 40 konteyner. Bu rakam ihracattaki payımızın yüzde 80'ine tekabül ediyor." Bayizit, direkt ihracatın cirodaki payının ise yıllık yüzde 50 olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BOSNA'DA ÜRETİP TÜRKİYE'YE İHRAÇ EDECEK

Yurtdışında üretime yöneleceklerinin altını çizen Bayizit, bu yatırım için Bosna Hersek'i tercih ettiklerini vurguladı. "Bosna Hersek'teki bir fabrikaya ortak olarak hem üretimimizi hem de ihracatımızı artıracağız" açıklamasını yapan Bayizit, "Buradaki üretim, arada gümrük olmadığı için sorun teşkil etmiyor. Bosna Hersek'te ürettiğimiz ürünleri Türkiye'ye ihraç edeceğiz. Ayrıca Bosna Hersek'in Avrupa'ya olan yakınlığını da değerlendireceğiz. AB destekleri giderek artırıyor, biz de bu desteklerden faydalanmak istiyoruz. Halihazırda ahududu üretilen fabrikada ortaklığımızla birlikte çilek, vişne ve kiraz üretimine de yöneleceğiz. Fabrikanın yıllık meyve üretim kapasitesi bin ton. Yeni işbirliğinin ardından kapasitemizi 3 bin tona çıkacağız. Üretimin tamamını ihracata aktarmayı planlıyoruz. Türkiye'den yapamadığımız ihracatı Bosna Hersek'ten yapmayı hedefliyoruz" dedi. Bayizit, ortaklığı önümüzdeki yıl haziran ayına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

ZARRİN MARKAS İLE DÜNYAYA AÇILACAK

Özellikle İran'da bilinen bir marka olan Zarrin'i Amerika'nın dışına da çıkardıklarını söyleyen Bayizit, "Bu ürün grubunu Avrupa'daki etnik pazara da sunuyoruz. Bu amaçla markamızın Avrupa lansmanını İngiltere'deki bir fuarda yaptık. Tanıtımlarımıza önümüzdeki yıl Dubai ile devam edeceğiz. Bu yıl ağırlıklı olarak markalaşma çalışmaları yürüteceğiz" diye konuştu.

GEÇEN YIL YÜZDE 85 BÜYÜDÜ

Ciroda geçen yıl yüzde 85 büyüdüklerini aktaran Murat Bayizit, "Geçen yılki büyümede en büyük etken Moldova ile yaptığımız mısır anlaşmasıydı. Ciddi oranda ithalatımız oldu. Bosna Hersek'te ithalat yaptık. İç piyasada da İstanbul'daki bazı zincir restoranların proje bazlı sos üretim işini yürüttük. Bu yıl da mevcudu korumayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İHRACAT İÇİN KURULDU İTHALATA DA YÖNELDİ

Şirketlerinin dondurulmuş gıda ihracatı yapmak için geçen yıl kurulduğunu belirten Kaledonya Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayizit, iç piyasadaki açığı kapatmak için zamanla ithalata da başladıklarını söyledi. Konserve ve reçel fabrikaları ile yemek sanayiine direkt ithalat-ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Bayizit, Türkiye'de bulunmayan ya da fiyatı pahalı olan ürünleri de ithal ettiklerini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.660 Değişim: 1,42% Hacim : 92.004 Mio.TL Son veri saati : 17:06
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5876 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8468 Değişim: 0,33%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,32 Değişim: 0,48%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.