2013, KOBİ’lerin yenilenme yılı olacak

10.05.2013 - 11:30 | Son Güncelleme :

KOBİ’ler, 2013’te İKyapılandırmalarını artırıyor...

2012’de insan kaynaklarına yapılan yatırımın hem yerli hem yabancı pazarlarda şirkete bakış açısını ne kadar değiştirdiğini gören KOBİ’ler, 2013’te İK  yapılandırmalarını artırıyor. Özellikle yabancı yatırımlarının Türkiye’ye girişiyle KOBİ’lerin, 2013’de İK’ya daha çok yatırım yapacakları öngörülüyor.

KOBİ’lerin vizyonu 2013 yılında yenileniyor. Türkiye’deki firmaların yüzde 96’sını oluşturan KOBİ’leri; 10 kişiden az ‘mikro’, 50 kişiden az ‘küçük’, 250 kişiden az çalışanı olanı ise ‘orta ölçekli’ yerli veya yabancı işletmeler oluşturuyor. Bu durum diğer şirketlerden daha kurumsal ve profesyonel olmak adına KOBİ’lerin, insan kaynaklarına yapılan yatırımlarına ve outsourcing kullanımına yönelimini artırıyor.

BANKA KREDİLERİNİ KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Yabancı yatırımın Türkiye’ye gelmesiyle KOBİ’ler, 2013’de İK’ya daha çok yatırım yapacak

Kobi’lerin büyümek ve maksimum işlevselliği sağlamak adına en büyük engeli outsourcing ve danışmanlık kavramlarını yeterince tanımıyor olmaları. Özellikle yerli KOBİ’lere baktığımızda Türkiye’nin çok önemli değerleri olan aile şirketlerini görmek mümkün. Her geçen gün daha fazla yabancı yatırımın geldiği Türkiye’de şirketler artık kendilerine de bu gözle bakıyor. Yabancı yatırımların baktıkları ana konulardan birinin insan kaynakları sistemleri ve yapılan uygulamalar olduğunu artık farketmiş durumdalar.

Hugent İK firması, 2013’e girişle birlikte Türkiye’de yer alan aile şirketlerinin ve KOBİ’lerin, geçen yılların aksine daha çok kapılarını çalıdıklarını belirtiyor. Konu hakkında yorum yapan Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü; KOBİ’lerin zamanla artan satışların, maliyet avantajının, kar oranlarının, şirketi ayakta tutan tek şey olmadığını farketmeye başladıklarını belirtiyor ve ekliyor;  “KOBİ’ler, durup içeri baktıklarında, diğer şirketlerdeki uygulamaları sorduklarında, insan kaynağının ve çalışana yapılan yatırımın da, aynı satış stratejilerindeki gibi karlılığı artırdığını, maliyetleri düşürdüğünü, hem yerli hem de yabancı pazarlarda şirkete bakış açısını ne kadar değiştirdiğini gördüklerinde İK’nın önemine daha çok vardılar. İnsan kaynaklarına yapılan yatırımlar ve bunun için dış kaynak kullanımına yönelme bu şekilde başladı ve her geçen yıl da artarak devam ediyor. Şirketler artık insan kaynaklarının, çalışan bordrolarını hesaplamaktan ibaret olmadığını, performansı değerlendirmenin önemini, ücretlendirme sisteminin getireceği faydayı, iş tanımlarını belirleme ve oluşturmanın yarattığı avantajı, bunların uzmanlık gerektiren konular olduğunu biliyor ve ona göre hareket ediyor.”

KOBİ’lerin kendilerini geliştirme konusunda yurt dışındaki örnekleri takip ettiklerini belirten Üzümcü, sözlerine şöyle devam ediyor; “Yabancı KOBİ’lere insan kaynakları açısından bakarsak orta ölçekli işletmelerin hemen hemen hepsinde bir insan kaynakları yapılanması var. Birçok departman 1 kişiden fazla. Yurt dışından destek alınıyor ve ortak sistemler kullanılıyor. Bazılarında ‘matriks’ bir yapı söz konusu, yani İK, direkt yurt dışından yönetiliyor. Asıl sorun buradan aşağı doğru inildikçe başlıyor. Küçük işletmelere baktığımızda birçoğunda insan kaynakları yapılanması olmadığını görüyoruz. Çalışan sayısı, tam zamanlı çalışan bir insan kaynakları departmanı gerektirecek düzeyde de olmayabiliyor ama insan kaynaklarının bunu uygulayan kişiden önce sistemi gerektirdiğini biliyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5488 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9864 Değişim: 0,45%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.422,92 Değişim: -0,01%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.