Yenileme pazarı yatırımları cezbediyor

05.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Elmor, 2001 yılı sonuna kadar 10 adet mağaza açacak. Bayilerin dükkânları da mağazalar haline getiriliyor. Bu yıl 15 dükkân mağazaya dönüştürülecek.Sektördeki 50 yıllık birikimini çağdaş banyolar yaratmak için kullanan Elmor, E.C.A ve Serel markalı ürünlerine `Spil Serel` adı altında ürettiği banyo dolaplarını da katarak ürün yelpazesini daha da genişletti. Tüm ürünlerin birlikte sergilendiği ilk `Show Room`larını Bağdat Bağdat Caddesi`nde tüketicilerin hizmetine sunan Elmor`un 430 metrekarelik showroom`unda Serel Vitrifiye, Spil - Serel Banyo Dolapları, ECA Sarı Mamüller ve Foto Klozet Kapakları sergileniyor. Elmor A.Ş. Genel Müdürü Önder Kıratlılar ile şirketin hedefleri hakkında konuştuk. Kıratlılar sorularımızı şu şekilde yanıtladı: Kısaca holdingin yapılanmasından bahsedebilir misiniz? Bizim holdingte 19 tane şirket var. Bunlardan Elgingan, ECA ve Elper yatırım firmaları. Onun haricinde 15 tane fabrika var. Elmor, Emas yurtiçi satış ve pazarlamayı, Eleks de yurtdışı satış ve pazarlamayı yapıyor. Emas ısı grubunu, Elmor yapı grubunu iç pazara sunuyor. Eleks de her iki ürün grubunu birden yurtdışına ihraç ediyor. Emar da satış sondası müşteri hizmetlerini gerçekleştiriyor.İleriki yıllarda yapacağınız yatırımlardan bahsedebilir misiniz?Bu mağaza yaklaşık 25 milyar liraya maloldu. Hedefimiz Türkiye`de bu tip mağazaların sayısını 10`a çıkarmak. Bunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğiz. Bu alanda 250 milyar liralık yatırım yapacağız. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir`de mağazalarımız var. Manisa`daki mağazamız ekim sonunda açılacak. 15 Kasım`da İzmir`deki mağazamızı yeniliyoruz. Oranın da açılışı yapılacak. Daha sonra Ankara`da (Çankaya), İstanbul`da (Bakırköy) ve Antalya`da 2001 yılında mağazalarımız açılacak. Bu sadece Elmor olarak bizim yaptığımız yatırımlar. Ayrıca bayilerimizin dükkanlarını da aynı şekilde mağazalar haline getiriyoruz. Bu yılki hedefimiz 15 adet. Şu anda 6 tanesi bitti. 2004 yılına kadar bayilerimizin 135 teşhirli mağazasını yapacağız.
Neden bu tip mağazalar açmak için yatırım yapıyorsunuz?Çünkü bütün dünyada olduğu gibi Türkiye`de de genelde yenileme pazarı büyüyor. Şu anda Türkiye`de yenileme pazarı yüzde 15, yeni inşaatlar yüzde 85 paya sahip. Örneğin Almanya`da yenileme pazarı yüzde 65, yeni inşaatlar yüzde 35 paya sahip. Türkiye de yavaş yavaş buna yönelmeye başladı. Dolayısıyla yenileme pazarına yönelik olarak, mamülden ziyade sistem tasarımı şeklinde (banyo, mutfak odası) tasarımlar yaparak, bu işi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.Sektörün gelişimi inşaat sektörüyle yakından bağlantılı. İnşaat sektörününün geleceğini nasıl görüyorsunuz?İnşaat sektörü 1997 yılının Kasım ayında yavaş yavaş düşmeye başladı. 1998 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 daraldık. Geçen yıl yüzde 11 küçüldük. Bu yıl da yine ilk 6 ayda yüzde 11 oranında küçülme oldu. Bunda da geçen yılki her iki depremin, Bayındırlık Bakanlığı`nın inşaat ruhsatlarını yasaklamasının ve yeni düzenlemelerin büyük etkisi oldu. İnşaat sektörü biraz hantal bir sektördür. Dünyada ya da ülkede herhangi bir kriz olduğu zaman inşaat sektörü yaklaşık 1 ya da 1.5 yıl sonra krize girer. Çünkü devam eden işler vardır. Kriz aşıldığında ise sektör 1-1.5 yıl gibi geç devreye girer.Sektörün önü ne zaman açılır?2001 yılının başından itibaren yeni düzenlemelerin ve uygulamaların da yürürlüğe girmesiyle inşaat sektöründe tekrardan bir canlanma bekliyoruz. Olmak zorunda. Çünkü ülkenin nüfusu artıyor. Bu yıl fazla bir gelişme yok. Çünkü Bayındırlık Bakanlığı`nın yönetmelikleri, kararnamesi devreye yeni girdi. Yapı denetim firmaları daha yeni kuruluyor. Bu yıl, inşaat sektöründeki faaliyetler genelde deprem konutlarıyla sınırlı kalacak. Esas canlanma 2001 yılında başlayacak.Ciro ve ihracat hedeflerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?Geçen yıl Topluluğun 250 - 300 milyon dolar arasında bir cirosu oldu. Ciromuzun yaklaşık yüzde 25 - 30`ini ihracat oluşturuyor. 76 ülkeye ihracat yapıyoruz. Amerika, AB, Afrika, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri`nin içinde bulunduğu 76 ülkeye hem ısı, hem yapı grubu ürünlerini ihraç ediyoruz. Yılbaşında döviz sepeti belirlendi. Döviz sepetinde dolar devamlı yükseliyor. Mark onun karşısında sürekli geriliyor. Bizim ihracat ağırlığımız Avrupa ülkeleri. Dolayısıyla girdiler hep dolarla, ama çıktılar markla oluyor. Dolar mark paritesinde; ilk 6 ayda yüzde 11 fiyat farkı var. Dolayısıyla girdiler artmasına rağmen sattığınız yerde fiyat alamıyorsunuz. Tabi dış piyasalarda korkunç bir rekabet var. Yani tüm dünya aynı yerde mal satmaya çalışıyor. Özellikle Uzak Doğu malları kalitesiz olmasına rağmen fiyatları nedeniyle çok büyük rekabet ortamı yaratıyorlar. Bunu, ihracat yaptığımız ülkeleri ve o ülkelerdeki distribütörleri artırarak aşıyoruz. 1999`da 1998`e göre dolar bazında yaklaşık yüzde 24`lük ihracat artışı var. Bu yıl da yine yaklaşık dolar bazında yüzde 20`lik bir artış bekliyoruz. (FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.