Girişimciler ilk senede niye zorlanıyor?

14.08.2014 - 15:13 | Son Güncelleme :

Mehmet Karasu önemli değerlendirmelerde bulundu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Yatırım_2.jpg">

100’den fazla girişimciye destek olan Melek Yatırımcı Mehmet Karasu çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ilk melek yatırımcılarından kabul edilen ve 90’lı yıllardan bu yana çok sayıda projeye destek olan Mehmet Karasu, yeni kurulan şirketler ve yaşadığı sorunlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Girişimcilerin en çok banka, kredi, vergi ve bağımsız denetim gibi mali kavramlara aşina olmamasının bir dezavantaj oluşturduğunu belirten Karasu, mali tecrübesi olmayan girişimcilerin 1 yıl içerisinde ciddi sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Yeni kurulan şirketlerin yüzde 90’ının ilk yıl, yüzde 95’ının ise ilk 5 yılda iflasın eşiğine geldiğini hatırlatan Karasu şöyle konuştu:

“Ülkemizde ortalama 17 yıl eğitim veriliyor. Teorik bilginin yanında pratik bilgi yetersiz kalıyor. Özellikle gençlerimize ekonomi eğitimini yeterli oranda veremiyoruz. Mezun olduktan sonra kendi işini kurmak isteyen gençler şirket yönetimi, mali disiplin, muhasebe, banka, kredi, vergi ve bağımsız denetim gibi konulara adapte olmakta güçlük çekiyorlar. En çok mali konular problem yaşatıyor. Yüzde 80 oranında sorunların çıkış noktası burası. Örneğin bankadan kredi alacaksınız ve bankanın size teklif ettiği ilk kredi teklifini kabul ettiniz. Hem yüksek faizden kredi almış oluyorsunuz hem de bankacı sizi deneyimsiz ve güvensiz olarak algılıyor.”

Piyasa jargonunu bilmemenin de önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Mehmet Karasu şunları söyledi:

“Girişimci eğer piyasanın dilini bilmiyorsa ve ticari deneyimi yoksa yaşama şansı azalır. Yani yazılmamış birtakım kurallar var iş hayatında. Bunlardan birisi iletişim. Piyasa jargonunu bilmek önemli. Adı konulmamış bu parametreler başarınızı hissedilir şekilde etkiliyor.”

Yeni iş kurmadan önce fizibilite incelemesi ve analiz çalışmalarının yapılmasının önemine de değinen Karasu,  “Her şeyden önce analizlerinizi çok doğru yapmalısınız. İşe başladığınızda ise hayal ettiğiniz gelirin yüzde 90'ının gelmeyeceğini varsayarak hareket etmeniz gerekiyor. Siz bir gelir hayal edersiniz ama çok farklı ihtimaller gelişebilir.100 getiri beklersiniz 95 tanesi gelmez, siz kalan 5 getiri ile aynı işi yapmaya devam edecek güce sahipseniz o iş tutar. Projeniz harika olabilir ancak bunun piyasada kabul görmesi için zamana ve ayakta kalmaya ihtiyacınız var. O yüzden şirketin mali yönetimi belirleyici rol oynuyor” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.680 Değişim: 0,00% Hacim : 111.040 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 16.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,4402 Değişim: 0,09%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4890
Açılış: 32,411
34,4566 Değişim: -0,11%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5518
Açılış: 34,4942
2.479,82 Değişim: -0,14%
Düşük 2.477,01 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.