‘Uygulamaların sizi unutması mümkün değil’

13.01.2021 - 09:02 | Son Güncelleme :
‘Uygulamaların sizi unutması mümkün değil’ | Teknoloji Haberleri

Cep telefonlarına indirilen uygulamalar birçok kişisel verinize ulaşabiliyor. Bu uygulamaları silip, ‘unutulmak’ isteseniz bile hukukçulara göre bu pek mümkün değil.

Hürriyet gazetesinden Emre Eser'in haberine göre; kişisel verilerin kullanımı noktasında kullanıcılara onay dayatmasında bulunan WhatsApp, bu kararından sonra büyük tepki çekerken kullanıcılar da farklı uygulamalara yöneldi. Ancak WhatsApp da dahil çok sayıda uygulama kişisel verilerin kullanımı noktasında yüzde 100 şeffaf değil. Üstelik bu verilerin nerede, ne kadar ve ne şekilde tutulup kullanıldığı ise belli değil.

Haberin Devamı

MAİL ATMA SEÇENEĞİ

Uzmanlara göre kullanıcılar bir uygulamayı kullanmayı bıraktıktan sonra yasal olarak verilerinin silinmesini bu uygulamaların sahibi olan şirketlerden isteyebilir. Bunun en basit yolu eğer uygulamalar kendi bünyelerinde böyle bir seçenek sunmuyorsa şirkete e-mail atmak. Atılan e-mailde uygulamanın sizin hangi verilerinize ne kadar erişim sağladığını, bu verileri ne şekilde kullandığını ve ne kadar sakladığını sorabilir ve imhasını isteyebilirsiniz.

YENİ FOTOĞRAF VAR MI?

Peki sizin unutulma hakkınızı kullanmanız bu verilerin gerçekten silinmesi anlamına geliyor mu? Hepimiz gün içerisinde bankacılık, eğitim, mesajlaşma, hava durumu, harita, sağlık ve spor gibi farklı uygulamaları kullanıyoruz. Hatta bu uygulamaların bazıları birbirine entegre çalışıyor. Çoğunluğu sizin konumunuza, rehberinize, galerinize ve sesinize erişim sağlıyor. Bunları siz, telefonu kullanmasanız bile arka planda gerçekleştirmeye devam ediyor. Düzenli aralıklarla galerinizi kontrol edip yeni fotoğraf çekip çekmediğinizi bile yokluyor.

BİR BÜTÜNÜN PARÇASI

Bilişim uzmanı hukukçulara göre uygulamalar faaliyetleri esnasında en az veriyi kullanarak çalışmak zorunda ancak çoğu uygulama bu ölçüyü aşıyor. Siz unutulmak isteseniz bile sizin verileriniz yıllardır başka verilerle birleştirilip işlendiği için tam olarak unutulmanız asla mümkün değil. Oluşan büyük veri yığını artık milyonlarca kişinin verisinden daha büyük veriler üretmeye devam ediyor. Uygulamalar basit bir cevapla “Evet sizin verilerinizi sildik” dese de aslında sadece sizin hesabınızı silmiş oluyor. Verileriniz kullanılmaya devam ediliyor.

Haberin Devamı

İLK ADIM 2 MİLYONLUK CEZA

WhatsApp’a 8 şubat tarihine kadar süre tanıyan KVKK, şirketin geri adım atmaması halinde yaptırımları devreye sokacak. Edinilen bilgilere göre, Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında ilk etapta şirkete idari para cezası kesilecek. Kurul, Kanun’un 18. maddesi uyarınca şirkete iki ayrı hususta toplam 2 milyon lira para cezası kesecek. Kurul’un ikinci adım olarak ise sorumlulukları çerçevesinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yazı yazarak, uygulamanın engellenmesini talep edebileceği öğrenildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.527 Değişim: -1,58% Hacim : 43.378 Mio.TL Son veri saati : 12:35
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4688 Değişim: 0,18%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4896
Açılış: 32,411
34,5546 Değişim: 0,18%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5839
Açılış: 34,4942
2.474,55 Değişim: -0,35%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.