5G yolculuğu havalimanından başladı

30.07.2022 - 09:32 | Son Güncelleme :
5G yolculuğu havalimanından başladı | Teknoloji Haberleri

Türkiye’de 5G teknolojisi İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen törenle ilk kez test amaçlı uygulanmaya başlandı. Törene katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Avrupa’nın en yoğun havalimanı İstanbul Havalimanı artık 5G’li oluyor. 5G altyapımızı tamamlayarak tüm milletimizin hizmetine de sunacağız. 2023’te 5G ihalesini yapacağız. 5G teknolojisini yerli ve milli imkânlarla üretmek durumundayız” dedi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; Türkiye 5G yolculuğunda önemli bir adımı İstanbul Havalimanı’ndan attı. Türkiye’de 5G teknolojisi ilk olarak test amaçlı İstanbul Havalimanı’nda kullanılmaya başladı. Havalimanında Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye tarafından başlatılan 5G teknolojisinin tanıtım törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ve İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu katıldı.

Haberin Devamı

HIZ VE GÜVENLİK

Bakan Karaismailoğlu, hedeflerinin 5G’de dünya ile rekabet edecek hızı sunmak olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “5G, bağlantılı araçlar, artırılmış gerçeklik ve gelişmiş video ve oyun gibi yeni kullanım durumlarını mümkün kılarak hem profesyonel hem de kişisel yaşamlarımızı tamamen yeniden şekillendirecek. Gelecekte hedeflenen veri akışında 5G’nin dahi hız ve güvenlik hedeflerini karşılayamayacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan, elektronik haberleşme şebekelerimizde yerli ve milli donanım ve yazılımların kullanılması, sadece cari açığın azaltılması değil, aynı zamanda günümüzde ülkelerin savunma ve güvenlik politikaları açısından da önemlidir” ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ VURGUSU

Dünyada 2020-2025 arasında mobil şebekelere 1.1 trilyon dolar yatırım yapılacağı ve bunun yüzde 80’inin 5G’ye yönelik olacağını belirten Karaismailoğlu, “Dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisini yerli ve milli imkânlarla üretmek durumundayız. Türkiye’de 5G ve ötesi yeni nesil iletişim teknolojilerinin etkileyeceği dikey sektörlerde dijital dönüşümün hızlı bir şekilde sağlanmasını hedefliyoruz. 5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil ülkenin milli güvenliği açısından öncelikli konuları arasında görüyoruz. 5G’de yüksek yerlilik oranlarına erişmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve dünyaya pazarlayan bir ülke olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesini (HTK) kurduk. Donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkânlarla cevap verebilmek amacıyla ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni geliştirdik” dedi.

Haberin Devamı

HALK 2023 İTİBARIYLA 5G’Lİ OLACAK

HALKIN 5G teknolojisine kavuşmasına az kaldığının altını çizen Adil Karaismailoğlu, “5G altyapımızı tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız. 6G çalışmalarımıza da önümüzdeki dönemde hız kazandıracağız. Ülkemizi dijital yollarla öreceğiz. 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle kapsamlı bir çalışma yürütüp Türkiye’yi geleceğin teknolojisine bir an önce hazır hale getireceğiz. 2023’te yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte de bu ürünlerin geliştirilmesi ve hem iç piyasamızda hem de dış piyasalarda kullanılması için önümüzdeki süreyi en verimli biçimde kullanacağız. İstanbul Havalimanı’nda başlatacağımız 5G kıvılcımını 3 babayiğit operatörümüzün de desteği ve vizyonuyla ülkemizin dört bir yanına yayacağız. 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere, 5. nesil mobil teknolojiyi ifade eden 5G teknolojisinde önemli ve ciddi atılım yaparak yoluna devam edecektir” diye konuştu.

‘HAVALİMANINDA DENEYİMLEDİ’

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nda lansman sonrası, GSM operatörleri tarafından kurulan stantlarda 5G’nin farklı özelliklerini deneyimledi. Türk Telekom standında Türkiye’nin ilk yerli 5G VR helikopter uçuş simülatörünü inceleyen Bakan Karaismailoğlu, Atatürk Kültür Merkezi’nde bulunan Türk Telekom’un marka yüzü Kenan İmirzalıoğlu ile görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Karaismailoğlu, Turkcell standında da Turkcell Uzaktan Sürüş Merkezi ile 5G altyapısı üzerinden iletişim kuran yarı otonom araçları test etti, Turkcell Kartal Plaza’da bulunan otonom otomobili kullandı. Vodafone Türkiye standında sergilenen ve Vodafone 5G’nin yüksek hızlı ve düşük gecikmeli altyapısını kullanan iki farklı projeyi inceleyen Karaismailoğlu,yazılımsal geliştirmelerinin tamamının Türk mühendisler tarafından yapıldığı Robot Kol ile tokalaştı. Karaismaloğlu, farklı bir lokasyonda onu yönlendiren operatörüne görüntü ve veri aktarımı sağlayan Robot Köpek hakkında da bilgi aldı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4997 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9388 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,71 Değişim: 0,35%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.