Merkel ve Erdoğan'dan kritik açıklamalar

02.02.2017 - 16:44 | Son Güncelleme :
Merkel ve Erdoğan'dan kritik açıklamalar | Politika Haberleri

Almanya Başbakanı Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel’i kabul ederken, yapılan görüşme sonrasında Erdoğan’ın makamında ortak basın toplantısı düzenledi..

Erdoğan ve Merkel'in basın toplantısından satır başları şöyle;

Basın toplantısında sözü ilk alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Askeri, siyasi, ekonomik tüm ilişkilerle ulusal, bölgesel tüm terör olaylarını ele alma değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirme imkanımız oldu. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerekse NATO ile ilgili konular olsun görüşme imkanımız oldu. Ege’deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Ama bölgesel olarak ağırlıklı Suriye Irak konularını değerlendirdik. Mülteci sorunun ele alma imkanımız oldu. Uluslararası terörizmde bir dayanışmanın olması gerekmektedir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkel, "Bu benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Bu darbe teşebbüsüne neden olanların da cezalandırılması gerektiğini ama aynı zamanda suçun bireysel olarak cezalandırılması gerektiğini ifade ettim. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret ettim. Alman gazetecileri için de akreditasyonlarını almaları gerektiğini burada çalışmak için ifade ettim. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir.Mülteci konusu Almanya, Türkiye ve AB için önemli bir konu. AB’nin vaat etmiş olduğu finans desteğinin en kısa sürede akması gerektiğini ifade ettim. Tabi ki somut projelere bu finans kaynağının akması gerektiğini ifade ettik. Suriye konusunda siyasi görüşmelerin sürdürülmesini istiyoruz. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın çıkarına oldu." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SORU CEVAP KISMI

Türkiye’de yapılacak olan referandumla ilgili bir sorum olacak. Anayasa değişikliği kabul edilirse muhaefette güçlerin dağılımının zarar göreceği endişesi var. Ne düşünüyorsunuz?

MERKEL: Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımının toplumun çeşitliliğini teminat altına almak için çaba sarf edilmeli. Referandumda AGİT gözlermcilerinin olamsının iyi olacağını söyledim.Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin yeni sistemde korunması gerektiğini söyledim.

ERDOĞAN: Bir defa muhalefetin özellikle güçler ayrılığıyla ilgili tezinin şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik olan bana bu ulaşacak, ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum en ufak bir hakikat payı yok.Yasama yürütme yargı yine var.Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi söz konusu değl.Burada bütün mesele şudur: Bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş. Yasamanın çok daha seri çalışma imkanı verilmiş. Yargı varlığını koruyor işlevini sürdürecektir. Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey değildir. Kampanya süreci başlayacaktır. Zannediyorum nisan ayında sandık gelecektir.

MERKEL: Biz terörle mücadele konusunda kararlıyız. Adım atmamız için Elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bunları değerlendiriyor. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna saygı duymalıyız.Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB’de çalışan imamlar. Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması gibi bir izlenim olmamalı.

ERDOĞAN'DAN O İFADEYE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le yaptığı ortak açıklamada, "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer." dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, "DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp 'İslamist terör'ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok" diye konuştu. 

"ARALARINDA FARK VAR"

MERKEL: Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var.

Merkel, daha sonra TBMM'ye giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları ziyaret edecek.

Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelecek Angela Merkel'in gündeminde geçen yıl Türkiye’ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor. Merkel’in 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilk ziyareti, ayrı bir önem taşıyor. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.056 Değişim: 2,83% Hacim : 78.313 Mio.TL Son veri saati : 17:02
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.071
Açılış: 8.864
32,3147 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1082 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.293,00 Değişim: 0,68%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.