‘İmar faturası’ tasarısı Meclis’te

18.11.2003 - 08:18 | Son Güncelleme :

Uzanlar`ın 8.5 katrilyon lira açıkla batırdığı İmar Bankası`nın mudilerine ödemelerin yapılmasını öngören tasarı dün TBMM`ye sunuldu

Uzanlar`ın 8.5 katrilyon lira açıkla batırdığı İmar Bankası`nın mudilerine ödemelerin yapılmasını öngören tasarı dün TBMM`ye sunuldu. Tasarı İmar Bankası`nda bono işlemi yapanları da kapsıyor.

İMAR Bankası`ndan makbuz karşılığı devlet iç borçlanma senetlerinin karşılığının ödenmesini ve bu banka hakkındaki bazı işlemleri düzenleyen yasa tasarısı TBMM`ye sunuldu. Tasarıyla TMSF`ye devredilen bankalardaki hesap sahiplerine ödeme yapılması için, 8.5 katrilyon liralık devlet iç borçlanma senedi ihraç imkanı veriliyor.

Tasarı, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan bankalarda bulunan ve doğruluğu hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanan ‘‘tasarruf mevduatı’’ niteliğine sahip hesapların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ödenmesi hükmünü koruyor. Tasarı İmar Bankası mudileri için kararlaştırılan taksitli ödemeye ilişkin işlemleri de yasa hükmü haline getiriyor. Buna göre, ödemelerde esas alınacak faiz oranları, mevduat tutarlarına bağlı olarak defaten veya taksitler halinde ödeme, ödemelerle ilgili olarak mudiler ve hak sahiplerinden alınacak taahhütnamelerde yer alacak hususlar ile ödemelere ilişkin diğer hususlar Hazine Müsteşarlığı ve TMSF`nin müşterek önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

DEVLET BORÇLANMA SENEDİ ALANLAR:
Tasarı, İmar Bankası`ndan makbuz karşılığı devlet iç borçlanma senedi almış yatırımcılara belli koşullarda ödeme yapılmasını da öngörüyor. Makbuz karşılığı satıldığı hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde kanıtlanan devlet iç borç senedi karşılığı tutarlar ödenecek. Ödemeler Merkez Bankasınca 3 Temmuz 2003`te Resmi Gazete`de ilan edilen devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerleri esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden yapılacak ve mevduatların ödenmesinde izlenecek usul ve esaslara göre TMSF aracılığıyla yapılacak.

İZİN BİTTİKTEN SONRA ALANA PARA YOK:
Hazine Müsteşarlığı tarafından TMSF`ye özel tertip iç borçlanma senedi ihraç edilecek. Ancak, kolluk kuvvetleri ve savcılığın aramaları esnasında İmar Bankası`nın bilgi işlem sistemi dahilinde ele geçirilen devlet iç borç senedi alanları gösterir listelerde yer almayanlarla İmar Bankası`nın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten sonra alındığı tespit edilen karşılıksız devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin ödeme yapılmayacak.

SAHTECİLERE 4-8 YIL HAPİS CEZASI:
İmar Bankası`ndan devlet iç borçlanma senedi almamasına rağmen sahte olarak düzenlediği veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz ederek veya ettirerek kendisine ya da bir başkasına ödeme yapılmasını talep edenlere 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. İmar Bankası nezdinde bulunan tasarruf mevduatı ve devlet iç borçlanma senedi satışı altında karşılıksız olarak toplanan tutarlarla ilgili olarak hak sahiplerine yapılacak ödemelere ilişkin düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.

TMSF`YE BORÇLAR TAHSİL EDİLECEK
TMSF`ye herhangi bir nedenle borçlu olanların alacakları öncelikle bu kuruma olan borçlarına mahsup edilecek. Bu hüküm ödeme tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak yazılı bildirime istinaden diğer amme alacakları için de uygulanacak. Bakanlar Kurulu`nca mudilere ve hak sahiplerine vadeli ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde, mudiler ve hak sahipleri adına açılacak hesapların rehin, haciz, temlik ve benzeri hukuki ilişkilere konu edilseler bile vadelerinden önce hesap sahipleri veya hak iddia eden üçüncü kişilere ödenmesi talep edilemeyecek.

TBMM`ye gönderilen yasa tasarısına göre, yapılacak incelemeler sonucunda mudilere ve hak sahiplerine fazla veya haksız ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde, ödenen meblağ TMSF tarafından tahsil edilecek. TMSF tarafından mudi veya hak sahibi adına bir bankada hesap açılmış olması halinde, açılan ve bloke edilenhesap, mudi veya hak sahibinin TMSF adına doğmuş veya doğabilecek borcunun teminatı olarak vade sonuna kadar rehnedilecek.

Off-shore parası son anda gelene para yok
YASA tasarısına göre, mevduat kabul izninin kaldırıldığı tarihten geriye bir ayda, off-shore hesapları, gerçek bir nakit hareketi sağlanmaksızın TMSF güvencesi kapsamına almak amacına yönelik olarak, el konulan bankaların yurt içi kayıtlarına, muhabir banka karşılığı nakden veya el konulan banka dışındaki bir başka aracılığıyla ödenmeksizin aktarıldığı tespit edilen hesaplar ile muvazaalı olduğu tespit edilen hesaplar ödenmeyecek. (Hürriyet)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.