Merkez Bankası ne karar verir?

15.06.2017 - 09:51 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası ne karar verir? | Piyasa Haberleri

Merkez Bankası'nın haziran ayında kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor. Haziran ayı PPK toplantısının sonuçları saat 14.00'da açıklanacak.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayındaki geç likidite faizi artırımı ardından Haziran ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutması bekleniyor.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete katılan tüm kurumlar Haziran'da kısa vadeli faizlerin sabit tutulması bekliyor.

Haberin Devamı

Enflasyonun tepe noktasından sınırlı da olsa düşüşlerin başladığına dikkat çekilirken, bazı ekonomistler düşüşün belirginleşmesi ve TL'de değerlenme eğilimi görülmesi halinde TCMB'nin önümüzdeki dönemde sıkı duruşunu bir miktar gevşetebileceğini belirtiyor.

##$HABER_1439057$##

Bunun ise yine faizleri değiştirmeden, likidite kompozisyonu ile oynanarak, ortalama fonlama maliyetini aşağı çekmek suretiyle yapabileceğini belirtiyor.

TCMB Nisan'da enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla geç likidite penceresi (GLP) faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltmişti.

Abank Başekonomisti Serdar Şenol, "Enflasyonun yüksek düzeyde kalmaya devam edeceği ve yılın neredeyse sonlarına kadar çift haneli değerlerde kalacak olması nedeniyle sıkı TL likidite duruşunun yılın sonlarına kadar kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi (GLP) faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanan TCMB, GLP faiz oranını kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11.75 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Nomura Ekonomisti İnan Demir ise manşet enflasyonda halen yüksek seyir, çekirdek enflasyonda sınırlı düşüş ve kredi büyümesinden dolayı yukarı eğilimin sürdüğü mevduat faizlerinin genel herhangi bir parasal gevşeme yapılmaması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Demir, jeopolitik tansiyondaki artışın da temkinli duruş gerektirdiğini belirtti.

Diğer taraftan global ortam ve yüksek carry trade desteği ile TL'nin bu yılın en değerli seviyelerinde olduğunu ve enflasyonda zirve seviyelerin görüldüğünü söyleyen Demir, "Eğer gelecek haftaki Fed toplantısı gelişmekte olan ülkelerdeki ortamı bozucu etki yaratmazsa parasal gevşemeyi göz ardı edemeyiz" dedi ve şöyle devam etti:

"Yapılacak olası bir gevşeme ise TCMB'nin faiz koridorunu değiştirmeyip yüzde 9.25 seviyesinden sağladığı fonlama miktarında kademeli artış yaparak bankacılık sektörünün ortalama fonlama maliyetlerini düşürme yoluyla yapılacaktır."

Likidite sıkılaştırması çerçevesinde Ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artıran TCMB, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.98'e kadar yükseldi.

Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde yıl sonundan bu yana artış 367 baz puan olurken, bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor.

QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı ise "En azından Haziran enflasyon verisine kadar TCMB'nin mevcut duruşunu değiştirmesini beklemem" dedi.

Haziran ayında gıda fiyatlarında bir düzeltmenin olası olduğunu ve enflasyonun belirgin biçimde geri gelebileceğini, yıllık enflasyonda da baz etkisi katkısıyla Temmuz'da da düşüş görüleceğini söyleyen Kanlı, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda TCMB Haziran verisi olumlu gelirse, piyasadaki risk iştahında belirgin bir bozulma olmaması kaydıyla da ağırlıklı fonlama maliyetini aşağı çekmeye başlar. TCMB önce bir miktar fonlama maliyetini aşağı çekecek ve piyasadan gelen tepkiye/geri bildirime göre sonraki adımı atacaktır. Yani Temmuz ayına kadar fonlama maliyetinde belirgin bir değişiklik olmaz, sonrasında kademeli bir biçimde aşağı iner."

Haberin Devamı

TÜFE Mayıs ayında giyim grubundaki artışın etkisiyle yüzde 0.45 yükselirken, yıllık enflasyon Nisan'da gördüğü dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87'den yüzde 11.72'ye geriledi.

Ekonomistler TÜFE'nin Nisan'da tepe noktasına ulaştığına ve gelecek aylarda kademeli düşüşün süreceğine dikkat çekiyor. TCMB ise enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğinin altını çiziyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3124 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0744 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.309,49 Değişim: 1,40%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.