Altın mı, Dolar/TL mi?

21.11.2014 - 12:07 | Son Güncelleme :

Altın fiyatlarında yönün ne?

ALTIN

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıkla...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik_11.png">


Küresel piyasalarda yaşanılan yukarı yönlü Amerikan Doları rallisinin ardından, yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan biri, altın fiyatlarında yönün ne olduğudur. Bir dönemin güvenli limanı olarak bilinen altının, yaşanan etkiler ile birlikte 1180 doların altına inmesi, güvenli liman tahtından da indiğinin sinyallerini vermektedir. Yaşanan düşük petrol fiyatları ve Amerika Merkez Bankası Fed’den er ya da geç gelecek faiz artırım kararının kaçınılmaz olarak güvenli metalleri etkileyeceği söylenebilir. Ayrıca Japonya Merkez Bankası cephesinden gelen yeni bir parasal gevşeme kararı, Amerikan Doları ve sermaye piyasalarında yukarı yönlü hareketlenmenin sebebi oldu. Başkan Abe’nin erken seçim kararı alması da önümüzdeki dönem için Japonya ekonomisinde yaşanılabilecek olan kararsızlığın en net göstergesi konumundadır.  Küresel piyasalarda yaşanılan huzursuzluğun yatırımcıları, Amerikan hazine tahvilleri ve Amerikan Doları’na yönlendirdiği düşünülecek olursa, güvenli liman altının gerekli desteği alamamasını şaşkınlıkla karşılamamak gerekmektedir.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Amerikan Doları’ndaki yukarı yönlü ralli hız kesmeden devam etmektedir. Dolar endeksinde ulaşılan 88 direncini kıramamasına karşın aşağı yönlü sert toparlanmalarda görülmemektedir. Sonuçta varlık alım sürecinde sona gelinmesi ve faiz artışı süresinin yaklaşması ile birlikte yaşadığımız değer kazanımının, halen faiz artışı gelmediği düşüncesi ile devam etmesi beklenebilir. Bu noktada 88 direncine ulaşan piyasaların bu bölgede ne kadar daha kalacağı gözlemlenmelidir. Dolar endeksindeki yukarı yönlü dirençlerin yenilenmesi Amerikan Doları’ndaki pozitif seyri de tetikleyecektir. Fed’den beklenen önümüzdeki senenin 3. Çeyreği ile birlikte faiz artışının gelebileceği yönündeyken, son gelen açıklamalar ve ekonomik verilere bakıldığında bu tarihin 2. Çeyrek olarak yenilendiği algısının da var olduğu unutulmamalıdır. Son yapılan FOMC toplantısı ile birlikte istihdam piyasasındaki toparlanma gözlemleniyor olsa da, enflasyon rakamlarındaki %2 hedefinin altındaki seyir Fed üyelerini tedirgin etmektedir.

Altın fiyatlarındaki seyri düşünürken Kasım ayı sonunda İsviçre halkının gideceği referandumu da unutmamalıyız. İsviçreliler, merkez bankasının altın rezervlerini %20 daha artırıp artırmayacağına karar verecekler. Yapılacak olan bu referandumda asıl amaç ise, son yıllarda kantonlara gelir kazandıran altın satışlarının altın rezervlerinin azalmasıyla birlikte durdurulmasıdır. Uzmanlar, ülkenin alması gereken 1500 ton altının Çin’i bile gölgede bırakacak bir performans olacağını vurgulamaktadırlar. Bankanın pozitif sonuç ile birlikte elinde bulunan ülke tahvillerinden vazgeçeceği düşünülecek olursa, altın fiyatlarında yukarı yönlü seyri getirmesi beklenebilir.

İçinde bulunduğu düşüş trendi ve 1180 dolar seviye etrafındaki salınım, 1100 ve 1000 dolar seviyelerinin piyasa tarafından aşina olunduğu bir gerçektir. Bir çok yatırımcı yukarı yönlü hareketlenmenin zamanı gelmiş olarak düşünse de, Amerika ekonomisindeki pozitif seyir ile birlikte İsviçre’den açıklanan son anket sonuçlarının altın alımına destek olmayacak yönde artması olumsuz etkilemektedir. Altın fiyatlarının bulunduğu seviyeler düşünülecek olursa, hareketlenmenin beraberinde yeni bir trendi de getirmesi beklenebilir. Tabi başta İsviçre referandumu olmak üzere fiyatlarda yön belirleyici dönemler bizi beklemektedir. 1100 dolar seviyesinin önemli bir destek olduğu göz önünde bulundurulursa, bu seviyelerden yukarı yönlü toparlanmaların gelebileceği beklenebilir.

Teknik açıdan baktığımızda altın fiyatları için aşağı yönlü beklentilerin artabileceği yönünde olsa da, üretim maliyeti seviyesinin yatırımcılarda alış baskısını arttıracağı unutulmamalıdır. Ortalama olarak 950-970 dolar seviyesinin üretim maliyeti olarak karşımıza çıktığı unutulmamalıdır. Diğer taraftan küresel ekonomilerdeki gerginliğin artması yatırımcıları düşük fiyatlardan altın yatırımlarına yönlendirebilir. Bu durumda yukarı 1305 seviyelerine doğru yükselişleri getirebilir. İçinde bulunduğu düşüş trendini ve üçgen formasyonlarını düşünecek olursak, altın fiyatları için 1305 seviyelerinin de çok uzak olmadığı düşünülmelidir. Özellikle Amerika ekonomisinde %2 enflasyonun altında kalınmaya devam etmesi ve  ay sonunda İsviçre referandumunda altın alımına destek çıkmasının da değer kazanımlarını destekleyeceği unutulmamalıdır.

USDTRY

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıkla...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik_12.png">

2,1430 seviyelerinden 2014 yılına başlangıç yapan USDTRY paritesi, Türkiye’de tarafında gerçekleştirilen seçimlerin olumsuz etkisi ile seçimler öncesinde 2,3885 seviyelerini test etti. Sonrasında TCMB kurlara müdahale amaçlı faizleri yükselterek geri çekilmelerin gelmesini sağladı. Seçimlerde iktidar partisinin çoğunluğun oyunu alması ise Türkiye tarafında siyasi istikrarı işaret ettiğinden geri çekilmelerin hızlanmasını sağladı. Sonraki dönemde her ne kadar hükümet tarafından TCMB’ye faizlerin indirilmesi yönünde telkinlerde bulunulmuş olsa da TCMB kısmi indirimlerle dengeyi sağladı. Sıkı para politikasına devam eden TCMB bunun sonuçlarını almaya devam ettiklerini belirtmekte.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
 
Gıda fiyatlarının yüksek seyri enflasyonda istenilen seviyeye ulaşmada sorun teşkil etse de, üretimin arttığı Türkiye’de düşük petrol fiyatları ekonomiyi desteklemekte. Dün( 20/11/2014) açıklanan PPK kararlarında faizlerin sabit bırakılması yılın son aylarına geldiğimiz bu dönemde TCMB’nin yılı düşük kur seviyelerinde tamamlamak isteği olarak yorumlayabiliriz. ABD tarafına baktığımızda ise parasal genişlemenin geçtiğimiz ay sonlandırılmasının ardından faiz artırımına 2015 yılı içerisinde başlanacağı belirtilmekte. Her ne kadar FED üyelerinden kafa karıştıran açıklamalar gelmiş olsa da çoğunluk kararı etkili olacaktır. Dolar’ın güçlü seyrine devam edeceği bu dönemde etkisini en fazla gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı gerçekleştirecektir. Dolayısı ile kısa vadede geri çekilmelerin yaşanabileceğini düşündüğümüz USDTRY paritesinde 2,1900 seviyeleri görülebilir. Fakat bu hareketler kısıtlı kalacağından ABD’nin etkisini hissettirmesi ile birlikte alımlar hızlanacağından yılı 2,2500 – 2,3000 arasında tamamlaması kuvvetli ihtimal. 2015 yılı için ise önemli bir seviye olan 2,3000 seviyesinin kırılacağını ve 2,4500 seviyelerine doğru hamlelerin gelebileceğini düşünmekteyiz.

PETROL

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıkla...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/grafik_13.png">

2015 yılı içerisinde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde yaşanan yavaşlama petrol ihtiyacının azalmasına neden olmuştu. Talebin düşmesi ile birlikte üretim miktarının rekor seviyelere ulaşması petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. 98,75 seviyelerinden yeni yıla başlayan petrol fiyatları Irak bölgesinde yaşanan IŞİD örgütünün gerçekleştirdiği eylemlerle 107,50 seviyelerine kadar tırmanmış olsa da ABD’nin müdahalesi ile petrol fiyatları gerilemeye başladı. Gerilemeye başlayan petrol fiyatlarını özellikle gelişmekte olan Asya ekonomilerine fayda sağlamaya başladı. En fazla petrol ihracatı gerçekleştiren Suudiler düşük petrol fiyatlarına karşı herhangi bir hamle yapmayacağını belirtmesi ise düşüş hareketini destekledi. 27 Kasım tarihinde önde gelen petrol üreticilerinin üyesi olduğu OPEC, fiyatların yükselmesi üzerine toplantı gerçekleştirecek.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gerçekleştirilecek toplantıda Venezuela ve İran üretim miktarının düşürülerek fiyatların yükseltilmesini gerektiğini savunacak fakat çoğunluğun alacağı karar etkili olacaktır. Kısa vadede toplantı gerçekleştirilene kadar gerilemenin 75,00 seviyesinin altında kalınması ile 70,00 seviyelerine kadar devam edebileceğini düşünmekteyiz.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in önceki günlerde yayınladığı raporda da gördüğümüz üzere, düşük petrol fiyatları Endonezya, Hindistan gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerine fayda sağlamakta. En büyük petrol ithalatçı konumunda bulunan ABD’nin 2015 yılı içerisinde ekonomide atacağı adımlar petrol fiyatları üzerinde de etkili olacaktır. Büyümenin hızlanacağını düşündüğümüz bu ekonomilerde talebin artması ile fiyatlarda toparlanma hareketleri gelecektir. Petrol üreticilerinin de düşük petrol fiyatlarında rahatsız olması belli bir süre sonra ciddi sorun teşkil edeceğinden fiyatlarda artışın gelmesi için adımlar atılacaktır.2014 yılı içerisinde yaşanan sert düşüşün sonrasında yaşanılacak etkilerle toparlanmaların geleceği petrol fiyatlarında 2015 yılı tahminimiz 91 USD , 2016 yılı için 98,50 USD olacağı yönündedir.

A1 Capital


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.