"Konut faizleri makul seviyeye inmeli"

17.04.2018 - 14:26 | Son Güncelleme :
"Konut faizleri makul seviyeye inmeli" | Konut Haberleri

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, zaman zaman dalgalanmalar yaşayan gayrimenkul sektörünün 2018'de büyümesine katkı sağlayacak unsurların başında konut kredi faiz oranlarının makul seviyelere indirilmesinin geldiğini; ayrıca sektörü hareketlendirmek için bir dizi teşvik talepleri olduğunu söyledi.

 

GYODER tarafından düzenlenen 16. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Yetgin, "Gayrimenkul sektöründe zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın güçlü bir talep var. Bazen arz taleple buluşamıyor, konut kredi faiz oranları da sektörü etkiliyor... Sektörün kendi iç dinamiği ve potansiyeline ek olarak teşviklerin devamı 2018'de gayrimenkul sektörünün büyümesine katkı sağlayacak etkenlerin başında geliyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Kamunun yeni yönetmelikle sektöre yönelik iyileştirmeleri ve destekleri için sektör olarak müteşekkiriz. Fakat sektörün önemine binaen (2017'de sona eren) teşviklerin bir kısmının tekrarlanmasını talep etmekteyiz. KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi beklentimiz var."

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Konut sektörünü canlandırmak için 150 metrekareden büyük konutlarda KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiş, tapu harcı da binde 20'den binde 15'e düşürülmüştü. Ancak bu teşvikler 30 Eylül 2017'de sona ermişti.

Sektörü hareketlendirecek çözüm yollarından birinin konut faiz oranlarının makul bir seviyeye getirilmesi olduğunu ifade eden Yetgin, "Gayrimenkul sektörü olarak yükselen konut kredi faizlerinden hem üretici hem tüketici olarak etkileniyoruz. Faizlerin yüksek seviyede olması konut sektöründe dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz bedellerinin hem üreticinin hem tüketicinin maddi sınırlarını zorlamayacak sınırlara çekilmesi hem sektöre hem ülkeye kazandıracaktır" diye konuştu.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, konut kredi faizleri yüzde 1.23 ile son 8.5 yılın zirvesinde seyrediyor.

Yetgin, konut kredi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi yönünde de bir talepleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Satışları artırmak için bir diğer beklentilerinin de gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesinde uygulanan yatırım alt sınırının aşağı çekilmesi olduğunu ifade eden Yetgin, "Vatandaşlıkla ilgili 1 milyon dolarlık rakamın 300,000 dolara indirilmesi taleplerimiz var. İlgili makamlara ilettik, olumlu baktılar. Bir an evvel hayata geçmesini bekliyoruz" dedi.

SEKTÖRDE SAĞLIKLI BÜYÜME İÇİN FİNANSMAN ÇEŞİTLİLİĞİ GEREK

Sektörde finansman ihtiyacına yönelik alternatif araçlara yönelinmesi ve gayrimenkule dayalı finansal ürünlerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Yetgin, gerekli mevzuat alt yapısının hazır olmasına rağmen sektörden bu ürünlere fazla talep gelmediğine dikkat çekti.

Yetgin, "Gayrimenkul sektöründe sağlıklı büyümek için ürün ve finansman çeşitliliği gerek. Sermaye piyasalarında sektör için yeni bir finansla kaynak olarak gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları, altyapı GYO'ları daha etkin şekilde değerlendirilmeli, sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye'ye gelmesinin yolunu açmalıyız" dedi ve ekledi:

"Yalnızca konut üretip satmakla gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Gayrimenkul finansmanını çeşitlendirmeyi bir an evvel hayata geçirmeliyiz. Mevzuat olarak altyapı büyük ölçüde hazır. Cesaretle uygulamaları yapmamız gerekiyor."

Yetgin, İstanbul Finans Merkezi ile ilgili teşvik paketinin de bir an önce yasalaşması ve dünyaya tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Konut sektörün mevcut durumu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise Yetgin, orta ve orta-alt gelir grubuna ait konut ihtiyacının yoğun şekilde sürdüğünü; ancak orta-üst segmentte talebin biraz yavaşladığını söyledi.

GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici de yaptığı değerlendirmede, "Arz patlaması var. Ödeme odaklı kampanyalar her yerde. Satışlarda da zorluk çekmiyor değiliz" dedi ve ekledi:

"Gayrimenkul sektörü 2016'da hızlı tüketim ürünleri, bankacılık ve cep telefonu operatörlerinden çok daha fazla reklam vererek harcama şampiyonu oldu. Durum 2017'de de aynı şekilde devam etti. Akla gelen soru şu: İşler çok iyi gittiği için mi reklam veriyoruz? Yoksa birşeyler yolunda gitmediği için mi reklama başvuruyoruz?"


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3666 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9633 Değişim: -0,29%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,23 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.