"Gayrimenkul sertifikaları devrim niteliğindedir"

19.10.2017 - 15:20 | Son Güncelleme :
"Gayrimenkul sertifikaları devrim niteliğindedir" | Konut Haberleri

Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Zirvesi gong töreninde konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Gayrimenkul sertifikaları hem kentsel dönüşüm hem de çok geniş bir kitlenin sermaye piyasalarına kazandırılması anlamında devrim niteliğinde bir üründür.” dedi.

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre Borsa İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılacak "Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Zirvesi" için gong töreni gerçekleştirildi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, törendeki konuşmasında  kentsel dönüşüm alanlarının şehirlerde yaşayan insanların yaşam kalitesini yükselttiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Dönüşümün bir ayağının finansal piyasalarda olduğunu hatırlatan Karadağ, "Borsa İstanbul olarak şehirlerimizin yeniden inşasına katkı sağlamak ve finansal piyasalara erişimi tabana yaymak için çalışmanızı devam ettiriyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde geçtiğimiz nisan ayından itibaren gayrimenkul sertifikaları borsada işlem görmeye başladı. Gayrimenkul sertifikalarının, gayrimenkul sektörü üzerindeki faiz yükünü hafifletmesinin doğal bir sonucu olarak yatırımcıya fiyat ve maliyet avantajı sağladığını düşünüyoruz.

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Bu yenilikçi ürün sayesinde borsanın şeffaf ortamında gayrimenkuller değerini elde edebilecek, bunun yanında yeterli sertifika toplayabilen yatırımcıların da konut sahibi olmasının yolu açılacak. Gayrimenkul sertifikaları hem kentsel dönüşüm hem de çok geniş bir kitlenin sermaye piyasalarına kazandırılması anlamında devri niteliğinde bir ürün." diye konuştu.

Gayrimenkul sektörünün hukukun ve bürokrasinin en yoğun yaşandığı sektör olduğunu söyleyen Karadağ, çözülemeyen sorunlarla karşılaşıldığını belirtti. Borsa ve ticaret sisteminin önemine dikkat çeken Karadağ bu sistemin kullanılmadığında basit bir konut teslimi konusunda bile davalarla uğraşıldığını söyledi. 

Haberin Devamı

Karadağ, şunları kaydetti:

"Biz Borsa İstanbul’da en az ticaret yaptığımız günde aşağı yukarı 1,2-1,3 milyar adet ürünün sahipliğini tüm hukuksal sonuçlarıyla, sıfır problemle değiştiriyoruz. Ticaretin en sofistike alanının borsalar olduğunu tüm ticari paydaşlarımıza anlatabilmemiz gerekiyor. Gayrimenkul sertifikalarını, gayrimenkul gibi kentsel dönüşüm ihtiyacının da çok yoğun olduğu bir dönemde, en katı, en bürokratik ve en problemli alanlardan, malın sorunsuz şekilde el değiştirdiği alanlara taşınmasının bir fırsatı olarak görmek lazım. Bunu anlatabildiğimizde İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin kentsel dönüşüm ihtiyacını, borsa aracılığıyla karşılayabilmiş olacağız." 

"HEM KENTSEL DÖNÜŞÜME HEM DE SERMAYE PİYASALARINA HIZ KAZANDIRACAĞIZ"

Himmet Karadağ kentsel dönüşümde belediye ve müteahhit firmaların sorunları çözmek için altyapı hazırladıklarını belirterek Esenler Belediyesi'nin öncülüğünde düzenlenecek etkinlikle hem kentsel dönüşüme hem de sermaye piyasalarına hız kazandıracaklarını açıkladı.

"Gayrimenkul yatırımcısı gibi geniş halk kitlesini sermaye piyasası ve borsamız ile de buluşturmuş olacağız" diyen Karadağ, bu kapsamda eğitim kurumlarına da ciddi görevler düştüğünü ve Borsa İstanbul olarak üniversitelerle özel projelerde birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Gayrimenkul sertifikaları ve kentsel dönüşümün finansal okuryazarlık anlamında da bize güzel alanlar açacağını düşünüyoruz." dedi.

Karadağ, şunları kaydetti:

"İnsanlar hala satılan projelerle oturdukları yerden telefonla veya emir iletim yöntemleriyle ev sahibi olabileceklerini anlayamıyorlar. Gayrimenkul yatırımcısında borsa algısı yok. Onların algılarında gayrimenkul sertifikaları konut edinme aracına dönüşemedi. Belki belediyelerimizi sistem içine biraz daha çekersek, o algıyı da kırmış olacağız. Bu ticaret metodunu, borsaya çektiğinizde sisteminde tamamını uluslararası sisteme açmış oluyorsunuz. Artık sizin ürününüz Londra'dan da Tokyo'dan da New York'tan da alınabilir veya satılabilir hale geliyor. Bu bugünümüz iletişiminin, internetin ulaştığı seviyeye de uygun.

Haberin Devamı

Örneğin Dubai'de oturuyorsunuz, beğendiğiniz konut projesinde istediğiniz kadar daire alabileceksiniz. Ben önümüzdeki dönemde bu anlamda hayal ettiğimizin de ötesinde dönüşümü yapabileceğimize inanıyorum. Hem özel sektörün hem de kamunun yapacağı yatırımlar da finans sağlamak için yeni ürünlerin geliştirilmesi, sağlıklı düzenlemeler kadar paydaşlar arası sağlıklı iletişimle de mümkün olacaktır.  Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Zirvesi ve benzeri organizasyonların bu bilincin artması açısından önem taşıdığını belirtmek istiyorum."

"SORUNLARA BAKIŞ AÇIMIZI DA ORTAYA KOYACAĞIZ"

Dünyada kentlerin yaşadığı temel sorunların benzer olduğunu ifade eden Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul'da yaşanan sorunun Paris'te yaşandığını söyledi.

Göksu, “Avrupalılar, Suriyelilere bir göç sorunu olarak bakarken, biz Suriyelilere bir sorumluluk alanı olarak bakıyoruz. Zirvede aslında sorunlara bakışımızı ortaya koyarak ‘bir değer kümesi ortaya çıkarabilir miyiz, bir vizyon ortaya koyabilir miyiz’ gayretinde olacağız.” dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3289 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0919 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,93 Değişim: 1,33%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.