KAP ***TEZOL*** EUROPAP TEZOL KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Sürdürülebilirlik Uyum Raporu)

09.05.2024 - 20:50
KAP ***TEZOL*** EUROPAP TEZOL KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Sürdürülebilirlik Uyum Raporu)

***TEZOL*** EUROPAP TEZOL KAĞIT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Sürdürülebilirlik Uyum Raporu)

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
İlgili Şirketler
[]
İlgili Fonlar
[]
Uyum Durumu
Açıklama
Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet
Kısmen
Hayır
İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
A. GENEL İLKELER
A1. Strateji, Politika ve Hedefler
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X
Ortaklık yönetim kurulu tarafından yetkilendirilen Sürdürülebilirlik Komitesi, öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇYS) konuları, riskleri ve fırsatları belirlemek için çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda öenmlilik matrisi belirlenen paydaş grupları çalışılmıştır. Öncelikli seçilen 6 konu Döngüsel Ekonomi, SÜrdürülebilir Ekonomik Performans, İklim Krizi ile Mücadele, Atık Yönetimi, İnsan Haklarına Saygılı İş ve Veri Gizililiğidir. Genel stratejiye etki edebilecek fırsatlar ve risk oluşturabilecek unsurların takibi, stratejik kararlara etkisi ve aksiyon planlarının uygulaması ve icrası önümüzdeki yıllarda devam edecektir.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/yonetim-kurulukomiteleri/ https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1090983
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Kalite, Çevre ve İş Güvenliği Politikası Sosyal Uygunluk Politikası ve Enerji Politikası oluşturulmuş ve kamuya duyurulmuştur.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Uzun vadeli hedeflerimiz aşağıdaki gibidir. *Atıktan Değere: Atıklarımız azaltmak, atık geri kazanımları artırmak *Sürdürülebilir Kaynaklar ve Ürünler: Su ayak izimizi azaltmak, pazarda sürdürülebilir ürün payımızı artırmak, sürdürülebilir hammadde kullanımını artırmak, sürdürülebilir ambalaj kullanımızı artırmak *Karbondan Değere : Karbon ayak izimizi düşürmek, enerji tüketimini ve enerji yoğunluğunu azaltmak
A2. Uygulama/İzleme
A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik çalışma grupları Ekim 2022’de oluşturulmuş ve çalışmalara başlamıştır. Yönetim Kurulu bu çalışmalara liderlik edecek Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanını ve çalışma gruplarının bağlı olacağı Sürdürülebilirlik Komitesinin görev ve sorumluluklarını Aralık 2022’de onaylamıştır. Web sitemizde yer almaktadır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/yonetim-kurulukomiteleri/ https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1090983
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X
Bir sonraki yıl raporlanacaktır.
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
İşbu raporda A1.2’de kısmen bahsedilmiştir.
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X
Yıllar itibariyle çevre ve sosyal konularda resmi makamların istediği veriler takip edilmektedir.
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
İşbu raporda ilerleyen kısımlarda kısmen bahsedilmiştir.
A3. Raporlama
A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X
Şirketimizin rakamsal hedefler içermeyen sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin bilgilere faaliyet raporumuz içinde yer verilmiştir.
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X
Ürettiğimiz hijyenik ürünlerle Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları (SKA) 3-Sağlık ve Kaliteli Yaşam; yürürlükteki ÇSY ile ilgili politikalarımız ve faaliyetlerimizle SKA 8-İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, geri dönüşümlük kağıttan üretim yapma, atık yönetimi faaliyetlerimiz ile SKA 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim,; Karbon ayak izini ve su ayak izinin düşürme hedefimiz ile SKA 13-İklim Eylemi amaçlarının gerçekleştirilmesine destek olmaktayız.
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X
A4. Doğrulama
A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
ÇSY performansına yönelik bilgiler her yıl ISO 14001 Çevre ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kapsamında üçüncü taraf bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir. Yenilenen sertifikalar web sitesinde yer almaktadır. Bununla birlikte, ulusal düzeyde Çevre Mevzuatı’na uyumun uygunluk değerlendirmesi de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tarafsız değerlendirmelerle gerçekleştirilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Kapsam 1 emisyon verisi bu rapor ile paylaşılmıştır. 2023 yılı için yapılan sosyal ve çevresel performansın değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda yapılan BSCI uygunluk denetimi üçüncü taraf bağımsız denetçiler tarafından gerçekleştirilmiştir. 2023 yılı için gerçekleştirilen denetim sonrası notu "A Üstün Performans" olarak değerlendirilmiştir.
B. ÇEVRESEL İLKELER
B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X
Ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standart olan ISO 14001 sertifikası 2018 yılından beri Şirket’te mevcuttur.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X
İşletme faaliyetlerinden kaynaklı sera gazı emisyonlarının takibine yönelik yükümlülükler ilgili Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Tebliği kapsamında yerine getirilmektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Çevre Mevzuatı kapsamındaki bildirimler (kütle dengeatık beyanları- arıtma tesisi iç izleme analizleri) periyodik olarak bildirilmektedir. Bu raporda, üretilen ton ürün başına t CO2e bazında kapsam 1 emisyonu, üretilen ton başına su tüketimi ve enerji projeleri ile yaratılan tasarruflar ve enerji hedefleri paylaşılmıştır. Raporlama tarihi 01.01.2023- 31.12.2023’dir. t CO2e bazında kapsam 1 emisyon miktarı: 0,47 tCO2e / ürün ton
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Bu tür hedeflerin performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilmesi önümüzdeki yıllarda değerlendirilecektir.
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Raporu kapsamında sunulan veriler için hedefler çalışılmaktadır. Üretilen ton başına enerji tüketimi, su tüketimi ve doğrudan emisyon miktarı için hedefler belirlenmiştir. Bu hedefler Sürdürülebilirlik Komitesi üyeleri tarafından belirlenmiştir. Sürdürülebilirlik Komitesinin Çalışma Usul ve Esasları web sitemizde mevcuttur. 2021 yılı içinde beş yıl geçerli temel düzey sıfır atık belgesi alınmıştır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/wp-content/uploads/2022/12/TEZOL-Surdurulebilirlik-Komitesi-CALISMA-ESASLARI.pdf
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Europap Tezol, sürdürülebilir ürünler üretmek ve tüketicilerin de bu yöndeki tüketimini artırabilmek yaklaşımı çerçevesinde hem geri dönüşümlük kağıttan, hem de %100 selülozdan FSC® (Forest Stewardship Council- Orman Yönetim Konseyi) sertifikası ile temizlik kağıdı üretimi yapmakta olup, Sorumlu Orman Ürünleri kullanımını tercih ederek, yarattığı faydanın artmasını hedeflemiştir. Her ne kadar günümüzde artık selülozlar çoğunlukla “özel plantasyonlar (FSC) kapsamındaki orman ürünlerinden elde edilse de selüloz üretiminde önemli oranda enerji, kimyasal, su tüketimi söz konusudur. Bu kaynaklar, geri dönüşümlük kâğıttan kağıt üretiminde de kullanılıyor olmakla birlikte, çöpe gidecek bir malzemeyi geri dönüştürerek yeniden kullanılabilir bir ürüne çevirmek geri dönüşümlük kağıtların tekrar ekonomiye geri kazanılmasına katkıda bulunmakta, önemli oranda ekonomik katma değer yaratmakta ve çevresel anlamda sürdürülebilir üretim yaparak yeni hammadde kullanımını azaltmaktadır.. Sürdürülebilirlik Komitesi üyeleri tarafından belirlenen ve Yönetim Kurulu onayına sunulan hedefleri belirleyen Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Çalışma Usul ve Esasları web sitemizde mevcuttur. İlgili sertifikalarımız web sitesinde güncel olarak listelenmektedir. IFS HPC sertifikası ile HACCP (tehlike analizleri ve kritik kontrol noktaları) tabanlı risk analizi ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) nın üretim tesislerimizde uygulanmakta olduğu garanti eden belgemiz web sitemizde mevcuttur. Bu belgelerin devamlılığı hedeflerimizin arasındadır. Ayrıca tedarikçi değerlendirme prosedürüne göre tedarikçi seçimi yapılmaktadır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/wp-content/uploads/2022/12/TEZOL-Surdurulebilirlik-Komitesi-CALISMA-ESASLARI.pdfhttps:// www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X
Çalışanlarımız uzmanlık alanlarına göre Torbalı ve Mersin Fabrikalarımızın bulunduğu bölgedeki çalıştaylara düzenli olarak katılım göstermektedir. Katıldığımız çalıştaylardan bazıları: Torbalı Ticaret Odası tarafından düzenlenen Su Paneli 2023, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Çalıştayı 16 Aralık 2023 Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı’na sektörü ilgilendiren taslak yönetmelikler hakkında görüşler düzenli olarak ilgili resmi kurumlarla paylaşılması için gönderilmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen sektörümüzü ilgilendiren konularla ilgili görüşler gerektiğinde yorumlar iletilmektedir.
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X
Enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi ışığında çevresel etkileri ile ilgili kamuya açıklanacak bilgilerin bu yıl itibariyle sunulmaya başlanması değerlendirilmektedir Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonları ise hesaplanmakta ve azaltımına yönelik stratejilerin geliştirilmesi planlanmaktadır.
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Tebliği kapsamında kapsam 1 emisyonu hesaplanmakta ve doğrulanması sağlanmaktadır.
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik Komitesi 2022 yılında oluşturulmuştur. ÇSY göstergeleri ve hedefleri için çalışmalar devam etmektedir. Çalışma Esasları ile ilgili olan bilgi web sitemizde paylaşılmıştır. Geçmiş dönem verileri mevcuttur ve ilgili resim kurumlara raporlama yapılmaktadır. Enerji, su, atıksu ve atık yönetimi verileri karşılaştırmalı olarak sunulması önümüzdeki yıllar için planlanmaktadır. Enerji tasarrufu projelerimizle ton ürün başına elektrik tüketiminde %2,9 azaltım sağlanmıştır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/wpcontent/ uploads/2022/12/TEZOLSurdurulebilirlik- Komitesi-CALISMAESASLARI. Pdf
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik Komitesi bu yıl oluşturulmuştur. ÇSY göstergeleri ve hedefler için çalışmalar devam etmektedir. Su ayak izi için %10 azaltım hedefi, emisyonların kapsam 2 ve 3 dahil hesaplanıp azaltım hedefleri, atık ile ilgili projeler ve enerji tasarrufu projeleri üzerinde çalışmalara devam edilmektedir.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/wpcontent/ uploads/2022/12/TEZOLSurdurulebilirlik- Komitesi-CALISMAESASLARI. Pdf
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X
Düşük karbon ekonomisine geçiş yol haritası ve eylem planları önümüzdeki yıllar için planlanan ISO 14064 belgesi alımından sonra çalışılacaktır.
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Kalite, Çevre, İSG ve Ürün Güvenliği Politikamızda • Kalite, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ürün Gereklilikleri, Ürün Güvenliği, GMP ve Gıda Temas Uygunluk Prosedürleriile ilgili mevzuatlara ve yönetim sistemi şartlarına uygun ortamlarda üretilen, kaliteli, çevre dostu ürünleri sürekli iyileştirme bakış açısı ile müşterilerimize sunmak, • Çevresel Sürdürülebilirlik anlamında geri dönüşümlük kâğıttan temizlik kağıdı üretebilme yetkinliğimizi ve kapasitemizi daha da artırarak pazara sunduğumuz çevreci ürün sayısını-miktarını arttırmak, • Tedarikçi ve müşterilerimizle ortak beklentiler temelinde iş birlikleri oluşturmak. • Sektörel Teknolojik yenilikleri sürekli takip ederek, bunların rekabete, kaliteye, verimliliğe, çevreye ve İSG'ye olan etkilerini her aşamada olumlu kılmak, İlkeleri yer almaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda sahip olduğumuz ISO 14001, IFC HPC Ürün Güvenliği Sertifikası, FSC CoC sertifikamız vardır, ayrıca KKDİK, ADR gibi yasal gereklere tüm tedarik zinciriyle tam uyumu sürdürülebilir ürünlerin sürekliliğine katkı sağlamaktadır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik/
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X
Önümüzdeki yıllar için planlanan ISO 14064 ve iklim eylem planı çalışmaları esnasında dikkate alınacaktır.
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri uygulamaları kapsamında hesaplanan tasarruflar bu raporda açıklanmıştır. Proses iyileştirmeleri odağında, düşük maliyetle planlanan bu iyileştirmelerin tamamı Şirket’in kendi kaynakları ile finanse edilmekte olup, 2023 yılında yapılan enerji tasarrufu çalışmaları sayesinde, 2022 yılı elektrik enerji tüketimlerine oranla 2,9 % enerji tasarrufu elde edilmiştir. İzmir Torbalı İşletmesi’nde ikinci arıtma tesisinde atık suyun geri kazanımı ve üretimde kullanılabilirliğini artırmak yönünde planlanan arıtma tesisi kapasite artışı tamamlanmıştır.
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X
Söz konusu veriler takip edilmektedir ancak kamuya açıklanmamıştır.
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X
Elektrik, buhar ve ısının belli bir miktarı kojenerasyon tesisinde üretilmektedir. Tüketilen elektrik enerjisinin % 10’u kojenerasyon tesisinde üretilmektedir. Ayrıca ısı enerjisi de kullanılmaktadır. Veriler ilgili bakanlık portalına düzenli olarak aktarılmaktadır.
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
Yenilenebilir enerji kullanımı ile ilgili fizibilite çalışmaları devam etmektedir.
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X
2023 yılında yapılan enerji tasarrufu çalışmaları sayesinde, %2,9 oranında elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmış olup ton başına doğrudan emisyon miktarımız açıklanmıştır.
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X
Önümüzdeki yıllar için değerlendirilecektir.
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X
İlgili Bakanlık Sistemleri hariç başka platform kullanılmamaktadır. Önümüzdeki yıllar için değerlendirilecektir.
C. SOSYAL İLKELER
C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları
C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X
İnsan ve çalışan hakları konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi global insiyatiflerin ve yasal mevzuatın gerekliliklerini esas alarak hazırlanmış Sosyal Uygunluk Politikamız mevcuttur ve web sitesi aracılığıyla kamuya açıklanmıştır. BM İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'yle ve ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ‘nun tüm ülkeler için geçerli olan Temel Sözleşmeleri doğrultuda hazırlanmış BSCI (Business Social Compliance Initiative- İş Sosyal Uygunluk Girişimi) Davranış Kuralları çalışanlarla paylaşılmaktadır. 2023 yılı için yapılan sosyal ve çevresel performansının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda yapılan BSCI uygunluk denetimi değerlendirme notu "A Üstün Performans" olarak değerlendirilmiştir.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Web sitemizde yer alan Sosyal Uygunluk Politikamızda bu konulara yer verilmiştir. Ayrıca web sitesinde yer almayan ama uygulanan Sosyal Davranış Kuralları Prosedürü, ? Çoçuk İşçiliğini Önleme Prosedürü, ? Sosyal Uygunluk Satınalma ve Tedarikçi Değerlendirme Prosedürü tedarik ve değer zincirini de kapsayarak adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konularını içermektedir.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X
Sosyal Uygunluk Politikamızda mevcuttur.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X
Sosyal Uygunluk Politikamızda mevcuttur.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Sosyal Uygunluk Politikamızda mevcuttur.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X
Şirket içi ve şirket dışı Europap Tezol ile ilgili oluşabilecek tüm yasal, çevresel, kalite ve etik konularını ile ilgili öneri ve şikayetlerin alınması, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasını kapsayan Öneri ve Şikayet Prosedürü bulunmaktadır.
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Faaliyet içerisinde olduğumuz Temizlik Kağıtları Ürünleri pazarlarında farklı müşteri ve tüketici beklentilerini karşılayan, sektöründe teknoloji, çevre, iş sağlığı güvenliği ve ürün güvenliği sorumluluklarının bilincinde bir kuruluş olmak temel amacıyla oluşturduğumuz ve uyguladığımız politikalardan Entegre Kalite, Çevre, İSG ve Ürün Güvenliği Politikamız websitesinde yer almaktadır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X
Europap Tezol, her 200 000 saat çalışmada kaç tane kaza gerçekleştiğine yönelik Kaza Sıklık Oranı takip etmekte ve azaltma çalışmalarını İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi faaliyetleri kapsamında sürdürmektedir. 2023 yılında kaza sıklık oranı 5,68 olarak hesaplanmıştır.
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Şirketimiz KVKK tarafından getirilen Veri Sorumluları Siciline (VERBİS) kayıt olmuş olup, kişisel verilerin korunması ve işlenmesi aydınlatma metni WEB sayfamızda paylaşılmıştır. Ayrıca ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgemiz bulunmaktadır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Etik kültürü geliştirmek, bu kuralların benimsenmesine ve uygulanmasına yardımcı olmak, etik davranışlar konusunda çalışanlarımıza rehberlik etmek ve çalışanlarımızdan beklenen davranış standardını belirlemek amacıyla oluşturulmuş İş Etiği Kuralları Yönetmeliği Prosedürü web sitemizde yayınlanmıştır.
Europap Tezol Web Sitesi https://www.tezol.com.tr/surdurulebilirlik
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X
Önümüzdeki yıllar için değerlendirilecektir.
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X
Çalışanlarımıza Kalite, Çevre Yönetim Sistemleri, 2023 yılında ISO50001: 2018 Enerji Yönetim Sistemi, Atık Yönetimi, BSCI Davranış Kuralları, ISO 27001, Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili eğitimler verilmiştir.
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler
C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Müşteri memnuniyeti politikası yoktur ama müşteri memnuniyet anketi ve müşteri memnuniyeti anketi ölçme ve değerlendirme talimatı bulunmaktadır. Müşteri Memnuniyeti Anketi her sene Aralık ayında mail yoluyla veya elden müşterilere iletilir ve sonuçlar yönetimi gözden geçirme toplantılarında değerlendirilir.
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik alanındaki sertifikalarımız ve politikalarımız internet sitesinde paylaşılmaktadır. Paydaş katılımı ve önemlilik matrisi çalışmalarına başlanmıştır. Rapor kapsamında seçili paydaşlarla sürdürülebilirlik özelinde beklentilerine yönelik ve önemlilik matrisi için anket yoluyla iletişim kurulmuştur. Ayrıca uzman görüşleri, sektör raporları incelenmiştir.
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X
Uluslararası raporlama standartları konusunda çalışılmaya devam edilmektedir.
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X
Önümüzdeki yıllar için değerlendirilecektir.
C2.5. Borsa İstanbul’un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X
Önümüzdeki yıllar için değerlendirilecektir.
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ
D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X
Menfaat sahiplerinin görüşleri çeşitli kanallarla toplanmaktadır. Sektörün küresel sürdürülebilirlik gündemine uygun olarak önceliklendirme analizi çalışması başlamıştır. Seçilen paydaş grupları ile ön çalışmalar başlamıştır ve önceliklendirme matrisi oluşturulmaktadır.
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X
Kahramanmaraş merkezli toplamda 11 ili kapsayan deprem bölgesinde sürdürülebilir bir yardım sürecinin öneminin bilinci ile ilk andan itibaren destek sağlanmıştır. Gıda, giyim, battaniye, hijyen malzemesi tedariğinin yanı sıra, depremde evlerini kaybeden vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli yerlere çadır kurulum işlemleri gerçekleştirilmiştir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü haftası etkinlikleri kapsamında bölge paydaşlarımız ile birlikte Fetrek Çayı temizlik etkinliği düzenlenmiştir. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte amacımız tüm paydaşlarımız ile birlikte çevre bilincini arttırmak ve sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekmektir. İzmir Adnan Mazıcı İlkokulu öğrencileri tarafından yürütülen "Eko Okullar" ve "Okullarda Orman" projeleri kapsamında geri dönüşümün çocuklar üzerinde yapısal ve interaktif bir etki bırakması adına Adnan Mazıcı İlkokulu 2. sınıf öğrencileri ile tesisimizde atık kağıt geri kazanımının önemi hakkında teknik gezi düzenlemiştir.

http://www.kap.org.tr/Bildirim/1284516

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.550 Değişim: 1,94% Hacim : 119.748 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.337 22.11.2024 Yüksek 9.551
Açılış: 9.377
34,5424 Değişim: 0,18%
Düşük 34,3656 22.11.2024 Yüksek 34,6030
Açılış: 34,479
36,0063 Değişim: -0,62%
Düşük 35,7686 22.11.2024 Yüksek 36,3136
Açılış: 36,232
3.005,89 Değişim: 1,48%
Düşük 2.949,76 22.11.2024 Yüksek 3.011,99
Açılış: 2.962,02
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.