Kadın girişimci, ipek böcekçiliği işine öncülük etti

10.06.2022 - 14:00 | Son Güncelleme :
Kadın girişimci, ipek böcekçiliği işine öncülük etti | Girişim Haberleri

Sinop’un Gerze ilçesinde bir kadın girişimci, “İpek Böceği Yetiştirme Projesi” çerçevesinde ipek böceği yetiştiriciliğine başladı.

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Yenikent köyünde kurulan ipek böceği besleme evinde incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaymakam Dundar'ın, ilçede yeni gelir getirici alanlar oluşturmak için başlatılmasına imkan sağladığı “Gerze İpek Böceği Yetiştirme Projesi” kapsamında lider üretici olarak görevi üstlenen Elif Öztürk, Yenikent köyünde ipek böceği besleme evi oluşturarak ipek böceği yetiştiriciliğine başladı.

Haberin Devamı

Kaymakam Dundar, Öztürk’ün çalışma alanında yaptığı incelemelerin ardından bunun bir deneme üretimi olduğunu, istedikleri verimin alındığı takdirde ipek böceği yetiştiriciliğini ilçede yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Dundar, “Gerze'de bu projeyi başlatmamızın amacı alternatif gelir getirici kaynak oluşturmak. Kısa sürede ürün verdiği ve gelir sağladığı için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile konuyu araştırıp odağımıza aldık. Üreticimiz Elif Öztürk, lider üretici olarak bize başvuru yaptı, biz de elimizden gelen desteği vererek burada bir koza evi oluşturmasını sağladık. Kozabirlik üretim alanına göre yetiştiricilere böceklerin teminini ücretsiz olarak sağlıyor. Uygun nem ve uygun ısıyı sağladıktan sonra böcekleri dut yaprağı ile besliyorsunuz. 45 gün gibi kısa bir sürede ürün ortaya çıkmış oluyor. İpek böceklerimiz, yaklaşık 35 gün daha beslenecek sonra kendini kozaya saracak, ondan sonra hasat başlayacak ve Kozabirlik’e satılacak. Umarız deneme üretimimiz başarılı olur, böceklerimizin gelişimi şimdilik gayet normal” dedi.

Konunun devamının sağlanabilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Kaymakam Dundar, baharda dikilmek üzere Yaykıl köyünde yaklaşık 33 dekarlık bir alanda meyvesiz dut ağacı dikimi yapacaklarını, Orman Bölge Müdürlüğü’nün de bu konuda destek verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

"GÖNÜLLÜ OLDUM"

Böceklerin gelişiminin normal seyirde olduğunu söyleyen üretici Elif Öztürk, gönüllü olarak bu işe giriştiğini belirtti. Öztürk, “Araştırdım, ipek böceğinin dut ağacının olduğu her yerde yetiştirilebileceğini öğrendim. Kaymakam Bey esnaf ziyareti yaparken benim dükkânıma da geldi. Projelerden konuştuk, Kaymakam Bey’e bu projeden bahsettim, o da bu projeyi Gerze’de yaygınlaştırmak istediğini söyledi. Ben de gönüllü oldum, onların da desteğiyle buraya kadar geldik” diye konuştu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özbay Akkaş ise Gerze’nin arazi yapısına bakıldığında eğimli ve parçalı bir yapıya sahip olduğunu, küçük alanlarda gelir getirici kaynaklara yönelmek gerektiğini, ilçedeki dut ağacı varlığını da düşünerek ipek böceği yetiştiriciliği yapılabileceği kanısına vardıklarını ifade etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5869 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7944 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.511,43 Değişim: 1,08%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.