Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2002 12:38
Bugüne kadar devletten iki kez `tokat` yediğini belirten Halis Toprak, `İkinci tokat sersemletti ama yıkmadı. Ben yine yatırımlarıma devam edeceğim. Ama üçüncüsü beni de, müesseseyi de bitirir` dedi
Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, dünyanın hiçbir yerinde yatırımcının batırılmadığını, aksine desteklendiğini belirterek, `Bizde durum tam tersine. Ben devletime güvenip yatırımlar yaptım. Ancak yanlış kararlar nedeniyle büyük zarara uğradım. Yaptığım tesisler ülkeye fayda verirken, sahibine sıkıntı yarattı. Eğer rantın peşinde koşsaydım, milyarlarca
dolar kazanırdım` dedi.
Toprak yaptığı yazılı açıklamada, alacağı olan teşviklerin gecikmesi nedeniyle, yaptığı yatırımlarda kullanmak üzere Toprakbank`tan 239 milyon dolar kredi kullandığını, bugün bunun faiziyle 410 milyon dolara ulaştığını söyledi.
İlk tokat Paktaş`ta
Geçmişte de Paktaş 1 ve Paktaş 2 tesislerini kurarken, parasının verilmemesi suretiyle zor durumda bırakıldığını belirten Halis Toprak, şunları söyledi:
`İlk tokadımızı Paktaş`ı kurarken yedik. Paktaş tesislerini kurarken, dönemin hükümeti Dövize Çevrilebilir Mevduat`a (DÇM) ve dış kredili makine getirene kur garantisi verdi. 1978`de DÇM`de kalkmadı ama faydalı olan dış kredilerdeki kur garantisi kalktı. Dolayısıyla 1976`da 10 TL olan İsviçre Frangı, bu karardan sonra 100 lira oldu ve bize de 600 milyon dolarlık yük geldi. İkinci tokadı da, Teşvik Belgesi Kararnamesi`ne güvenerek yedim. Toplam 13 tesisten kaynaklanan, faiziyle 1 milyar dolara ulaşan teşvik alacağımı alamadım. Bizi oyaladılar. Eğer ödenseydi, bugünkü kayıplarım olmazdı. İkinci tokat sersemletti ama yıkmadı. Ben yatırım yapmakta kararlıyım. Yatırımları tamamlayacağım.`
Üçüncüsü olmasın
Bugüne kadar arsa hariç hiçbir şeyi satın almadığını ve felsefesinin yeni tesisler kurmak olduğunu vurgulayan Toprak, `Bana göre el değiştiren tesislerin ülkeye faydası yoktur. Gerçek olan yeni tesisler hayata geçirmektir. Ve başta Diyarbakır olmak üzere bir dizi projelerim var. Eğer devlet üçüncü bir tokat vuracak olursa (devlette bu güç vardır) ben de, bu müessese de biter. Çalışan tüm tesisler devredışı kalır. Bu tesisler, Eskişehir-Bozüyük yöresinin milli gelirini 1.300 dolardan 3.700 dolar mertebesine çıkardı. Tesislerin devredışı kalması, mazallah bölge insanının gelirini eski seviyesine getirir` dedi.
Yabancı da gelmiyor
Türkiye`de artık yeni sanayi tesislerinin temeli atılmadığı gibi, bir çok sanayi tesisinin de sunulan cazip ortamlar nedeniyle Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere taşınmaya başladığına dikkat çeken Halis Toprak, daha sonra şunları söyledi:
`Dünyanın en büyük kuruluşlarından birisi olan General Motors, 1990 yılında Torbalı`da kurduğu tesisini 2001 yılında sökerek Çin`e taşıdı. Ne acıdır ki, Kore Savaşı`nda omuz omuza savaştığımız ABD, bugün tesisini Çin`e taşıyor. Sırf bu olaydan dolayı şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz gerekiyor. Hal böyle olunca, yabancı sermaye de yatırım amaçlı ülkemize gelmiyor. Gelen yabancı sermaye de getirisi dolar bazında yüzde 40`lara varan rant amacıyla geliyor. İşsiz sayısının yıl sonunda 4 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Helikopterimi de satacağım
Şu anda bize yapılan bu uygulamadan dolayı Lice`de yaptığım kompleks yarım kalmıştır. Bu amaçla özel uçağım satılmış, getirisi bu yatırımlara yönlendirilmiştir. Ancak yeterli olmadığı için yatım da satışa sunulmuştur. Bunun geliri de tesislere yönlendirilip, bir an önce üretime alınacaktır. Ayrıca Kars-Sarıkamış`ta da Türkiye`nin en modern kış turizm tesisini kuruyoruz. Bugün bu yatırımlar da duraklamıştır. Ancak helikopterimi de satıp, bu tesisi en yakın zamanda tamamlayarak hizmete açacağım.