Taviz bedelini, rayiç değerin yüzde 50`sinden yüzde 20`sine indiren tasarı TBMM`ne sunuldu

21.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Üzerinde Taviz Şartı Bulunan Vakıf Taşınmazlarını Kullananlar, Bu Malları Daha Ucuza Edinebilecekler -.


Üzerinde taviz şartı bulunan vakıf taşınmaz mallarını kullananların, bu malları daha düşük bedelle mülkiyetlerine geçirmelerine olanak sağlayan yasa tasarısı TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Vakıflar Kanunu`nun 27`inci maddesini değiştiren tasarı, belirli bir kira karşılığında birine verilen (mukataalı) ve belirli periyotlarla kira ödemesi yapılan (icareteynli) vakıf taşınmazlarının tasfiyesini yeniden düzenliyor. Buna göre, vakfın türüne göre ayırım yapılmaksızın üzerinde taviz şerhi bulunan mevcut mukataalı ve icareteynli vakıf taşınmaz mallarının mülkiyetleri, taşınmazların bulunduğu illerde defterdarlık, ilçelerde de mal müdürlüğü bünyesinde yer alan Hazine taşınmaz malının satış ihalesine yetkili olan komisyon tarafından takdir edilecek rayiç bedelinin yüzde 20 oranında hesap edilecek taviz bedeli karşılığında mutasarrıflarına (kullananlara) geçirilecek. Bu oran yüzde 50 olarak uygulanıyordu. Taviz bedeli ödenmeden ortaklığın giderilmesi veya cebri icra yoluyla satışı yapılacak taşınmaz malların taviz bedellerinin hesaplanmasında ise satış bedeli esas alınacak.


Tasarının gerekçesinde, Taviz bedelinin yasa değişiklikleriyle artırılmasının zaman içinde eşitsizliklere neden olduğu savunuldu. Bu bedeli ilk yıllarda ödeyenlerin sembolik bedellerle taşınmazların mülkiyetini elde ettiği kaydedilen gerekçede, değişikliklerden sonra ödeyenlerin ise daha fazlasını vermek zorunda kaldıkları belirtildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi: Ancak, özellikle gelir dağılımının dengesizlikler gösterdiği kırsal kesimde yer alan vakıf taşınmazlarının rayiç değerinin yüzde 50`sinin ödenmesi büyük bir sıkıntı yaratmakta. İcareteynli ve mukataalı vakıf taşınmazlarının, Vakıflar Kanunu`nun çıkarılış gayesi yönünde tasfiye sürecini ve bundan elde edilecek gelirin Hazine`ye girmesini geciktirmektedir. Belirtilen nedenlerle, tavize tabi vakıf taşınmazlardan alınacak taviz bedelinin, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 20`si oranına indirilmesi amacıyla bu tasarı hazırlanmıştır.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.