S&P`den Türkiye`ye bir iyi, bir kötü haber!

16.05.2013 - 12:09 | Son Güncelleme :

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını, ancak enflasyon risklerinin ise öne çıktığını söyledi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard-poors.jpg">Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını, ancak enflasyon risklerinin ise öne çıktığını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye`nin ekonomik büyümesi toparlanırken, Merkez Bankası tanıdık ikilemlerle karşılıyor başlığı taşıyan raporunda, ekonomnin 2012`deki daha yavaş performansının ardından sürdürülebilir bir toparlanma yoluna girdiğini söyledi.

Türkiye`nin ihracat pazarındaki payını son 10 yılda Orta Doğu ve Kuzey Afrika hızlı büyüyen ülkelere genişlettiği göz önünde bulundurulduğunda küresel ticaret trendlerinin Türkiye`nin ekonomisini desteklemesi gerektiğini belirten S&P, diğer tarafta özel tüketim ve sabit getirili yatırımların da bu ve önümüzdeki yıl geri sıçrayacağını öngördü.

Standard&Poor`s`ın Gelişen Piyasalar başekonomisti Jean-Michel Six, Türkiye`nin Avrupa dışındaki temel ihracat pazarındaki güçlü büyüme, tüketici taleplerindeki iyileşme beklentileri ve sağlam yatırım büyümesi GSYH`nin bu ve önümüzdeki yıl yüzde 4 büyümesine yardımcı olacaktır dedi.

Öte yandan bu olumlu gelişmelere rağmen, başta Japonya olmak üzere G7 ülkelerinin devam eden genişlemeci para politikaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nı zorlayabilir. Güçlü sermaye akışının, önceki yıllarda olduğu gibi varlık fiyatlarını sıçratabileceğine dikkat çeken S&P, talepteki güçlü büyümeyle birlikte cari açığın bu yıl GSYH`nin yüzde 7`sine tırmanabileceğini öngördü.

Reyting ajansı, bu şartlar altında merkez bankasının büyüme talebi ve parasal istikrarı dengelemekte zorlanabileceği belirtti.

Raporda Karmaşık küresel finansal ortamında, merkez bankası büyük ihtimalle 2013`ün büyük kısmında gevşek politika tutumunu sürdürecek ve 2014`te normalleşme sürecine girmeden sıcak para akışının etkisini sınırlamak için döviz rezerv katsayılarını kullanmaya devam edecektir ifadelerini kullanan Six, Merkez bankasının 2014`ün başından önce politika faizini artırmasını beklemediklerini söyledi.

S&P`nin raporunda, gelişmelerin sonucunda 2009 ve 2010 yılları hariç 2006`dan bu yana her yıl merkez bankasının hedefinin üzerinde gerçekleşen enflasyonun bu yıl da hedefi aşmasını beklediklerini ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.