Piyasalar tepkisiz kaldı

01.10.2013 - 11:57 | Son Güncelleme :

ABD`nin kepenk kapatması piyasaları etkilemedi. Dolar 2 lira sınırına gerilerken, borsadaki artış ise yüzde 1`in üzerine çıktı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa_yabanci_dusus_3.jpg">ABD`nin kepenk kapatması piyasaları etkilemedi. Dolar 2 lira sınırına gerilerken, borsadaki artış ise yüzde 1`in üzerine çıktı. Piyasa, ABD`deki sorunun kısa vadede çözüleceği beklentisini fiyatlıyor.

Küresel piyasalarda ağırlıklı olarak son dakikada da olsa çözüleceği tahmin edilen ABD bütçe sorunu mali yılın ilk günü öncesinde çözülemedi ve ABD Hükümeti kepenk kapattı. Analistler sorunun kısa vadede çözüleceği yönündeki beklentilerini korurken, ekonomi üzerinde çok büyük etkilerin görülmesini beklemiyor. Dün Dow Jones yüzde 0.84 değer yitirirken, vadeli endeks kontratlarında bir toparlanma görüldü.

Yurtiçi piyasalara bakıldığında da ABD`deki durumun herhangi olumsuz bir etkisinin olmadığı görülüyor. Dolar yurtdışında gelen satışlara paralel olarak içeride de tekrar 2 lira sınırına gerilerken, borsada da yükseliş var. Borsa gelen alımlarla seansın ilk dakikalarını yüzde 1.36 artışla 75 bin 498 puandan geçti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Uzmanlar, hükümetin kapalı kalma durumunun sürmesi halinde tarım dışı istihdam verisi açıklanamayacağı için FED`in politika kararı alamayabileceğini belirtiyor. Bu durumda da FED`in Ekim’de de tahvil azaltım programının başlamayabileceği beklentileri piyasada ağırlık kazanmaya başladı. Uzmanlar kısa vadeli olumlu etkinin FED beklentilerinden kaynaklandığını belirtiyor.

FAZLA UZAMASINI BEKLEMİYORUM

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kepenk kapatma olayının daha önce de çok kez yaşanmış bir durum olduğuna dikkat çekti. Bu durumun uzamasının kimseye fayda sağlamayacağını belirten Aslanoğlu, Yaşananlar siyasi bir gelişmenin yansıması ve bu durumun fazla uzamasını beklemiyorum dedi.

17 Ekim`deki borçlanma sınırı konusunun çok daha önemli olduğunu kaydeden Aslanoğlu, Eğer o sorun aşılamzsa ABD`nin temerrüde düşme durumu var ve bu da ABD`de faizlerin yükselmesine neden olur. O zaman tüm dünyadaki faizlerin de etkilendiğini görürüz diye konuştu.

RESMEN KAPANDI

ABD Kongresi gece yarısına kadar uzlaşmaya varamadığı için ABD hükümeti resmi olarak kapandı. Kongre`deki Cumhuriyetçilerin, hükümetin ödemelere devam etmesi yönünde 6 haftalık kısa vadeli bütçe çıkarmayı sağlık reformunun durdurulması veya ertelenmesi şartına bağlamak istemesi, ABD`nin 17 yıl aradan sonra ilk kez resmi olarak kapanmasına yol açtı.

Kongrede uzlaşmaya varılana kadar 800 bin hükümet çalışanı iş yerlerine gidemeyecek, federal kurumların birçoğu, parklar, müzeler kapanacak. Bunun yanında, 10 binlerce havalimanı çalışanı, gardiyan ve sınır kontrol görevlileri de ücret alamadan çalışmaya devam edecek.

Bu durumu daha önce defalarca yaşamış olan ABD hükümetleri, en son 1996 yılında kepenek kapatmış ve bütçesiz hükümet 3 hafta devam etmişti.

Bütçe ile ilgili görüşmelerin mali yılın başlamasının ardından da devam edeceğine değinen analistler, hükümetin zorunlu işler dışında hizmet ve maaş ödemelerini yapamayacağını, bunun da ekonomiyi olumsuz etkilemekle birlikte kısa vadede çözüleceğine yönelik beklentilerle etkilerin sınırlı kalacağını tahmin ediyor.

Kepenk kapatmanın gerçekleşmesinin ardından Çalışma Bakanlığının daha önce yaptığı açıklamaya göre cuma günü açıklanaması gereken tarım dışı istihdam verisinin açıklanmayabileceğini ifade eden analistler, Fed`e ilişkin beklentilerin de öteleneceğini kaydediyor.

BORÇ TAVANI SORUNU ÖNEMLİ

Bugünden itibaren yeni bütçe Senato`da kabul edilene kadar zorunlu harcamalar dışında harcama yapamayacak olan ABD Hükümetini bekleyen bir diğer tehlike de borç tavanı sorunu. Daha önce ABD Hazinesi tarafından yapılan açıklamaya göre ABD`nin borçlanma sınırına 17 Ekim`de ulaşması bekleniyor. Başkan Obama da dün bütçe ile ilgili olarak yaptığı açıklamada borçlanma tavanı sorununa değinerek, bu konuda da müzakere etmeyeceğini yineledi ve Kongre`nin faturaların ödenmesini sağlaması ve ekonomiye yıkıcı darbeyi önlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Analistler, Cumhuriyetçilerin Obama`nın açıklamalarına karşın bütçeyi onaylamadıklarını vurgulayarak bugünden itibaren borç tavanı sorununa ilişkin tedirginliklerin artabileceğini belirtiyor.

ABD`de hisse senedi piyasalarına hükümetin kepenk kapatmasının, sorun ciddi boyutlara ulaşmadan çözülebileceğine yönelik beklentilerle olumsuz etkisinin sınırlı kaldığı görülüyor. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,84 oranında düşüşle tamamlarken, vadeli endeks kontratlarının ise ilk düşüşün ardından bu dakikalarda kayıpların bir kısmının telafi etmesi dikkati çekiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.009 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.