Paribas: Evet, TEB`in yüzde 50`sini alıyoruz

14.07.2004 - 09:25 | Son Güncelleme :

TEB ile Fransız BNP Paribas ortaklık görüşmesi resmiyete döküldü. TEB`in patronu Hasan Çolakoğlu`nun Eğer yarı yarıya ortaklık düşünürseniz, görüşürüz şartını kabul eden BNP Paribas, niyet mektubu imzalayıp çalışmaları başlattı. BNP Paribas, TEB Mali Yatırımlar`ın yüzde 50`sini alacak.

EURO bölgesinin en büyük bankası olan Fransız BNP (Banque Nationale de Paris) ile TEB`in (Türk Ekonomi Bankası) ana hissedarı TEB Mali Yatırımlar A.Ş. arasında niyet mektubu imzalandı. İmzalanan niyet mektubuna göre BNP Paribas, TEB`in patronu Hasan Çolakoğlu`nun yarı yarıya ortaklık şartını kabul etmiş oldu.

TEB tarafından İMKB`ye gönderilen açıklama ile duyurulan niyet mektubu tarafların bankada eşit haklara sahip olacağı öngörüyor. 28 Haziran`da duyurulan görüşmelere başlanacağı kararının üzerinden 15 gün sonra imzalanan niyet mektubu, imzayı takiben üç ay içerisinde tarafların birbirleriyle görüşmeler yapmasını içeriyor.

Ortaklık TEB Mali Yatırımlar A.Ş. hisselerinin yüzde 50`sinin BNP Paribas`a satılması yoluyla gerçekleştirilecek. Bu amaca yönelik olarak BNP Paribas, TEB Mali Yatırımlar A.Ş. ve iştirakleri nezdinde incelemelerde bulunacak. Satış bedeli bu incelemeler neticesinde belirlenecek.

Daha önce ABN Amro ile TEB Yatırım`da ortaklıkla sonuçlanan, Citibank ile de 2001 krizi patladığı için fiyatta anlaşılamayan iki görüşmenin ardından, üçüncü kez yabancı ortaklığa niyetlenen TEB`te, TEB Mali Yatırımlar A.Ş.`nin yüzde 84.23 hissesi bulunuyor. BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerine başlama kararının ardından TEB Mali Yatırımlar, Denak Depoculuk A.Ş. ve Çolakoğlu Metalurji A.Ş.`nin Türk Ekonomi Bankasındaki hisselerinin tamamını satın alarak Türk Ekonomi Bankası A.Ş.`deki pay sahipliği oranını yüzde 70.17`den yüzde 84.23`e yükseltmişti.

10`UNCU BÜYÜK BANKA

1982`de faaliyete geçen TEB`in başlıca sermayedarı Çolakoğlu Metalurji`nin de sahibi olan Çolakoğlu Ailesi. Yüzde 20`si halka açık olan TEB, 2003 sonundaki 2.8 katrilyon liralık aktif büyüklüğüyle Türkiye`nin en büyük 10`uncu bankası. Sektörde kaliteli kurumsal kredi portföyüne sahip banka olarak tanınan TEB`in menkul değerler, portföy yönetimi, leasing, factoring, kıymetli madenler ve varlık yatırım ortaklığı alanlarında faaliyet gösteren iştirakleri de bulunuyor. Bankanın halen biri yurtdışında olmak üzere 77 şubesi bulunuyor.

Bu yılın başına kadar adı Finansbank ile yaptığı ortaklık görüşmeleri ile anılan BNP Paribas ise, Türkiye`ye çok da yabancı bir banka değil. 1913 yılında Osmanlı Bankası`nı satın alan, ancak daha sonra ilişiğini kesen banka, Akbank ve Dresdner Bank ortaklığı ile 1985`te kurulan BNP-Ak Dresdner Bank`ın da ortakları arasında yer alıyor. Almanya`da Dresdner Bank ile ortaklığı sona ermesine karşın Paribas, Türkiye`de bankanın yanı sıra BNP-Ak Dresdner Finansal Kiralama`da da Sabancı Grubu ile hissedar konumunda bulunuyor.

TEB yüzde 36 arttı 263 milyon dolara çıktı

BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerini sürdüren TEB`in piyasa değeri yaklaşık son bir ayda yüzde 35.8 arttı. Dün 4 bin 550 liradan kapanan TEB hisse senetleri üzerinden yapılan piyasa değeri hesabı da TEB`in dünkü piyasa değerinin 262.9 milyon dolar olduğunu gösterdi.

Paribas hızlı büyüyenlere gidiyor

BNP Paribas’ın TEB’i kontrol eden TEB Mali Yatırımlar’ın hisselerinin yarısını satın alma kararı yurtdışında da ilgi gördü. Financial Times gazetesi, bu kararı bankanın kendi iç pazarından daha hızlı büyüyen ekonomilere girme politikasının bir parçası olarak değerlendirdi.

Financial Times gazetesi, BNP’nin ödenecek fiyatı TEB’de yapılacak incelemelerin ardından yılın üçüncü çeyreğinin sonunda belirleneceğini söylediğine dikkat çekerek, şu yorumu yaptı: Fransız bankasının alımlarda harcamak üzere 6.2 milyar dolara ulaşan bir nakit birikimi var ancak sınır ötesi anlaşmaların tamamlanmasının daha zor olduğu için şimdiye kadar Avrupa’dan çok ABD’ye odaklanmıştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.