"moody`s`in Notu Aralık`ta."

25.09.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ekim`de not artırması beklenen derecelendirme kuruluşu bütçeyi görmek istiyor. Bu da süreyi Kasım sonu ya da Aralık başına erteliyor.Moody`s`in Ekim`de beklenen not artırımı Aralık ayına kaldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye`nin B+ olan reyting notunu değiştirmek için öncelikle 2001 bütçesinin Meclis`ten geçmesini bekleyecek. Bu da muhtemel bir not artırımının Kasım sonunda ya da Aralık başında yapılabileceği anlamına geliyor.Türk bankacılık sistemi ve Hazine yetkililerinin katılımıyla geçen hafta düzenlenen telekonferansta konuşan Moody`s yetkilileri, genel ekonomi ve bankalar konusundaki görüşlerini dile getirdi. Telekonferansa Moody`s`in geçen hafta göreve getirilen Türkiye Analisti Kristin Lindow da katıldı. "Enflasyon iyimserliği" Görüşmelerde ağırlıklı olarak 2001 bütçesi, cari denge, enflasyon ve politik istikrar üzerinde duruldu. Moody`s yetkilileri genel ekonomik trendi olumlu bulurken, petrol fiyatlarındaki artış ve eurodaki düşüşün cari açık dengesinde probleme neden olduğunu kaydetti.Görüşmelerde üzerinde durulan bir başka konu da özelleştirme oldu. Moody`s yetkilileri özellikle T. Telekom`un özelleştirmesinin ertelenmesinden memnun olmadıklarını dile getirdi. Telekonferansta Moody`s yetkililerine en çok sorulan soruların başında ise not artırımı olup olmayacağı konusu geldi. Moody`s heyeti ise bu konuda net bir açıklama yapmadı. Ancak olumlu sinyaller verdi. Notun yükseltilmesi için program hedeflerinin birebir tutması gerekmediği ve enflasyonda trendin takip edildiği belirtildi. Moody`s analistleri yıl sonu enflasyon rakamlarının hedeflenenin 10 puan üzerinde çıkmasının başarı olacağını belirttiler. Bu durumda yüzde 20 olarak hedeflenen enflasyon rakamının yıl sonunda yüzde 30 olması Moody`s için yeterli olacak. "Fondaki bankaların satışı 2001`in 2. çeyreğinde"
GörüŞmelerde ortaya çıkan bir başka konu ise Türk bankacılık sistemiydi. Kamu bankalarının özelleştirilmesi ve TMSF`nin bünyesindeki 8 bankanın satışı konusuna da değinildi. Görüşmelerde bu yıl beklenen fondaki 8 bankanın satışının önümüzdeki yılın 2. çeyreğine kaldığı görüşü ortaya çıktı. Ayrıca Emlak Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbankası`nın özelleştirmesinin 12 ay içinde gerçekleştirileceği kaydedildi. Moody`s yetkilileri, Türk bankalarının hızlı büyümeye, perakende bankacılık ortamına, 2001`den itibaren düşecek faiz gelirlerine, alternatif dağıtım kanallarına birleşme ve stratejik ortaklıklara hazırlıklı olması gerektiğini ifade ettiler.Bankaların yeni döneme hazırlıklı olmak için ürün yelpazelerini geliştirmesi gerektiği kaydedildi. Bankacılık sektöründe verimliliğin artması gerektiğini kaydeden Moody`s yetkilileri, sistemdeki en büyük sorunlardan birinin de hala grup riski olduğunu kaydetti. Bankacılık sektöründe en büyük fırsat olarak ise pazarın tam olarak kulanılmaması gösterildi.(SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.