Mevduat faizinde vergiyi herkes ödeyecek

23.01.2006 - 10:59 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi muafiyetleri nedeniyle daha önceki yıllarda kazandıkları mevduat faizlerinden stopaj yapılmayan dernek, vakıflar, oda, borsa, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşlarıyla, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıklarının mevduat faizi gelirlerinden de yüzde 15 oranında stopaj yapılacağını bildirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla yayımlanan Gelir Vergisi Sirkülerinde, 2005 yılında açılan ve vadesi bu yıl dolacak olan mevduat hesaplarının faizleri, kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığında ödenen kar payları ve repo gelirleri üzerinden yapılması gereken vergi tevkifatına ilişkin uygulamaya açıklık getirildi. HERKES ÖDEYECEK Sirkülerde gerek vergi gerekse kendi özel yasalarında gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulan kurum ve kuruluşların elde ettiği mevduat faizi, kar payı ve repo gelirleri üzerinden de yüzde 15 oranında tevkifat yapılacağı belirtildi. Aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının elde ettiği faiz gelirlerinden de tevkifat yapılacağı kaydedildi. Şimdiye kadar yasayla kurulan dernek ve vakıflar, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, kamu yararına çalışan derneklerle, odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıklarının elde ettiği mevduat faizlerinden stopaj yapılmıyordu. 2005’TE AÇILANLARDAN DA YÜZDE 15 STOPAJ ALINACAK Sirkülerde, menkul sermaye gelirlerinin elde edilmesinin tahsil esasına bağlı olduğu vurgulanarak, mevduat faizi, kar payı ve repo gelirleri üzerinden 1 Ocak 2006’dan itibaren bankalar ve özel finans kuruluşları tarafından yüzde 15 oranında vergi kesileceği belirtildi. Söz konusu hesapların açılış tarihinin 2005 yılı olması veya 2005 yılında vadesinin yenilenmiş bulunmasının durumu değiştirmeyeceği ifade edildi. Geçen yıl, bir yıla kadar vadeli döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ve ÖFK’lardaki döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından yüzde 24, 1 yıl ve daha uzun vadelilerden ise yüzde 18 oranında stopaj yapılıyordu. YTL cinsinden mevduat hesaplarında ise stopaj oranı vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 3 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18, 6 aya kadar vadeliler için yüzde 16, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12 ve bir yıl ve daha uzun vadeli hesaplarda da yüzde 7 oranında vergi uygulanıyordu. Yüzde 15 stopajın 2005 yılında açılan hesaplar için de geçerli sayılması, geçen yıl açılıp vadesi bu yıl dolacak olan kısa vadeli mevduat hesaplarının yükünü azaltıp uzun vadelilerin yükünü ise artırdı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.