MB`nin kararı ile neler bekleniyor?

Güncelleme Tarihi:

MB`nin kararı ile neler bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 17:43

MB’nin bugünkü toplantısından sonra kısa vadede yüksek ve dalgalı bir fonlama maliyeti bekleniyor.

Haberin Devamı

MB’nin bugünkü toplantısından sonra kısa vadede yüksek ve dalgalı bir fonlama maliyeti bekleniyor.

18 Nisan’da gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Merkez Bankası (MB) bir hafta vadeli repo faizini %5,75 olarak korudu. Borçlanma ve borç verme faiz oranları da sırasıyla %5 ve %11,5 seviyesinde sabit bırakıldı. Zorunlu karşılık oranlarında da bir değişiklik yapılmadı.

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MB her ay olduğu gibi likidite kararlarını da duyurdu. Buna göre normal günlerdeki fonlama tutarı 1-6 milyar TL olarak korundu. Bir ay vadeli repo ihalelerinde de her bir ihale için üst sınır yine 5 milyar TL olarak açıklandı.

PPK kararlarına ilişkin olarak yapılan açıklama, enflasyon görünümü dışında geçen ay yapılan açıklamaya büyük ölçüde benziyor.

Daha önce enflasyon görünümünün Ocak ayında açıklanan Enflasyon Raporu’ndaki önörülerle uyumlu olduğunu belirten MB, özellikle son zamlardan sonra bir miktar yanılma payı bırakıyor ve görünümün “büyük ölçüde” uyumlu olduğunu belirtiyor.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği son elektrik ve doğalgaz zamları, Nisan ayı enflasyon rakamını yukarı çekecek. Daha önce bu etkinin yaklaşık yarım puan olacağını belirten MB, enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ve olası ikincil etkileri önlemek adına verdiği mesajların tonunu bir miktar sertleştirerek “enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyeceğinin” altını çiziyor. Önümüzdeki dönemde ek sıkılaştırmanın “daha sık” uygulanabileceği de açıklıkla belirtiliyor.

Enflasyon cephesindeki risklerin oldukça yüksek olması, MB’nin zayıf ve dalgalı TL’den gelecek ek riskleri sınırlamak için elinden geleni yapmaya çalışacağına işaret ediyor. Bu nedenle MB’nin mevcut “esnek” para politikasını takip ederken TL’yi de izlemekte fayda var.

MB, ilk çeyrekteki zayıf talep görünümüne karşın ikinci çeyrekte “ılımlı” bir toparlanma öngörmeye devam ediyor. Aylık PPK açıklamasının iktisadi aktiviteden ziyade enflasyon konusunda mesajlar vermek adına kullanıldığı görülüyor. Benzer bir fırsat 26 Nisan’da açıklanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu ile de gelecek.

Yüksek enerji fiyatlarına karşın beklenenden olumlu seyreden gıda fiyatları nedeniyle, yıl sonu enflasyon öngörüsünde sınırlı bir güncelleme yapabileceğinin işaretlerini veren MB, bakalım ne kadar cesur olacak? Fiyatlandırma davranışları ve beklentiler üzerindeki risklerin yüksek olduğu bu dönemde MB’nin gerçekçi tahminler açıklaması, güvenilirliği açısından önemli olacaktır. Rapordan elde edeceğimiz bilgiler ışığında, son zamlardan sonra %7’den %7,5’e yükselttiğimiz enflasyon tahminimizi yeniden gözden geçirebiliriz.

MB’nin bugünkü toplantısından sonra bizi kısa vadede yüksek ve dalgalı bir fonlama maliyetinin beklediği açık. Bu da her sektörden piyasa oyuncusu açısından görüş gücünü sınırlı etki yapacaktır. Yıllık enflasyonun kalıcı olarak tek haneye gerilemesi ve çekirdek enflasyonda kademeli bir düşüş gözlenmesiyle birlikte, MB de fonlama maliyetini daha kalıcı olarak gevşetebilecektir.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!