Kur korumalı yatay seyirde...

26.12.2022 - 07:18 | Son Güncelleme :
Kur korumalı yatay seyirde...  | Genel Haberler

Kur Korumalı Mevduat (KKM), 20 Aralık 2021’de duyurulmasının ardından, bir yıl sonra yatay seyre geçti. Kasım ayında 1 trilyon 474 milyar liraya ulaşan KKM hesapları, 2 Aralık’ta 1 trilyon 463 milyar lira, 9 Aralık’ta 1 trilyon 464 milyar lira ve 16 Aralık haftasında da 1 trilyon 465 milyar lira oldu.

Bir yıl önce aralık ayında başlayan kur korumalı mevduat (KKM), bu yılın aralık ayında yatay bir seyir aldı. 4 Kasım tarihinde 1 trilyon 473 milyar lira olan KKM hesapları, 11 Kasım’da 1 trilyon 474 milyar liraya çıktı. Dolar kurunun sabit gitmesinin de etkisiyle aralık ayında yatay seyre geçen KKM hesapları, 2 Aralıkta 1 trilyon 463 milyar lira olarak açıklandı. KKM hesapları 9 Aralık’ta 1 trilyon 464 milyar lira ve 16 Aralık haftasında da 1 trilyon 465 milyar lira olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

EN YÜKSEK 11 KASIM’DA

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), KKM hesaplarına ilişkin ilk verisini 18 Şubat 2022 tarihinde yayımladı. 18 Şubat tarihli haftada 469 milyar 230 milyon lira olan KKM hesapları, mart ayının ilk haftasında 539 milyar 157 milyon lira olmuştu. Nisan ayının ilk haftasında 695 milyar 691 milyon lira olan hesaplar, mayıs ayında 819 milyar 20 milyon liraya yükseldi. Haziran ayının ilk haftasında 930 milyar 986 milyon lira olan KKM hesapları, haziran ayının sonunda 1 trilyon liraya yaklaşarak 992 milyar 80 milyon liraya çıktı. 24 Haziran haftasında ise 1 trilyon lira geçilerek 1 trilyon 18 milyar liraya yükseldi. Temmuz ayının ilk haftasında 1 trilyon 39 milyar lira olan KKM hesapları, 5 Ağustos haftasında 1 trilyon 169 milyar lira, 2 Eylül haftasında da 1 trilyon 307 milyar lira oldu. Ekim ayının ilk haftasında 1 trilyon 422 milyar lira olan KKM hesapları ekim sonunda 1 trilyon 462 milyar seviyesine geldi. Kasım ayının başında 1 trilyon 473 milyar lira seviyelerine gelen hesaplarda, en yüksek dönem 11 Kasım’da görüldü. 1 trilyon 474 milyar lira olan KKM hesapları, 25 Kasım tarihinde 1 trilyon 471 milyon lira oldu.

Haberin Devamı

BİR YIL UZATILDI

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, KKM’nin bir yıl daha uzatıldığı duyurulmuştu. “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında” karar, yürürlüğe girmiş ve “Finansal istikrara katkı sağlanması, TL cinsinden tasarrufların özendirilmesi ve TL yatırımcılarının korunması amacını taşıyan uygulamada, kur korumalı Türk lirası (TL) mevduat ve katılma hesapları açabilmek için son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti. Değişiklikle söz konusu hesaplar, 31 Aralık 2023’e kadar açılabilecek” açıklaması yapılmıştı.

‘KASIM VE ARALIKTA BÜTÇEDEN AKTARIM YOK’

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bütçe istatistiklerine göre, ekim ayında KKM’nin bütçeye doğrudan maliyeti 6.7 milyar TL olmuştu. Yaklaşık iki hafta önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasına göre ise KKM’nin maliyeti giderek azaldı. Bakan Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Ocak-ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91.6 milyar TL harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile kasım ve aralıkta şu ana kadar bütçeden herhangi bir aktarım yapılmamıştır” dedi.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.