Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2003 09:49
Emekli Sandığı, isteyince oluyormuş dedirten bir başarıya imza attı. 1994 yılında başladığı ve 11 milyon
dolar harcayarak geçtiği otomasyon sistemi sayesinde, tam 1 milyar dolar tasarruf yaptı
Sosyal güvenlik kuruluşlarının sağlık harcamalarına ilişkin yolsuzluk iddialarının tartışıldığı bir ortamda Emekli Sandığı, isteyince oluyormuş dedirten cinsten bir başarıya imza attı. Emekli Sandığı, 1994 yılında temellerini attığı ve bugüne kadar 11 milyon dolar harcadığı proje ile sadece geçen yıl 1 milyar dolar tasarruf sağladı.
İNANILMAZ ARTIŞ
Emekli Sandığı bilgi işlem ve sağlık dairesinin ortaklaşa yürüttüğü otomasyon projesinin ilk aşamasında özellikle ilaç harcamalarının olağanüstü arttığı görüldü.
1990-1998 döneminde Sandığın ilaç harcamaları ortalama yüzde 124.1 oranında artış gösterdi. 1998 yılında 106 trilyon lira olan ilaç masraflarının, bu artış eğilimi ile 2002 yılında 2.7 katrilyon liraya çıkacağı hesaplandı.
Sağlık projesinin devreye girmesi ile ilaç harcamalarındaki artış oranı önce yüzde 87`ye ardından yüzde 66`ya kadar indirildi. Bu sayede, 2002 yılında 2.7 katrilyon lirayı bulması beklenen ilaç harcamaları 1 katrilyon 97 trilyon liraya düşürüldü.
15 TRİLYON HARCANDI
1.6 katrilyon lira tasarruf yaratan bu proje için 1995-2002 döneminde sadece 10 milyon 845 bin dolar (15 trilyon lira) harcandı.
Emekli Sandığı, ilaç ve tedavi harcamalarını kontrol altına alan, israfı ve suistimalleri önleyen proje kapsamında şu ana kadar atılan adımların yanı sıra yakında tedavi kontrol sistemi kuruyor. Bu sisteme göre her hastalık kodlanıyor, uygulanacak tedavi ve verilecek ilaçlar standart hale getiriliyor. Otomasyon sonucu yapılan işlemler şunlar
- 37 bin tıbbi malzeme kodlanarak firma bilgileriyle birlikte bilgisayara aktarıldı
- Tüm sağlık fişleri yenilendi ve veri tabanına kaydedildi
- Hak sahibi olmayanlar, çifte sağlık fişi kullananlar, eş dosta ilaç yazdıranlar ayıklandı
- Tedavi şemasına göre ilaç adedi ve dozajı belirlendi. Önerilen ilaç kullanılmadan yenisinin verilmesi önlendi
- Eczaneler, 2 bin 268 optikçi ve 512 sağlık merkezi Emekli Sandığı bilgi işlem merkezine bağlandı. Merkezden bilgisayar ortamında onay alınarak ilaç satışına başlandı
- İlaçla, teşhisin uygunluğu denetim altına alındı
- Emekli Sandığı şimdi de tedavi kontrol sistemi kuruyor. Her hastalık kodlanıyor, uygulanacak tedavi ve verilecek ilaçlar standart hale getiriliyor
- Son aşamada akıllı kart sistemine geçiliyor. Sandık personeli içinde pilot olarak denenen ve sonuç alınan proje ile kişisel tüm sağlık bilgileri, rahatsızlığın hangi tarihte geçirildiği, uygulanan tetikler, tedavi şekilleri, ilaçlar biri çipe yüklenecek.