İşte yeni çağın yıldızı `7` ülke

28.04.2010 - 13:51 | Son Güncelleme :

HSBC CEO’su Michael Geoghegan, 2010’dan itibaren dünya <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Michael-Geoghegan-HSBC.jpg">ekonomisinde yeni bir çağın başladığını, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 yeni ekonominin bu dönemin BRIC’leri olacağını söyledi

Avrupa’nın en büyük bankası HSBC’nin CEO’su Michael Geoghegan, küresel ekonominin yeni bir döneme girdiğini, bu çağı gelişmiş ülkelerin değil, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yeni yıldızları tarafından şekillendireceğini söyledi.

HSBC CEO’su Geoghegan, Hong Kong’da Amerikan Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada, “Geri dönülemez bir noktaya geldik. Birkaç yıl içinde G7’leri kim hatırlayacak? E7’leri hatırlayacağız ki bu grup Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye’den oluşuyor. Önemli olan bu ülkeler olacak” dedi.

Piyasadaki kurallar tepetaklak

HSBC CEO’su, 2010 ile başlayan yeni on yılın batı merkezli kafa yapısının egemenliğinin sona ereceği dönem olacağını söylerken, gelişmekte olan ülkelerin yeni iş modelleri, yeni zenginleri ve yeni parametreleriyle batı ülkelerindeki girişimcileri ve kuralları tepe taklak etmekte olduğunu belirtti.

Geoghegan, yeni dönemde dört önemli değişiklik beklediğini sözlerine eklerken; Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan’dan oluşan BRIC ülkelerinin yanında yeni yükselen yıldız ülkeler grubunun isim babalığını da yaptı. Geoghegan’ın İngilizce’de Misk Kedisi anlamına gelen CIVETS’inin içinde Türkiye’den başka Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır ve Güney Afrika bulunuyor.

Tarihin ilginç bir tecellisi olarak BRIC ismini, bugün hakkında açılan davalar ve soruşturmalar yüzünden batıp batmayacağı üzerine spekülasyonlar yapılan Goldman Sachs ekonomisti Jim O’Neill 2001 yılında ilk kez ortaya atmıştı.

E7
ÇİN
HİNDİSTAN
BREZİLYA
RUSYA
MEKSİKA
ENDONEZYA
TÜRKİYE

BRIC
BREZİLYA
RUSYA
HİNDİSTAN
ÇİN

GEOGHEGAN’A GÖRE YENİ EKONOMİ  BU 4 GELİŞMEYLE ŞEKİLLENECEK

1- BRIC ülkelerine CIVETS ekonomileri katılacak
“Yeni BRIC’ler de diyebileceğimiz CIVETS büyük, genç ve artan nüfusa sahip. Her birinin farklılaşmış ve dinamik ekonomileri var. Hepsi siyasi açıdan görece istikrarlı ve gelecekleri parlak. Küresel hedefleri olan her şirket, bu pazarları dikkate alarak hareket etmeli. Dubai’de yaşanan gibi tökezlemeler mutlaka olacak. Ama bugün ile 2030 arasında, Orta doğu’nun nüfusu neredeyse ikiye katlanacak, ekonomileri de hızlı büyüyecek. Latin Amerika’nın emtia zengini ülkelerini göz ardı edenler ileride buna pişman olacak.”

2- Yeni bir orta sınıf ve yeni milyonerler çıkacak
“Ekonomideki eksen kayması, yeni bir orta sınıf yaratıyor. 2000 yılında gelişen ülkelerde orta sınıf nüfus 250 milyon kişiydi. 2030’da sayıları 1.2 milyarı bulacak. Asya-Pasifik bölgesinde ABD ve Avrupa’dan daha çok milyoner olacak. Çin’deki milyonerler şimdiden İngiltere’dekileri geçti. Çinli milyonerlerin yaş ortalaması 43. İnsanlar yaşlandıkça, zenginleştikçe sofistike ürünler talep ediyorlar. Bu finansal hizmetlerde de böyle. Özel bankacılıkta müthiş fırsatlar görüyoruz. Bireysel bankacılıkta da bu talebi cevaplamak için çalışıyoruz.”

3- Ticaret yollarındaki yön değişikliği sürecek
“HSBC’nin son araştırmasına göre son 5 yıldır gelişmekte olan ülkelerin ihracat siparişleri en yüksek seviyede. Yaptıkları ihracat mutlaka Batı ülkelerine yönelik değil. Hindistan’daki ihracatın üçte ikisi ABD ve Avrupa dışına. Bu trend artarak sürecek. Bazılarının ‘Amerikan çağı bitti’ dediğini duyuyorum. Bunun doğru olmadığını biliyorum. Ancak şimdi Asya ve Latin Amerikalı şirketlerin pazara girmesinin zamanı. Bu ticarete yepyeni bir yön verecek. Batılı şirketlerin bu ülkeler tarafından satın alındığını göreceğiz.”

4- Yükselen merkezler gelişmekte olan ülkeler
Yunanistan’ı olası bir iflasa karşı sigortalamak bugün Brezilya’yı sigortalamaktan daha pahalı. Birçok gelişmekte olan ülkede finans ve sermaye piyasaları gayrisafi yurtiçi hasılayla kıyaslandığında epey küçük kalıyor. Doların devrinin bittiğine inanmıyorum ama gelişen ülkelerin para birimleri giderek daha çok önem kazanacak. HSBC olarak Çin’in para birimi yuan cinsi ticaret ve tahvil ihracında ön sıralarda yer almak istiyoruz. Asya bölgesi ve BRIC ülkeleri dünya finans sisteminin geleceğinde daha fazla rol oynamalı.”

CIVETS’in sırrı Misk kedisinde saklı

CIVETS, İngilizce’de Misk Kedisi anlamına geliyor. Gelincik kediler gibi daha çok geceleri hareketli olan ve eski dünyanın sıcak bölgelerinde yaşayan Misk kedilerini ayrıcalıklı kılan ve adlarını veren özelliği, kendi türüyle haberleşmek için karın derisinin altında bulunan bir bez aracılığıyla salgıladığı kokusu. Misk’ler yerlerini belirlemek için kullandıkları bu sıvıyı tehlike anında düşmanlarının suratına püskürttükleri bir savunma silahı gibi de kullanıyorlar. Amonyak, reçine ve sıvı yağdan oluşan bu madde, parfüm yapımında ve eczacılıkta kullanıldığı için Misk kedilerini değerli kılıyor.

Filipinler ve Endonezya’da ise o bölgede yaşayan Asya Palm Misk’leri, egzotik ve pahalı bir kahvenin üreticisi olarak biliniyor.

Bu kedilerin yediği taze kahve meyvelerinin çekirdekleri daha sonra hayvanların dışkılarından toplanarak Kopi Luwak diye bilinen kahvenin üretiminde kullanılıyor. Bu kahve, Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın başrollerde oynadığı “Şimdi ya da Asla” (Bucket List) adlı filmde Freeman’ın canlandırdığı karakterin gözlerinden yaş gelene kadar gülmesini de sağlamıştı.

CIVETS
KOLOMBİYA
ENDONEZYA
VİETNAM
MISIR
TÜRKİYE
G.AFRİKA

HSBC’nin yeni evi!

HSBC CEO’su Michael Geoghegan, kendi ofisi Hong Kong’a taşındığında bazılarının bankanın merkezinin de Londra’dan taşınıp taşınmayacağını sorduğunu, bazılarının da HSBC’nin ikiye bölüneceğini zannettiğini söyledi. Geoghegan, “Aslında benim taşınmam, grup stratejimizle ilgiliydi. HSBC’de dünyanın ağırlık merkezinin doğuya ve güneye kaydığından emindik. Global kriz, bence bu süreci yalnızca hızlandırdı” diye konuştu. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.