İşte Türkiye`nin YTL haritası

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiye`nin YTL haritası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 11:39

Yarın piyasaya çıkacak YTL sayesinde piyasadaki paranın bölgesel haritası da çıktı. Yarın itibarıyla Türkiye`de emisyon büyüklüğü 15 milyar YTL olacak. Bu emisyonun 5.7 milyar YTL`si Marmara, 3.7 milyar YTL`si İç Anadolu, 1.8 milyar YTL`si Ege, 1.4 milyar YTL`si Akdeniz, kalanı ise diğer üç bölgede bulunuyor.

BU gece yarısından sonra, tedavüle çıkacak olan Yeni Türk Lirası (YTL) ile birlikte, Türkiye ekonomisindeki en büyük dönüşümlerden biri için de düğmeye basılmış olacak. 6 sıfırsız YTL`nin Türkiye genelindeki dağıtımı önceki gün itibarıyla tamamlandı. Türkiye, yarından itibaren 13.1 katrilyon liralık TL emisyonu büyüklüğünden, 15 milyar YTL`lik bir emisyona geçecek. Böylece, Türkiye ekonomisinin emisyon hacmi, rakamsal büyüklük olarak 1970 yılına dönecek.

Merkez Bankası`nın 21 reeskont bölgesinde bulunan şubesi kanalı ile YTL banknotlar Ziraat Bankası şubeleri kanalı ile kullanıma hazır hale getirilmişti. Önceki gün de, PTT madeni YTL`lerin dağıtımını tamamladı.

TARİHİ HESAP

YTL ile Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanacak olan parasal dönüşüm, emisyon ile ilgili farklı bir hesaba da imkan verdi. 81 ilde henüz dolaşıma girmeden, bankaların ve şirketlerin kasalarında bekleyen YTL emisyonunun bölgesel olarak haritasını çıkarttık.

Merkez Bankası verilerine göre, bugün itibarıyla Türkiye`nin parasal emisyon büyüklüğü 13 katrilyon 145 trilyon lira. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, dün yaptığı açıklamada 1 Ocak itibarıyla toplam 15 milyar liralık YTL basımı yapıldığını söyledi. Yani, bankalar ve kurumlar ellerindeki TL`leri Merkez Bankası ile Ziraat Bankası şubelerinde YTL`ye dönüştürdüler ve YTL olarak emisyon hacmi artık yarından itibaren 15 milyar YTL olarak kabul edilecek.

ASLAN PAYI MARMARA`DA

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye`nin bugün itibarıyla 13.1 katrilyon lira olan emisyonunun yüzde 38.21`ine, yani 5 katrilyon liralık emisyona Marmara Bölgesi sahip bulunuyor. Marmara`yı emisyondan aldığı yüzde 24.78`lik pay ve 3.3 katrilyon liralık hacim ile İç Anadolu Bölgesi izliyor. Türkiye`nin toplam emisyonunun en küçük payı alan bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi. Toplam emisyondan sadece yüzde 4.9 oranında pay alan bu bölgenin sahip olduğu emisyon 640 trilyon lira düzeyinde.

Serdengeçti: 15 milyar YTL bastık

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, YTL’ye geçiş sürecinde gerekli hazırlıkların tümümün tamamlandığını, şu anda ellerinde, tedavüldeki banknotlardan daha fazla miktarda YTL banknot bulunduğunu bildirdi. Serdengeçti, Türk Lirası ile YTL`nin, bir yıl boyunca birlikte tedavülde olacağının unutulmaması gerektiğini, bu nedenle vatandaşların, ellerindeki TL`leri YTL`ye dönüştürmek için acele etmelerine gerek olmadığını belirtti. 29 Aralık 2004 itibarıyla tedavülde yaklaşık 13.1 katrilyon lira değerinde banknot bulunduğunu, basımı tamamlanan YTL banknot tutarının ise 14.9 milyar YTL olduğuna işaret eden Serdengeçti, ‘Diğer bir ifadeyle şu anda elimizde, tedavüldeki banknotlardan daha fazla miktarda YTL banknot var’ dedi. Serdengeçti, 31 Aralık itibarıyla bu tutarın yaklaşık 15 milyar YTL`ye, 15 Ocak itibarıyla ise 16 milyar YTL`ye ulaşacağını açıkladı. Darphane tarafından da, yılsonu itibarıyla 425 milyon YTL değerinde 1.2 milyar adet madeni paranın üretilmesinin planlandığını ifade eden Serdengeçti, ‘Darphane de üretim çalışmaları planladığı şekilde yürüttü ve tamamladı’ dedi.

YTL banknot ve madeni paraların, ülke genelinde Merkez Bankası`nın 21 şubesinin dışında Ziraat Bankası`nın 86 merkezine de dağıtılarak ve stoklanmış durumda olduğunu belirten Serdengeçti, şöyle devam etti: ‘YTL banknotların ön yüklemesi kapsamında, banka ve özel finans kurumlarından yaklaşık 1.3 milyar YTL tutarında talep geldi. Bu sayede bankalar ve özel finans kurumları, 1 Ocak`tan itibaren ödemelerini kasalarında bulunan TL banknotlar yerine, Aralık ayında teslim aldıkları YTL banknotlarla yapabilecekler. Ön yükleme çalışmaları 31 Aralık 2004 akşamına kadar devam edecek.’

Emekliye 50 ve 100 YTL vermeyin

DEVLET Bakanı Ali Babacan, yarın tedavüle çıkacak olan Yeni Türk Lirası`na (YTL) kolay uyumun sağlanması için bir dizi tedbir aldıklarını söyledi. Babacan özellikle yaşlı vatandaşların YTL`yi kullanırken zorlanmaması için bu parayı TL`nin tıpkısı gibi bastıklarını sadece sıfırları attıklarını belirterek, ilk kez basılan 50 ve 100`lük YTL banknotlarının da yaşlılardan uzak tutulacağını söyledi. Babacan şöyle dedi:

Biliyorsunuz AB ülkeleri kendi para birimlerini kaldırarak ortak para birimi olarak euro kulanmaya başladı. Ancak hálá Fransız ve Alman yaşlılar, Euro`ya alışamadıkları için Mark ve Frank kullanıyor. Biz de böyle olmaması için YTL`yi eski paranın tıpkısı olarak bastık. Yaşlı vatandaşlarımızın alışması kolay olacak. Ancak ilk kez basılan 50 ve 100`lük banknotlar henüz tanınmadığı için, yaşlılar için tedbir aldık. Bankalara emekli maaşı ödemelerinde 50 ve 100`lük banknot vermeyin, emekli maaşlarını 1, 5, 10 ve 20`lik banknotla ödeyin diye talimat verdik. Kendisinin de 1985 yılında birincilikle mezun olduğu TED Ankara Koleji`nde dün öğrencilerle YTL tanıtım toplantısı yapan Babacan, öğrencilere YTL ödevi verdi. Babacan, YTL ile ilgili burada anlattıklarımı aklınızda tutun. Eve gidince de annenize, babanıza, dede ve ninelerinize anlatın. Bu bir vatandaşlık görevidir unutmayın dedi.

1 milyon TL = 1 YTL

TÜRKİYE, bu gece yarısından itibaren tarihinin en büyük parasal dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Ekonomik krizlerle geçen yılların ulusal para birimine eklediği 6 sıfır, yarından itibaren yok. 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla 1 milyon TL, 1 YTL`ye eşit olacak. 1 yıl boyunca, TL ve YTL banknotlar piyasada birlikte kullanılacak.

Bilinirlik oranı yüzde 93.6`ya çıktı

KAMUOYUNUN YTL konusundaki bilgi düzeyini yakından takip ettiklerini anlatan Süreyya Serdengeçti, bu amaçla bugüne kadar iki araştırma yaptıklarını, 20- 30 Ekim 2004 tarihleri arasında 12 ilde yapılan araştırma sonuçlarına göre, Ağustos ayında yüzde 80 olan bilinirlik oranının yüzde 93,6`e yükseldiğini, bu oranın, ileri yaş grupları ve kentselden kırsala gidildikçe azalsa da, yüzde 80`in altına düşmediğini hatırlattı. Serdengeçti, şunları söyledi:

‘Toplumun yüzde 67.4`ü, YTL kullanımına kısa sürede alışacağını düşünürken, yüzde 28.1`lik kesim aksini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 59.5`i ise YTL kullanımının kolay olacağını düşünüyor. Araştırmanın ekim ayı sonunda gerçekleştirildiği ve Kasım ayından bugüne kadar yapılan yoğun iletişim kampanyasının etkilerini henüz kapsamadığı dikkate alınırsa, elde edilen bu sonuç, kampanyada hedefe çok büyük ölçüde ulaşıldığını ortaya koyuyor.’

Bize faturası 20 milyon dolar

SÜREYYA Serdengeçti, bir banknotun üretim maliyetinin, yaklaşık 4.5-5 sent olduğunu söyledi. ‘YTL operasyonu yapılmamış olsaydı, Banknot Matbaası`nda yaklaşık 700 milyon adet TL banknot üretilecekti’ diyen Serdengeçti, operasyon nedeniyle bu yılki üretimin ise yaklaşık 1.1 milyar adet olduğunu belirterek, ‘Buna göre genel bir hesaplamayla, yaklaşık 400 milyon adet ilave banknot üretilmesinin toplam maliyeti, yaklaşık 20 milyon dolar civarında diyebiliriz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!